Kina har de siste to årene ferdigstilt byggingen av kunstige øyer, flyplass og bygging av radar i Sør-Kinahavet. Flyplassen er på størrelse med Schiphol ved Amsterdam.

Kina mener at store deler av Sør-Kinahavet tilhører landet – noe både Filippinene, Vietnam, Indonesia, Malaysia, Taiwan og Brunei har protestert mot.

Nådeløst press

Sør-Kinahavet er verdens viktigste område for skipstrafikken. Årlig passerer olje, gass og varer verdt over 40000 milliarder kroner Sør-Kinahavet. Amerikanske krigsskip bruker havområdet til å forflytte seg fra Stillehavet til Det indiske hav og ønsker fri ferdsel.

Om en uke vil Den faste voldgiftsdomstolen i Haag, som er en internasjonal domstol for frivillig løsning av konflikter mellom stater, komme med en avgjørelse etter megling mellom Kina og Filippinene om et omstridt område i Sør-Kinahavet.

Kina har lagt press på Filippinene de siste ukene om å trekke klagen og avslutte forhandlingene. Internasjonale eksperter tror det er sannsynlig at Kina vil komme tapende ut.

Kina har lagt press på handelspartnere og samarbeidspartnere – også vestlige land – for å komme frem til en løsning.

- Det er nådeløst. Vi har ikke sett noe tilsvarende på mange år, sier en vestlig diplomat i Asia til Reuters.

Bøllete oppførsel

På mandag lokket Kina den nye regjeringen på Filippinene med direkte samtaler hvis den trekker klagen som er sendt inn til Den internasjonale domstolen, og som for tiden behandles.

Dette har den filippinske regjeringen avvist. De har tidligere forsøkt seg på forhandlinger, men Kina er blitt beskyldt for å oppføre seg som «en bølle» av den nylig avgåtte presidenten, Benigno Aquino III.

Filippinene ønsker at landene i Sørøst-Asia skal forhandle samlet med Kina, noe supermakten har avvist.

«Forhandlinger kan dekke felles utvikling og vitenskapelig forskning og samarbeid dersom den nye regjeringen setter til side avgjørelsen fra Den internasjonale domstolen», skriver China Daily.

Militær konfrontasjon

På tirsdag fortsetter advarslene fra Kina – denne gang i lederartikler i den innflytelsesrike avisen Global Times, som publiseres på engelsk og kinesisk.

«Kina må forberede seg på militær konfrontasjon i Sør-Kinahavet. Konflikten er blitt mer komplisert på grunn av USAs rolle og det er frykt for en ytterligere opptrapping», skriver avisen.

Avisen, som er kontrollert av det kinesiske kommunistpartiet, legger skylden på USA.

«Washington har utplassert to flåtegrupper (Carrier Strike Group) rundt Sør-Kinahavet. De ønsker å sende et signal ved å vise muskler. Som det mektigste landet forventer de Kinas lydighet. Selv om Kina ikke kan holde tritt med USA militært på kort sikt bør vi være i stand til å la USA betale en pris de ikke tåler hvis de griper inn i denne konflikten med makt», skriver Global Times.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua skrev i helgen at avgjørelsen fra Den internasjonale domstolen i Haag er «null verdt».

- Konflikten i Sør-Kinahavet er utenfor jurisdiksjonen til voldgiftsdomstolen, sier ekspert på internasjonal rett, Yi Xianhe, ved Kinas Wuhan University til nyhetsbyrået Xinhua.

Som å kaste bensin på bålet

Xinhua har lett overalt for å finne internasjonale kilder som kan forsvare Kinas posisjon.

Det har ikke vist seg enkelt. Nyhetsbyrået har svart med å intervjue journalister.

- Hvis du ser på Kinas historie vil du se at det finnes nok bevis for at disse øyene tilhører Kina, sier journalist Mam Sait Ceesay i den gambiske avisen Standard til Xinhua.

Nyhetsbyrået har også hentet inn en sudansk journalist for å forsvare Kinas suverenitet.

- Dette er kanskje ikke en konflikt mellom Kina og Filippinene, men mellom Kina og USA. USAs innblanding er som å kaste bensin på bålet, sier Mohamed Abdelaziz Mustufa fra den sudanske avisen Alsudani.

Dagens sitat

«Når den største banken i Europas største økonomi, med årlige inntekter på rundt 37 milliarder euro, er verdt omtrent det samme som Snapchat (17 mrd. euro) – en lynmeldingsapplikasjon med inntekter på 59 millioner dollar – vet du at noe er galt», skriver redaktør Mark Gilbert hos Bloomberg View om Deutsche Bank og tilstanden for europeiske banker.

Markedene

Det er en nedgang ved de asiatiske børsene på tirsdag formiddag – med unntak av børsene i Bangkok – og Shanghai og Shenzhen i Kina.

Innkjøpssjefsindeksen for tjenesteytende sektor endte høyere enn forventet for Kina i juni.

Les også: Asia i dag: Oljetankere ligger i kø – smekkfulle lagre

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.