På torsdag advarte Standard & Poor’s (S&P) om at gjeldsoppbyggingen i Kina, og utsettelsen av reformer, gjør at kredittvurderingsselskapet har endret utsiktene for den kinesiske økonomien fra «stabil» til «negativ». Det er frykt for at Kina vil prioritere vekst – for enhver pris.

Kan undergrave fremtidig vekst

Samtidig som at S&P kom med advarselen, prøver kinesiske myndigheter å gjøre hva de kan for å opprettholde veksttakten på rundt 6,5 prosent frem til 2021, ifølge den nylig vedtatte femårsplanen.

«Hvis Kina setter mål som ingen andre tilsvarende økonomier har klart er det god grunn til å være skeptisk», skriver Mark Williams og Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en ny rapport på Kina.

De spør om Kina forsøker det umulige. De har sammenlignet den historiske økonomiske veksten for 215 land med statistikker fra Verdensbanken.

«Det er ekstremt sjelden for land å opprettholde en økonomisk vekst som er på det nivået Kina har satt som mål», skriver de to.

Som de påpeker har Kina overrasket siden de økonomiske reformeksperimentene ble startet på slutten av 1970-tallet. De siste 25 årene har den gjennomsnittlige årlige økonomiske veksten vært på over syv prosent – enkelte år på over 14 prosent.

«Det positive er at Kina har en historie hvor de konsekvent har gjort det bedre enn forventningene. Det er også en alternativ forklaring. Den høye veksten de siste årene har skjedd på bekostning av økende strukturelle ubalanser. Dette truer med å undergrave den fremtidige veksten», skriver de to Asia-økonomene som har spesialisert seg på Kina.

Høyere aktivitet i industrien

Innkjøpssjefsindeksene for mars er offentliggjort i dag. I Kina viser den offentlige og private pmi-indeksen en bedring i aktiviteten sammenlignet med i februar – og høyere enn hva konsensus var.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen endte på 50,2 mot forventninger på 49,3 fra Kina-økonomer som Reuters kontaktet tidligere denne uken.

Et nivå på over 50 indikerer en vekst.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen for tjenesteytende sektor styrket seg fra 52,7 i februar til 53,8 i mars.

Innkjøpssjefsindeksen fra Caixin, hvor flere små- og mellomstore bedrifter inngår enn i den offisielle innkjøpssjefsindeksen, viser også en bedring for mars sammenlignet med februar måned.

I motsetning til den offisielle indeksen viser denne fortsatt en svekkelse med en måling på 49,7; skillet for en høyere aktivitet går ved 50. I februar viste pmi-målingen 48. Dette er den svakeste svekkelsen på 13 måneder.

Mangel på dårlige nyheter er gode

Nordea mener at kinesisk nyttår har ført til forstyrrelser i økonomiske statistikker og undersøkelser, blant annet innkjøpssjefsindeksen for februar. Mange velger å se på de første tre månedene av året under ett da kinesisk nyttår avholdes på ulike datoer i januar eller februar.

«Vi er egentlig ikke så overrasket over de relativt høye oppgangene i innkjøpssjefsindeksen. Vi hadde mistanke om at februarmålingene var uberettigete lave på grunn av effekten fra kinesisk nyttår. Det er ikke marsmålingene som er unormale, men de fra februar», skriver senior Asia-analytiker Amy Yuan Zhuang hos Nordea.

Hun tror at den kinesiske økonomien vil stoppe å svekke seg på kort sikt, men Nordea ser en «fortsatt vekstsvekkelse som en trend».

«Det sagt – vi innser at disse tallene er gode nyheter fra Kina. For tiden er mangel på dårlige nyheter gode nyheter. Dette kan være et tidlig signal på at den kinesiske økonomien stabiliseres. Dette skyldes økonomiske tiltak og et boligmarked som er i bedring. Vi foretrekker å vente på flere statistikker før vi trekker noen endelige konklusjoner», skriver Zhuang hos Nordea.

Les også: Asia i dag: Kina slår alle tidligere rekorder - oppkjøp på 940 mrd. kroner i år

Negative utsikter for Kina dnPlus (DN+)

Hold deg oppdatert på DN Investor

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene faller på fredag – ledet av Tokyo-børsen. Årets første kvartal har vært turbulent for blant annet Nikkei-indeksen, som falt med nesten 10 prosent.

Dagens børsfall kommer etter en skuffende innkjøpssjefsindeks for mars og Tankan-undersøkelsen viser økt pessimisme i næringslivet.

«Dagens Tankan-undersøkelse viser at den siste styrkingen av yenkursen har ødelagt for tilliten i næringslivet og tyder på at Bank of Japan (sentralbanken) vil komme med nye lettelser senere denne måneden», skriver Marcel Thieliant hos Capital Economics i en rapport.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.