Den kinesiske økonomien har lagt bak seg et kvartal med den svakeste veksten siden finanskrisen i 2009 med en vekst på 6,9 prosent. Myndighetene tror de vil klare å innfri målet om en syv prosent vekst i 2015.

Det ligger dårligere an for neste år, noe statsministeren innrømmet i helgen.

- For det første: 6,9 prosent vekst er rundt syv prosent, og dette er målet vi har lagt for 2015. Det er innen rekkevidde. Vi har aldri sagt vi skal forsvare noe mål til døden. Det viktigste er den felles innsatsen og potensialet som eksisterer for den kinesiske økonomien. Til sammen styrker det tilliten til at vi vil overvinne vanskeligheter, sa statsminister Li Keqiang, i forkant av det femte plenumsmøtet åpnet ifølge People's Daily.

Markedets beste venner

Den kinesiske sentralbanken satte ned renten og bankenes reservekrav. Dette forventes å øke likviditeten og gjøre det enklere å få lån. Det advares mot å tro at en stadig løsere pengepolitikk vil løse problemene og utfordringene Kina står overfor.

«På grunn av en overlapping med en strukturell nedgang og en syklisk nedgang vet myndighetene at stimuli ikke er nok til å snu trenden. Reformer er nødvendig for å skape frem nye vekstmotorer. Vi regner med at reformer vil akselerere etter plenumsmøtet», skriver finansinstitusjonen BNP Paribas i en ny rapport.

Tidligere konsernsjef Mohamed El-Erian hos verdens største obligasjonsfondsforvalter, Pimco, advarer mot å tro at sentralbankene alene kan skape vekst i verdensøkonomien.

«Markedene har rett i å ønske velkommen nyheten fra Kina som en bekreftelse på at amerikanske Fed, den europeiske sentralbanken og den kinesiske sentralbanken er sine beste venner. Hva markedene virkelig trenger er en overgang vekk fra likviditetsstøtte og mot en reell og ekte vekst», skriver Mohamed A. El-Erian i et innlegg hos Bloomberg View.

Rentekuttet forventes å være en forsmak av nye tiltak som vil bli lagt frem etter at vel 370 delegater avslutter det femte plenumsmøtet senere denne uken. Under dette møtet vil detaljene i myndighetenes femårsplan frem til 2021 bli presentert.

- Rentekuttet er ikke bare et lite lysglimt. Tidspunktet er spesielt viktig. De kuttet renten like før det femte plenumsmøtet. Dette er hvor de vil ta frem tungt skyts for å prøve å støtte opp veksten, sier sjefsporteføljeforvalter Brian Jacobson hos Wells Fargo Advantage Funds til Bloomberg Business.

Spektakulær suksess

Mercedes-Benz har ikke merket noe til problemene i den kinesiske økonomien. Salgsstatistikkene for tredje kvartal viser at den tyske bilprodusenten økte salget med 39 prosent sammenlignet med ifjor og solgte rekordmange biler i Kina.

- Suksessen de har oppnådd i Kina er spektakulær. S-modellen er det ypperste luksussymbolet for kinesere, sier analytiker Tim Urquhart hos konsulentselskapet IHS til CNN.

Den billigste S-modellen har en listepris på 938000 yuan (1,2 millioner kroner) i Kina.

Tyske Daimler, som eier Mercedes-Benz, advarte imidlertid under resultatfremleggelsen i forrige uke om at konkurransen på det kinesiske luksusmarkedet er intens.

De forventer en høyere vekst i luksussegmentet enn i det generelle personbilmarkedet, hvor det forventes en rundt fem prosent vekst i etterspørselen.

- Det er en voksende middelklasse i Kina. Den kan hjelpe luksussegmentet til å vokse mer enn massemarkedet, sa Daimlers finansdirektør Bobo Uebber.

Det dreier seg om å ta markedsandeler i Kina. I mange år var Audi drømmen for Kinas nyrike. Septemberstatistikkene viser at Audi økte Kina-salget med 2,9 prosent. Mercedes-Benz fikk en vekst på 53 prosent i forrige måned i Kina – mot 15,8 prosent totalt på verdensbasis.

Handelen stuper

Den thailandske importen falt med over 26 prosent i september. Eksporten endte 5,5 prosent lavere, noe som førte til et handelsoverskudd på 2,8 milliarder dollar. Landets økonomi har levert den svakeste veksten av de fremvoksende landene i Øst-Asia i år.

Markedene

Uken begynner med en oppgang ved nesten alle asiatiske aksjemarkeder. Det er Tokyo-børsen som leder minirallyet og Nikkei-indeksen er på det høyeste nivået siden august.

Etter det kinesiske rentekuttet på fredag diskuterer markedsaktører i Asia hva den japanske sentralbanken vil gjøre etter møtet på fredag. Capital Economics tror det er sannsynlig at Bank of Japan kommer på banen med nye tiltak før vekststatistikkene for tredje kvartal legges frem.

- Den potensielle vekstraten er nesten null. Så små sjokk kan sende den japanske økonomien inn i en resesjon, spår sjeføkonom Masamichi Adachi hos JPMorgan Chase i Japan overfor Sydney Morning Herald.

Flere japanske eksportører har oppjustert resultatprognosene, blant annet Hitachi, Panasonic og Nintendo. Hitachi forventer en resultatforbedring på nesten 40 prosent mot tidligere anslag for siste halvår.

Toshiba er i forhandlinger med konkurrenten Sony om å selge en avdeling som har spesialisert seg på billedsensorer. Dette er blitt en vekstsektor for Sony, som leverer avanserte sensorer til smarttelefonkameraer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no