Japanske forbrukere satte på bremsene da salgsskatten ble økt fra fem til åtte prosent fra 1. april i fjor. Dette var en del av «Abeonomics»-eksperimentet til statsminister Shinzo Abe som har som mål å skape prisvekst og få fart på økonomien.

Ristet av seg svekkelse

Det var forventet en årsjustert økonomisk vekst på mellom 3,3 og 3,6 prosent i forrige kvartal. På mandag morgen kom de foreløpige statistikkene og disse viser at den japanske økonomien vokste med 2,2 prosent sammenlignet med fjerde kvartal i 2013.

- Den japanske økonomien har endelig ristet av seg svekkelsen som oppstod da salgsskatten ble økt, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Veksten i det private forbruket endte langt svakere enn hva som var forventet med en vekst på kun 0,3 prosent. Eksporten økte med 2,7 prosent, mye takket være en svakere yenkurs, men eksportvolumet er svakere enn hva som var forventet.

- Jeg ble overrasket over hvor svak veksten i husholdningenes forbruk var. Økonomien er på bedringens vei, men tempoet er betydelig svakere enn forventet, sier Japan-økonom Shotaro Kuga hos Daiwa Institute of Research til Wall Street Journal.

Venter langvarig vekst

Japan-økonomer har liten tro på at landet er på vei inn i en ny resesjon. En undersøkelse foretatt av Japan Center for Economic Research, hvor 41 økonomier fra finansinstitusjoner har deltatt, viser at de tror på vekst de neste ni kvartalene.

Slår disse prognosene til vil dette være den lengste sammenhengende økonomiske veksten for Japan siden 1980-tallet, ifølge Wall Street Journal. Japan har gått inn og ut av resesjoner jevnlig de siste 25 årene.

Japanske selskaper er under press fra regjeringen om å øke lønningene. Storselskapene, ledet av bilprodusentene, har sagt seg villige til å økte lønningene. Fagforeningene forlanger den største lønnsøkningen siden årtusenskiftet under de kommende forhandlingene.

Det skal ikke de store beløpene til for å sette nye rekorder. Toshiba gav en lønnsøkning på 2000 yen i måneden (125 kroner) i 2014, ifølge avisen Yomiuri Shimbun.

Handelsstatistikkene for januar kommer på fredag og disse forventes å vise vekst i eksporten for femte måned. Prognosene ligger på rundt 12 prosent eksportvekst og en fem prosent lavere importregning. Dette vil uansett gi et handelsunderskudd for Japan – for 31. måned på rad.

Vekst etter militærkupp

Den thailandske økonomien fikk en overraskende vekst i fjorårets siste kvartal på 2,3 prosent. Militærjuntaen kastet den folkevalgte regjeringen i mai etter seks måneder med demonstrasjoner i store deler av landet. Juntaen har klart å skape stabilitet – for nå.

Det var forventet en vekst på under to prosent i kvartalet. Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen har steget med 16 prosent siden kuppet. Generalene er i ferd med å gjennomføre reformer og lover demokratiske valg tidlig i 2016.

- Den thailandske økonomien vil stå mer støtt de neste kvartalene, men det er trolig at veksten vil skuffe sammenlignet med hva som har vært vanlig, sier Asia-økonom Krystal Tan hos Capital Economics.

Militærjuntaen er i ferd med å rulle ut et ambisiøst infrastrukturprogram med blant annet bygging av nye jernbanestrekninger og utvide undergrunnsbanen i Bangkok til forstedene. Dette mener økonomer er viktig for å legge grunnlaget for fremtidig vekst.

Årsveksten for 2014 endte på 0,7 prosent – den laveste siden storflommen rammet Bangkok og forstedene i 2011. Regjeringens økonomier tror Thailand vil få en økonomisk vekst på rundt 3,5 prosent i 2015.

Bygger kinesisk finansdistrikt i London

Kinas største investeringsselskap skal investere en milliard pund i London som en del av et oppbyggingen av et nytt finansdistrikt hvor asiatiske selskaper forventes å slå seg ned. Det nye finansdistriktet ligger ved Royal Albert Dock, ifølge Reuters

China Minsheng Investments toppsjef Li Huaizhen sa i Shanghai i helgen at det nye finansdistriktet skal fungere som inngangsportal inn i Europa. Direkte utenlandske investeringer foretatt av kinesiske selskaper passerte for første gang 100 milliarder dollar i fjor.

- Etter prosjektet er ferdig vil det være en internasjonal plattform for kinesiske selskaper og kapital for å innta det europeiske markedet, sa Li.

Markedene

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har steget til det høyeste nivået på åtte år etter at de økonomiske vekststatistikkene for forrige kvartal bekrefter at Japan har kommet seg ut av resesjonen fra 2014.

Nøkkelindeksen brøt gjennom 18000-nivået for første gang siden sommeren 2007.

Den økonomiske veksten for fjorårets tre siste måneder var svakere enn hva Japan-økonomer forventet, men dette skaper ikke den store bekymringen hos investorer.

- Selv om vi må se på noen av disse økonomiske statistikkene, nå vi også se hva som skjer i bakgrunnen her. Det er tegn til lønnsvekst, høyere husholdningsinntekter og svært lav arbeidsledighet. Alt dette er argumenter for et mer robust Japan, sier aksjesjef Alexander Treves hos Fidelity Worldwide Investment til CNBC Asia.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no