Kinas Baosteel Group vil kjøpe Wuhan Steel Group og etablere verdens nest største stålprodusent – kun slått av ArcelorMittal. Det nye selskapet vil ha en årsproduksjon på 60 millioner tonn og være under direkte kontroll av den kinesiske staten.

Massiv overkapasitet

Dette er en del av reformarbeidet som Kinas president Xi Jinping har lovet for å redusere antall statskontrollerte selskaper som konkurrerer seg mellom. Det er stor overkapasitet i den globale stålsektoren.

Amerikanske U.S. Steel Corp. fikk et underskudd på 1,5 milliarder dollar i fjor. Tapene har fortsatt i år.

Kina er under press fra USA, Japan og EU om å redusere kapasiteten og fjerne hva de mener er ulovlige subsidier. USA og EU har ilagt enkelte typer stålimport straffetariffer på 210 prosent.

- Kina må forholde seg til tilbudssiden og reformer – og på den andre side være følsomme til sysselsettingen. Det er behov for reformer i Kina, uansett hva slags tiltak Kina utsettes for av handelspartnerne, sier professor Mark Wu ved Harvard Law School til Salon.

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump har foreslått straffetariffer på 45 prosent på all kinesisk import.

Stålfusjonen, som ble bekreftet på torsdag kveld, blir av kinesiske medier karakterisert som startskuddet for en konsolidering av storselskapene og et forsøk på å få mindre selskaper til enten bli fusjonert inn i større enheter eller bli lagt ned.

Tvungen konsolidering

Baosteel hadde et overskudd på 1,2 milliarder kroner i fjor. Wuhan Steel tapte nesten 10 milliarder kroner.

- Vil det fusjonerte selskapet bli en markedsleder eller vil Baosteel bli dratt ned av Wuhan Steel, spør en industriekspert i næringslivstidsskriftet Caixin.

Myndighetene ønsker at Kinas ti største stålverk skal stå for produksjonen av 60 prosent av landets stål innen 2025. De vil stille med finansiering for å bygge inntil fem nye stålverk som vil være blant verdens største og mest moderne.

- Konsolidering bør være et resultat av markedskonkurranse og ikke et overordnet offentlig mål. Omstruktureringer som er styrt av pålegg bryter markedsreglene og kan føre til fiasko. Det er ikke første gang det har skjedd, sier stipendiat Zhang Wenkui ved den offentlige tenketanken Development Research Centre til Caixin.

For 11 år siden ble de to stålselskapene Anshan Iron & Steel og Benxi Iron & Steel fusjonert. De opererer fortsatt som selvstendige enheter og konkurrerer seg mellom.

Zombie-jakt

Måler til myndighetene er å redusere kapasiteten i stålindustrien. Gamle stålverk, som også forurenser, skal stenge fabrikkportene.

Ved årsskiftet var det 103 selskaper som var direkte kontrollert av sentralmyndighetene. Målet er å redusere dette til 40. Da vil Kina eventuelt ha noen av verdens største selskaper innenfor blant annet råvareforedling, skipsverft, jernbane og annen industri.

Kinas president Xi Jinping har lovet å ta et oppgjør med såkalte zombieselskaper. Dette er i hovedsak statskontrollerte selskaper som holdes kunstig i live med tilførsel av kapital – som regel fra lokale myndigheter eller offentlige finansinstitusjoner.

I fjor ble det satt inn en ny leder for det kinesiske børstilsynet. Liu Shiyu har vist vilje til å ta upopulære beslutninger. Han har i flere sammenhenger sagt at zombieselskapene skal «avlives». Disse selskapene bidrar til overkapasitet i nøkkelsektorer.

De er også viktige hjørnesteinsbedrifter for lokalsamfunnene og sysselsettingen. Dette har ført til stor motstand mot reformplanene til sentralmyndighetene.

- Det siste tiåret har kinesiske myndigheter brukt fusjoner og oppkjøp som et virkemiddel for å redusere overkapasitet i industrien. Det er ingen bevis for at strategien har virket. Denne fusjonen kan ha motsatt effekt. Den kan skape en global stålgigant som har mulighet til å kjøpe opp selskaper over hele verden, sier direktør Scott Paul hos Alliance for American Manufacturing til Salon.

Markedene

Etter to dager med oppgang ved asiatiske børser i etterkant av sentralbankmøtene i Japan og USA har investorer tatt et hvileskjær på fredag. Det er små bevegelser ved de største børsene i Asia.

Oljeprisen faller i asiatisk handel på fredag morgen etter en prisoppgang på torsdag i USA. Den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes kommer på fredag ettermiddag. De amerikanske oljelagrene falt i forrige uke.

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen for Japan for september måned viser høyere aktivitet for industrien. Målingen er på 50,3 – over 50-nivået som indikerer høyere aktivitet. Dette vil være den første oppgangen siden i februar, da den var på 50,1.

Les også: Elbilsvindel avslørt i Kina dnPlus (DN+)


Trump-sjokk for Kina

Verdens høyeste bro er sammenkoblet

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor holder Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 prosent
Sentralbanksjef Øystein Olsen forklarer bakgrunnen for rentebeslutningen.
04:24
Publisert:
 

Roboter inntar byggebransjen
Kruse Smith har leid inn selskapet nLink og robotene Drilly I og Drilly II til å drille ti tusen hull i taket i det nye bygget til Arkivenes Hus i Stavanger.
00:53
Publisert: