Klimaendringene vil ramme Australia langt hardere enn resten av verden. Gjennomsnittstemperaturen kan øke med over fem grader. Statsministeren har karakterisert klimaendringer som «tull».

Det australske forskningsinstituttet CSIRO og landets meteorologiske institutt har lagt frem den mest omfattende undersøkelsen som hittil er foretatt på hvordan klimaendringer vil ramme Australia.

Landets regjeringspolitikere kritiseres for ikke å ta klimaendringene på alvor.

- Vi kan trygt si at det vil bli flere varme dager – og hyppigere. Vi kan også si at havnivået vil stigere, havene vil være mer syreholdige og snødybden vil avta, sa forsker Kevin Hennessy, som er basert på over 40 andre undersøkelser, under fremleggelsen av rapporten.

Klimaendringer er «tull og bløff»

Australske politikere har ikke vært villige til å diskutere klimaendringer og hva landet kan gjøre for å redusere utslipp. Statsminister Tony Abbott har tidligere sagt at klimaendringer er «noe tull» og en «bløff» og at tørken som Australia har opplevd de siste årene ikke er noe nytt.

- Tony Abbott er stivfrossen og er handlingslammet mens verden rundt oss er varm, sa opposisjonspolitiker Anthony Albanese i forrige uke.

Ifølge undersøkelsen kan gjennomsnittstemperaturen i Australia stige med 5,1 grader frem til 2090. Dette er høyere enn tilsvarende undersøkelser foretatt for resten av verden. Dette er den første større undersøkelsen i Australia siden 2007.

I Alice Springs var det i gjennomsnitt 17 dager med temperaturer på over 40 grader i 1995. Etter 2090 vil dette økte til i gjennomsnitt 83 dager.

Rekordvarm 2014

En ny undersøkelse viser at 2014 var det varmeste året som er målt i Australia – 0,69 grader varmere enn gjennomsnittet i forrige århundre.

Hvis utslipp av klimagasser ikke blir gjennomført vil havområdene rundt Australia stige med mellom 42 og 82 centimeter i 2090. Det utelukkes heller ikke at det kan bli mer.

Det vil bli mindre regn i de sørlige delene av landet, men når det regner vil det komme kraftigere enn tidligere. Dette vil føre til dobbelt så mange flommer. Samtidig forventes det mer ekstrem tørke.

- Vi forventer landområder å varmes opp raskere enn havene og polarområdene raskere enn tropene. Gitt Australias geografiske plassering forventes det høyere temperaturer enn det globale gjennomsnittet. En oppvarming på rundt fem grader vil være alvorlig med en ekstremt økning i høye temperaturer, mye mindre snø, mer intens nedbør og havnivået vil stige raskt, sier Hennessy.

Ifølge Australias meteorologiske institutt begynte de å observere endringer på 1970-tallet med mer regn i de nordlige territoriene, mer tørke i sør og flere alvorlige branner. Antall sykloner har falt siden 1980-tallet.

Kraftig vekst hos Huawei

Det kinesiske elektronikkselskapet Huawei, som siden årtusenskiftet har levert avanserte kommunikasjonsløsninger til teleselskaper, er i ferd med å lykkes i smarttelefonkonkurransen med Samsung.

Omsetningen i forbrukerdivisjonen økte med 30 prosent i 2014 til 12,2 milliarder dollar. Nesten alt av denne omsetningen kom fra salg av smarttelefoner, ifølge resultatrapporten som kom i dag.

I motsetning til kinesiske konkurrenter, som har satset på lavprissegmentet, er det Huaweis mest avanserte smarttelefoner som drar omsetningen høyere. Disse ligger lavere i pris enn blant annet Samsung og Apples konkurrerende modeller.

I år er målet å selge over 100 millioner smarttelefoner – opp fra 75 millioner i fjor – og konkurrere direkte med Apple og Apple. Selskapets toppmodeller skal stå for en tredjedel av omsetningen i år. 60 prosent av omsetningen skal komme fra internasjonale markeder.

Salgsstatistikkene for fjerde kvartal kommer senere denne uken og det forventes at Huawei, LG og Xiaomi vil knive om tredjeplassen – bak Samsung og Apple med markedsandeler på mellom fire og seks prosent hver.

Salget av smarttelefoner vokste med 40 prosent i fjor. Selskapet vil prioritere det europeiske markedet i 2015. Den nye toppmodellen, Ascend P8, skal lanseres i Europa i andre kvartal, ifølge nettstedet GSM Arena.

Markedene

Det er nervøsitet og forvirring ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag. I Japan er det stor interesse for aksjer etter at handelsstatistikkene for desember viser en kraftig eksportvekst.

I Kina har investorer trukket seg tilbake og sendt aksjemarkedet ned.

- Det virker som markedene er usikre på hvordan de skal reagere på at det greske Syriza-partiets fikk et nesten klart flertall i valget i helgen, sier strateg Gennadiy Goldberg hos TD Securities til Financial Times.

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.