Kinesiske myndigheter har sagt seg villig til å støtte opp Det internasjonale pengefondets egen valuta med kapital slik at IMF får større kapasitet til å hjelpe økonomier som har problemer.

Forutsetningen har vært at den kinesiske valutaen inngår i IMF-valutaen «spesielle trekkrettigheter» (SDR).

Viktig milepæl

Under finanskrisen i 2008 ble det inngått en avtale som gjorde at Kina og andre større, fremvoksende land skulle få økt innflytelse i bistandsorganisasjonen. Amerikanske politikere har blokkert denne avtalen og Kina har betydelig mindre innflytelse enn EU og USA.

Nå har en arbeidsgruppe i IMF bestemt at den kinesiske yuanen skal få reservestatus i IMF. Dette er en viktig milepæl for Kina da det forventes at det vil øke interessen for kinesiske verdipapirer og investeringer.

IMFs toppsjef Christine Lagarde har gitt sin fulle støtte til forslaget i helgen. USA indikerer at de ikke har motforestillinger mot at yuanen inngår i valutakurven.

«Vi har til hensikt å støtte valutaen for inkludering i SDR-kurven – gitt at valutaen oppfyller IMFs eksisterende kriterier», sier en representant fra det amerikanske finansdepartementet til Reuters.

En formell beslutning vil komme når styret i IMF møtes om to uker. Dette forventes å være en ren formalitet.

Moderniserer finanssystemet

Kina har lagt grunnlaget for en internasjonalisering av valutaen de siste fem årene. Kinesiske eksportører får oppgjør i kinesiske yuan og slipper å gå via amerikanske dollar elle euro.

I 2014 ble det foretatt oppgjør på over 1300 milliarder kroner i kinesiske yuan.

- Kina vil modernisere finanssystemet sitt i løpet av de neste fem årene, sier Kinas visesentralbanksjef Pan Gongsheng til Wall Street Journal.

«Kina mener at inkluderingen av yuan i SDR-kurven vil styrke representativiteten og tiltrekningen til SDR. Det vil forbedre det eksisterende pengesystemet», skriver den kinesiske sentralbanken (PBOC) i en pressemelding.

Venter feiring

Investorer prøver å se hvordan dette vil slå ut på kinesiske verdipapirer – og andre finansmarkeder som er tett knyttet opp til Kina. Utenlandske investorer har det siste året hatt mulighet til å handle kinesiske aksjer via Hong Kong-børsen.

Det er fortsatt kapitalkontroll i Kina og begrensninger på inn- og utførsel av kapital.

Invesco, som forvalter nesten 800 milliarder dollar globalt, peker på at renten på kinesiske statspapirer er betydelig høyere enn amerikanske og tyske papirer.

«Det vil bli en feiring», sier selskapet, ifølge Bloomberg Business.

MSCI vurderer også å la kinesiske aksjer inngå i globale indekser. Det var spekulasjon i vår om at dette ville skje allerede i 2015, men nå forventer mange at dette vil skje i 2016.

Institusjonelle investorer følger sammensetningen av disse indeksene og handler aksjer i selskaper som inngår. Dette vil føre til økt etterspørsel etter børsnoterte kinesiske aksjer.

Japansk pauseskjær

Japan har havnet i en teknisk resesjon etter at den økonomiske aktiviteten falt med 0,8 prosent (årsjustert) mot samme kvartal i fjor. Dette var verre enn forventet.

Enkelte Japan-økonomer hadde et håp om at økonomien ville klare å unngå resesjon, men lavere investeringsaktivitet i næringslivet var ikke nok til å balansere for overraskende høyt privat forbruk.

«Ettersom inntektene til husholdningene forventes å øke forventer vi at forbruket også vil bli høyere», skriver SMBC Nikko Securities i en markedsoppdatering.

Mizuho Research Institute mener det blir feil å brukte uttrykket «resesjon» for den japanske økonomien, til tross for negativ utvikling i to kvartaler på rad.

«Dette kan best karakteriseres som en pause», skriver Hidenobu Tokuda hos Mizuho.

Thailandsk overraskelse

Den thailandske økonomien fikk en vekst på 2,9 prosent i tredje kvartal – 0,4 prosentpoeng bedre enn hva som var forventet. Reiselivssektoren står for en betydelig del av denne veksten.

Militærjuntaen sitter fortsatt ved makten, men de har kjørt i gang en rekke større investeringsprosjekter som forventes å begynne å vise resultater de neste kvartalene.

I inneværende budsjettår, som begynte i oktober, vil de offentlige investeringene øke med 20 prosent sammenlignet med i fjor.

«Den thailandske økonomien er i ferd med å bevege seg ut av dysterheten. Det verste er nok over», skriver Capital Economics i en oppdatering.

Markedene

Det er nedgang ved alle de asiatiske aksjemarkedene på mandag formiddag. Årsaken er reaksjoner på terroristangrepene mot Frankrike på fredag og at den japanske økonomien er inne i en teknisk resesjon.

«Etter den forferdelige tragedien i Paris på fredag kveld – og bombingen i Beirut – har markedene sett frykten vise seg. Det har vært en liten, men merkbart kjøp i gull og sikre investeringer som amerikanske dollar og japanske yen. Vi så oljeprisen øke litt fra det laveste nivået på to og en halv måned. Det er bekymring for hva reaksjonen fra vestlige land på terrorhandlingene vil ha for oljeproduksjonen i Midtøsten», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG.

DN Direkte gir deg siste nytt om markedene fra Asia til Europa de neste timene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia