Indias nye statsminister Narendra Modi har hyrt inn en av sine største kritikere til å bli økonomisk rådgiver. Det skal ryddes opp i byråkratiet og gjøres enklere for næringslivet å hyre og sparke ansatte.

Knappe seks måneder etter at Narendra Modi ble valg som Indias nye statsminister er han i full sving med å gjennomføre reformer i samfunnet. Dette går alt fra å engasjere frivillige til å rydde vekk søppel i gatene til å fjerne hindringer for næringslivet.

Kamp mot byråkratiet

Det indiske byråkratiet er beryktet og er en etterlevning fra 1800-tallet. Skjemaveldet hindrer næringslivet fra å ekspandere og ansette. Selskaper med over 100 ansatte må søke myndighetene om å avskjedige ansatte.

- 50 ulike etater jakter på selskaper med 50 ulike skjemaer som skal fylles ut. Verden har endret seg. Fra nå av skal ett skjema fylles ut og det skal gjøres online, sa Narendra Modi på torsdag.

Målet er å gjøre det enklere for entreprenører å vokse og skape nye arbeidsplasser. Kun åtte prosent av indiske arbeidere jobber for registrerte selskaper med arbeidskontrakter. Dette har holdt den indiske økonomien tilbake.

- Dette er noe næringslivet ønsker veldig velkomment og har ventet på svært lenge, sier sjeføkonom Bidisha Ganguli hos Confederation of Indian Industry i en kommentar.

De neste 20 årene forventes det at 200 millioner indere vil innta arbeidsmarkedet. Ifølge offisielle statistikker ble det skapt kun fem millioner nye arbeidsplasser private selskaper fra 2004 til 2012.

I samme periode forlot 33 millioner indere landsbygden på jakt etter jobb i byene. Det er stor motstand i de indiske fagforeningene mot reformene.

- La oss bygge tillit først. Skal vi lykkes med «Made in India»-strategien må det gjøres enklere for næringslivet å drive business, sa Modi.

Stor motstand

Modi har lagt frem offensiv økonomisk strategier de siste månedene og møtt med lederne av Japan, Kina og USA. I India er det forventninger om at dette vil bli såkalte «Big Bang»-reformer i samfunnet – ikke ulikt hva som skjedde i Storbritannia ved inngangen til 1980-tallet.

- Mange har snakket om «Big Bang»-reformer, men den nye regjeringen foretar inkrementelle endringer. Ethvert forsøk på å gjennomføre dramatiske endringer i arbeidsbestemmelsene vil ikke bli godt mottatt hos fagforeningene, sier direktør Soumya Kanti Ghosh hos State Bank of India til New York Times.

Kritiker blir sjefrådgiver

Den tidligere IMF-rådgiveren Arvind Subramanian har kritisert Modis økonomiske politikk og vekstmål. Nå har Modi svart med å hyre inn Subramanian som regjeringens fremste økonomisk rådgiver.

- Denne utnevnelsen gir tyngde til regjeringen og vil bringe en ny dynamikk og ledelse. Nå kommer en alvorlig fase med gjennomføring av planene, sier India-økonom Shubhada Rao hos Yes Bank i Mumbai til Bloomberg News.

I tillegg til fortid fra Det internasjonale pengefondet (IMF) har han vært tilknyttet amerikanske tenketanker, blant annet Peterson Institute for International Economics.

- Arvind er ikke en vanlig makroøkonom. Han er uhyre kunnskapsrik og en kreativ tenker innenfor handel, klima, skatt, korrupsjon og finans. Han forstår India – historien, økonomien og politikken – fra toppen og ned, og nedenfra og opp, sier direktør Nancy Birdsall ved Center for Global Development i USA til The Times of India.

EU rammer Singapore

Svak etterspørsel fra europeiske markeder legger en demper på eksportaktiviteten fra deler av Asia. Det var forventet en eksportvekst på 2,6 prosent i Singapore i september, men handelsstatistikkene viser kun en 0,9 prosent vekst.

Eksporten til EU falt med 3,6 prosent i forrige måned.

- Dette kommer til å fortsette da vi vet at det ikke eksisterer en oppside i Europa i form av økonomisk vekst, sier økonom Francis Tan hos United Overseas Bank til Reuters.

Kjøper flyselskap til seks kroner

Virgin Australia blir eneeier av lavprisflyselskapet Tiger Australia. Konkurransen er hard – over ti nye asiatiske lavprisflyselskaper vil begynne å fly til Australia.

Tiger Airways har i over ti år prøvd å konkurrere med Air Asia. Forretningsmodellen har vært å inngå partnerskap med større selskaper i Asia og Australia. Det er blitt en dyr erfaring. Mange av datterselskapene har gått med store tap.

Nå overtar Virgin Australia de 40 prosentene av flyselskapet de allerede ikke eier. Prisen er satt til seks kroner.

- Nå gir kapitulerer de endelig. Dette er et svært konkurranseutsatt marked til å begynne med og Tiger Airlines har fløyet med tap de siste fire eller fem årene. De har gått med overskudd kun i ett eller to kvartaler siden de ble børsnotert, sier analytiker K Ajith hos UOB KayHian til CNBC.

Morselskapet Tiger Airways, hvor Singapore Airlines er største aksjonær, fikk et rekordstort underskudd på 234 millioner Singapore-dollar (1,2 milliarder kroner) i siste kvartal. Aksjen har stupt med 80 prosent på tre år.

Selskapet vil foreta en rettet emisjon mot de største eierne for å hente inn ny kapital.

Markedene

Det er fortsatt uro ved de asiatiske markedene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen åpnet fredagshandelen med en oppgang, men falt like før lunsj.

Investorer har flyktet fra asiatiske aksjemarkeder de siste ukene. Nesten en milliard dollar har forsvunnet fra Seoul-børsen. Investorer har vært nettoselgere ved Shanghai-børsen de siste fem ukene.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 14569,43 (-1,16%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 22931,02 (0,13%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2331,38 (-1,08%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1904,41 (-0,76%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8569,51 (-0,75%)

India, BSE Sensex: 26033,87 (0,13%)

Thailand, SET Index: 1522,22 (-0,26%)

Singapore, Straits Times Index: 3156,48 (0,07%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1778,87 (0,62%)

Indonesia, Composite Index: 4977,97 (0,53%)

Filippinene, SE Composite: 7031,13 (0,04%)

Australia, All Ordinaries: 5262,2 (0,34%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no