Aksjekursen på Glencore har stabilisert seg etter at selskapet ikke utelukket et salg av divisjoner på mandag. Det skal pågå forhandlinger om å skille ut landbruksdivisjonen og få inn eksterne institusjonelle investorer eller det japanske handelsselskapet Mitsui.

Frykter ukjent gjeld

Glencore kontrollerer hele verdiprosessen – fra utvinning, produksjon, salg og distribusjon - på flere av verdens viktigste råvarer. En tredjedel av selskapets driftsoverskudd kommer tradisjonelt fra kobbermarkedet.

Råvareselskapet har noen av de mest sofistikerte handelssystemene – ikke ulikt rollen enkelte finansinstitusjoner hadde i boliglånsmarkedet USA før finanskrisen brøt ut i 2008. Enkelte har trukket sammenligning mellom Glencore og Lehman Brothers, som utløste finanskrisen.

Gjelden er i følge selskapets regnskaper på 30 milliarder dollar. Dette mener økonomer hos Bank of America er altfor lave anslag.

«Banksektoren kan ha betydelig større eksponering mot Glencore», skriver en gruppe analytikere i en rapport med overskriften «Rommet med en 100 milliarder dollar gorilla», ifølge Sydney Morning Herald.

Glencore har forsøkt å berolige markedet og har lovet å redusere gjelden med 10 milliarder dollar – seks milliarder dollar innen utgangen av regnskapsåret. Selskapet har nettopp fått inn 2,5 milliarder dollar i ny kapital etter en emisjon.

Avviser likviditetskrise

Selskapets konsernsjef Ivan Glasenberg fortalte ansatte i forrige uke de har 13,5 milliarder dollar i tilgjengelig likviditet og har avvist spekulasjonene om at selskapet står foran en alvorlig likviditetskrise.

«Finanstilsyn vil vurdere brutto gjeldseksponeringer i kommende stresstester og ikke bankenes netto eksponering, noe som kan reduseres ved bruk av sikring. Mange banker kan bli nøyere gjennomgått for eksponeringen de har mot det komplekse råvaremarkedet», skriver Bank of America.

Gjelden er spredt rundt til et banker over hele verden. Ifølge en rapport fra CreditSights har et 60-talls banker stilt som garantister for rullerende trekkfasiliteter på over 15 milliarder dollar.

«Vi forventer at bankene vil få forespørsler om deres eksponering mot Glencore når kvartalsresultatene fremlegges, men vi tror dette vil være håndterbart», skriver CreditInsights, ifølge CNBC.

Venter tiår med masseinnvandring

Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) anbefaler rike land om å forberede seg på tiår med masseinnvandring tilsvarende hva Europa har opplevd.

I to nye rapporter prøver de to internasjonale organisasjonene å forklare hvordan industriland som står foran en eldrebølge og færre innbyggere kan få en ny økonomisk vekst hvis de åpner grensene. Tyskland og Japan er eksempler. Andelen eldre forventes å fordobles de neste 35 årene til 16 prosent. Andelen barn vil stabilisere seg på dagens nivå – rundt 2 milliarder.

«Hvis land med aldrende befolkning kan lage en åpning hvor flyktninger og innvandrere blir delaktige i økonomien, er dette noe alle vil tjene på. Det meste av dokumentasjon viser at innvandrere vil jobbe hardt og bidra mer i skatteinnbetalinger enn hva de mottar i sosiale tjenester. Med politikk kan denne epoken med demografiske endringer være en motor for økonomisk vekst», skriver Verdensbankens president Jim Yong Kim i en pressemelding i forbindelse med åpningen av årsmøtene til Verdensbanken og IMF i Peru.

Markedene

Shanghai-børsen i Kina leder oppgangen i Asia på torsdag. Dette skyldes i hovedsak av de kinesiske markedene har holdt stengt siden i forrige uke og resten av Asia har hatt et minirally – ledet av Hong Kong-børsen.

Oppgangen ved Kina-børsene har ikke kommet overraskende.

«Fest setebeltene og gjør dere klar for et Kina-rally i dag. De har vært stengt de siste fem handelsdagene og i denne perioden har globale aksjer steget jevnt – senest i USA natt til i dag», skriver analysesjef for Asia hos ING Bank, Tim Condon, i en morgenrapport.

Japanske maskinordrer, som er en ledende indikator på kapitalinvesteringer, falt med 5,7 prosent i august. Det var forventet en vekst på 3,2 prosent.

DN følger markedene tett og vil oppdatere kontinuerlig på DN Direkte.

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.