Det er i år 30 år siden den første bilutstillingen åpnet i Shanghai. Den gang var det en uoppnåelig drøm å eie en egen bil i Kina for de fleste i landet. I år forventes det å bli solgt rundt 25 millioner biler i Kina - en fjerdedel av det globale salget.

Bryter samfunnsmoralen

Mens bilutstillinger i vestlige land for lengst har kvittet seg med halvkledde modeller på panseret til nye bilmodeller, har Shanghai-utstillingen tviholdt på å bruke unge kvinnelige modeller fra hele verden. Nå er det slutt.

«Selskapene bør fokusere på produktene, kvaliteten og teknologien. Bilutstillingene er ment å la besøkende nyte bilkunsten. Vi håper utstillerne viser produktene på en sunn og stilig måte. Aktiviteter med dårlig smak og som bryter samfunnsmoralen er forbudt», skriver arrangørene i en pressemelding.

Vestlige bilprodusenter har vært svært forsiktige med å bruke sexy modeller på Shanghai-utstillingen de siste årene og heller betalt kinesiske kjendiser til å tropper opp for å tiltrekke seg besøkende.

De kinesiske konkurrentene har fortsatt som tidligere med bikinikledde modeller.

«Bilutstillinger i andre byer bør også slutte å bruke modeller. Det er fornuftig å kutte ut bruken av kjendiser. Gi heller de besøkende en ren bilutstilling; det er det de kommer for», skriver direktør Yang Xueliang hos bilprodusenten Zhejiang Geely på selskapets blogg.

Del av bilkulturen

For mange modeller har bilutstillingene vært svært godt betalt og det har vært konkurranse mellom utstillerne om å bruke kjente modeller.

- Lettkledde modeller utgjør kun en liten andel av alle modellene. Modeller er blitt en integrert del av bilutstillinger de siste årene. Dette er en del av bilkulturen, sier modellen Dang Jiani til China Daily.

Med sine 25 år beskrives hun som en «veteran» på bilutstillinger av kommunistpartiets engelskspråklige avis.

Overkapasitet ved bilfabrikkene

Bilprodusenter fra hele verden har investert flere hundre milliarder kroner på å ekspandere i Kina. Den tosifrede veksten fra forrige tiår er over.

Det er stor overkapasitet. Ifølge IHS Automotive har kinesiske bilfabrikker kapasitet til å bygge 10,5 millioner flere biler enn hva som vil bli solgt. I USA er situasjonen stikk motsatt; fabrikkene produserer flere biler enn hva de ble bygd for.

Til tross for dette åpnes nye fabrikker i Kina. 17 nye fabrikker er under bygging og i 2017 vil det være 140 bilfabrikker i landet.

- Når du får så mange konkurrenter med for mye kapasitet er det ikke levedyktig for alle. Disse er smarte folk og de vurderer ting riktig, men jeg tror de tolker det feil, sier direktør Thomas Callarman hos China Europe International Business School til Bloomberg News.

Beistet Marcia har nådd Australia

En av de kraftigste tropiske syklonene har nådd den australske kysten fredag morgen. Syklonen «Marcia» slo inn over Shoalwater Bay med vindstyrke på 250 kilometer i timen (kategori 5).

Dette er andre gang på 40 år at en syklon med en slik styrkegrad har rammet Queensland - sist var for fire år siden. Denne førte til ødeleggelser på rundt 40 milliarder kroner. Queensland har hatt 29 sykloner siden 1970.

En annen tropisk storm («Lam») har herjet over Northern Territory i natt med styrkegrad 2.

- Vi ønsker at dere holder dere hjemme. Vennligst ikke forlat hjemmene dere i dag tidlig - under noen omstendigheter, sa Queenslands delstatsminister Annastacia Palaszczuk på en pressekonferanse.

Det er beordret evakuering av flere tusen mennesker.

- «Marcia» er et beist av en syklon, sier ordfører Margaret Strelow til ABC Radio.

Markedene

Finansmarkedene i store deler av Asia er stengt og det er lav aktivitet i Japan, Indonesia og Thailand. Tokyo-børsen klatrer høyere og nøkkelindeksen er på det høyeste nivået siden mars 2000.

- Vi har vært bekymret for Hellas og Ukraina lenge, men ingenting har skjedd. Hvis det skjer noe kan det føre til et stort sjokk for markedet. Her i Japan virker det som at vi kan komme oss gjennom dette takket være bedre økonomiske utsikter, bedre inntjening og forventninger om lønnsvekst, sier forvalter Tomomi Yamashita hos Shinkin Asset Management til Bloomberg News.

Investorer flokker til Jakarta-børsen. Nøkkelindeksen ligger på «all time high» i dag. Siden finanskrisen i 2008 er «Composite Index» mer enn firedoblet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.