Asiatiske forbrukere har vært kjent som flittige sparere. Nå drar de kredittkortene som britene og amerikanerne gjorde i årene før de to landene ble rammet av finanskriser.

Ifølge en ny rapport fra finansinstitusjonen HSBC er forbrukergjelden i Malaysia, Taiwan og Thailand høyere enn i USA målt i forhold til landenes bruttonasjonalprodukt.

- Dette er problematisk. Det innebærer at forbruket i stor grad er drevet av økt gjeld. Forbruket er svært følsomt for en innstramning, enten dette kommer fra regulatoriske forhold eller en generell økning i finansieringskostnadene, sier analysesjef Frederic Neumann hos HSBC.

Asiatisk gjeldsfest

I Malaysia utgjør forbrukergjelden i husholdningene 87 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (bnp). Dette er over 20 prosentpoeng høyere enn gjelden var så sent som i 2007.

Den offentlige gjelden har også klatret høyere og ligger på 57 prosent av bnp – den høyeste i Sørøst-Asia.

- De siste årene har forbrukergjelden steget i hele regionen. Dette har ikke bare gått til kjøp av prangende nye leiligheter, men også biler, motorsykler og alt annet som hjertet begjærer, sier Neumann.

Da finanskrisen rammet vestlige land i 2008 og sentralbankene sendte renten ned mot nullpunktet, svarte investorer med å plassere penger i fremvoksende økonomien hvor rentenivået var høyere. Dette har gjort det enkelt å ta opp lån.

Rentene har også falt i fremvoksende markeder. I Filippinene, Hong Kong, Indonesia, Singapore og Thailand er prisveksten høyere enn rentenivået. Store beløp har havnet i eiendomssektoren og i alle disse markedene har eiendomsprisene økt kraftig siden 2008.

Bekymret for Malaysia

Det er et tidsspørsmål før rentene stiger i industrilandene. Utenlandsk kapital kan forsvinne fra fremvoksende markeder. Dette skjedde for ett år siden i India og Indonesia. Den malaysiske utenlandsgjelden er på nesten 120 milliarder dollar – tilsvarende 45 prosent av totalgjelden.

Dette er den høyeste andelen i Asia. Til sammenligning eier utenlandske investorer 32,5 prosent av statsgjelden i Indonesia og under to prosent i India.

- Min bekymring dreier seg om økonomier hvor utenlandske investorer eier en for stor andel av statsgjelden. India ser ikke ut til å ha dette problemet, men Malaysia har det, sier analysedirektør Richard Yetsenga hos storbanken ANZ til CNBC Asia.

Analyseselskapet Oxford Economics har identifisert Malaysia som det mest sårbare landet i Asia for internasjonale sjokk.

- Høy offentlig gjeld, stigende internasjonal gjeld og krympende overskudd på driftsbalansen gjør at det har vært et skifte i oppfatningen av risiko – vekk fra Indonesia og mot Malaysia, sier forfatter Sarah Fowler.

Malaysia klarte å delvis isolere seg fra finanskrisen i 1997 ved å innføre kapitalkontroll. Underskuddet på statsbudsjettet er det høyeste i Asia, ifølge Oxford Economics.

- Malaysia har generelt blitt oppfattet som en suksesshistorie. Den økonomiske utviklingen de siste årene har vært solid med et stabilt styresett. Men ikke alt er som det kan gis inntrykk av, advarer hun i rapporten «Why Malaysia is now a more risky prospect than Indonesia».

- Ingen tvil

Det mangler ikke på advarsler om det kinesiske eiendomsmarkedet. Toppsjefen i Schroders Investment Management i Hong Kong kom med en kraftig advarsel overfor investorer på en konferanse i Monaco.

- Eiendomsmarkedet, eller eiendomsboblen, er uten tvil Kinas akilleshæl. Det er der problemene vil begynne å oppstå. Det er ingen tvil om at vi har å gjøre med en stor, stor eiendomsboble, sa Lieven Debruyne, ifølge Marketwatch.

Debruyne tror imidlertid ikke at Kina står foran en snarlig kollaps eller hard landing. Han tror kinesiske myndigheter vil klare å rydde opp i eiendomssektoren og at Kina vil komme sterkere ut. Det hjelper også at de største bankene er statskontrollerte.

Utfordringene er store. I fjor ble det ferdigstilt 2,5 milliarder kvadratmeter boligareal – tilsvarende 25 millioner nye leiligheter på i gjennomsnitt 100 kvadratmeter.

Lokale myndigheter har også deltatt aktivt de siste årene med å tilrettelegge for dagens eiendomsboble.

- Eiendomsbransjen og alt som har gjøre med sektoren innbringer rundt 40 prosent av lokale myndigheters inntekter. Idet eiendomssektoren har et problem vil myndighetene ha et enormt finansieringsbehov, sa Lieven Debruyne.

 

Markedene

De amerikanske aksjemarkedene endte mandagen flatt og dette fortsetter inn i Asia fra morgenen av med små bevegelser og få nyheter som klarer å bevege aksjemarkedene.

Det indiske aksjemarkedet klatrer videre opp etter regjeringsskiftet i mai. Statsminister Narendra Modi feirer 30 dager som landets statsminister i dag. Investorer og næringslivet mener han er i ferd med å få den skakkjørte indiske økonomien på rett kjøl igjen.

Amerikanske investorer er tilbake i det sørkoreanske markedet. En oversikt fra Bank of America Merrill Lynch har amerikanske investorer kjøpt halvparten av de rundt 17 milliarder dollar som er utstedt i sørkoreanske obligasjoner i år.

Honda, Toyota og Nissan må tilbakekalle mange millioner personbiler som er utstyrt med kollisjonsputer fra selskapet Takata. Aksjekursen på airbagprodusenten har falt med over fire prosent i dag.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15339,44 (-0,19%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 22877,5 (0,32%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2032,38 (0,39%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1995,91 (1,05%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9250,53 (0,24%)

India, BSE Sensex: 25224,95 (0,77%)

Thailand, SET Index: 1465,05 (-0,25%)

Singapore, Straits Times Index: 3262,29 (0,15%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1885,49 (0,08%)

Indonesia, Composite Index: 4858,02 (0,33%)

Filippinene, SE Composite: 6775,09 (0,19%)

Australia, All Ordinaries: 5409,5 (-0,43%)

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.