Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) har kuttet vekstprognosene for de fremvoksende landene av Asia til 5,8 prosent for 2015. Dette er et halvt prosentpoeng lavere enn hva ADB forventet tidligere. Det er den lavere kinesiske aktiviteten som drar hele regionen ned.

Vekstmotor

Kina og India er de eneste større økonomiene som vil få en høyere vekst enn gjennomsnittet for Asia. Også i disse landene har ADB valgt å kutte vekstprognosene. Kina forventes å få en økonomisk vekst på under syv prosent. Dette er lavere enn de offisielle prognosene for året.

Det er råvareeksportørene som blir hardest rammet av svekkelsen i Kina. Når den kinesiske veksten faller med 0,2 prosentpoeng vil den økonomiske veksten i Mongolia svekkes med 2,7 prosent, ifølge ADBs beregninger. Også land som Aserbajdsjan, Kasakhstan og Indonesia rammes hardt av uroen i Kina.

Det er foreløpig ingen krise i Asia og regionen.

- De fremvoksende landene i Asia forventes fortsatt å fortsatt være de viktigste bidragsyterne til den globale veksten, til tross for en viss moderasjon. De møter imidlertid motvind, blant annet fra valutapress og bekymringer fra kapitalflukt, sier utviklingsbankens sjeføkonom Shang-Jin Wei i en kommentar.

Stor usikkerhet

I India ligger den økonomiske veksten fortsatt på syv-tallet – ned fra over åtte prosent opprinnelig for 2016. De nye prognosene er basert på nye økonomiske statistikker frem til august måned.

«Til tross for robust etterspørsel i forbruket, har den økonomiske aktiviteten ikke de økt første åtte månedene av 2015. Investeringer og eksport har tapt terreng», skriver ADB.

Bankens fagøkonomer utelukker ikke at det kan komme en positiv overraskelse for 2016, men mye avhenger av etterspørselen av asiatisk eksport fra industrilandene. Det store spørsmålet er hvordan verdensøkonomien vil reagere når USA setter opp renten.

Nedjusteringen av prognosene for 2015 skyldes uroen i Kina med et fall i importen. Dette har rammet asiatiske økonomier hardt. De fleste har opplevd et fall i eksporten og de oppnår lavere priser enn tidligere. Dette gjelder både råvarer og komponentleverandører.

«Thailand har ikke kommet tilbake etter nedgangen i 2014. Investeringer ligger bak skjema i Indonesia og Filippinene. Det har vært tørke i flere land og flom i Myanmar. Dette har rammet landbrukssektoren», skriver banken.

Få lyspunkter

Vietnam er det eneste lyspunktet med en høyere enn forventet økonomisk vekst. Dette styres av større utenlandske investeringer og spenstig privat forbruk.

Sørkoreanske og taiwanske selskaper har flyttet produksjon fra Kina og land i Sørøst-Asia til Vietnam i år, blant annet Samsung og LG.

Eksperter advarer mot dommedagsprofetier på grunn av markedsuroen i Kina de siste månedene og utsikter til en svakere vekst. Kina har ikke hatt en økonomisk resesjon på et kvart århundre og en må lete lenge etter å finne noen som tror at den kinesiske økonomien står foran en kollaps.

- Vi må ikke glemme at hvis Kina får en økonomisk vekst på 5-6 prosent i året tilsvarer dette størrelsen på en tysk økonomi hvert fjerde-femte år. De skaper fortsatt en enorm etterspørsel, men det er ikke sikkert det er nok, sa konsernsjef Piush Gupta hos storbanken DBS under Asia Summit, som ble arrangert av Milken Institute i forrige uke.

Størrelsen på den tyske økonomien, målt i bruttonasjonalprodukt, var på 3860 milliarder dollar i 2014 – verdens fjerde største, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

 

Markedene

Det er rolig, men en svak optimisme, ved de asiatiske aksjemarkedene etter at den amerikanske sentralbanken (Fed) ikke rørte renten i forrige uke. Investorer er avventende og venter på foreløpige rapporter for september måned fra Kina senere denne uken.

- Feds beslutning, eller passive holdning, har skapt mye forvirring i markedet. Fed prøver å berolige markedet, men det har hatt en motsatt effekt. Det er manglende overbevisning i markedet, sier strateg Bernard Aw hos finansinstitusjonen IG til Bloomberg Business.

Skandalen rundt Volkswagen, hvor selskapet har forfalsket utslippsmålinger av selskapets biler, kan slå positivt ut for asiatiske bilprodusenter. Aksjekursene på Hyundai og Kia Motors har steget med rundt tre prosent i dag.

Det japanske aksje- og finansmarkedet holder stengt frem til torsdag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no