Den politiske krisen i Thailand har rammet økonomien hardt. Konflikten er inne i en avgjørende fase og kan bli avklart den neste uken.

Som et av de siste landene i Asia la Thailand frem de økonomiske statistikkene for første kvartal i dag. Den økonomiske aktiviteten falt med 2,1 prosent sammenlignet med fjorårets siste kvartal. Sammenlignet med samme kvartal i fjor var bruttonasjonalprodukt 0,6 prosent lavere.

Office of the National Economic and Social Development Board (NESDB), som utarbeider og offentliggjør statistikkene, halverte i dag vekstutsiktene for 2014 til mellom 1,5 og 2,5 prosent.

«Nedjusteringen er basert på at den politiske uroen begrenser den økonomiske aktiviteten mer enn tidligere anslått. Situasjonen forsinker etableringen av en ny regjering, og utarbeidelse og godkjenning av statsbudsjett for neste budsjettår», skriver NESDB.

Privat forbruk falt med tre prosent i kvartalet og totale investeringer er 9,8 prosent lavere. Offentlige investeringer har falt med 19,3 prosent da overgangsregjeringen som har styrt landet siden begynnelsen av desember i fjor mangler fullmakter til å igangsette nye prosjekter.

- De økonomiske utsiktene i Thailand er sterkt avhengig av den politiske situasjonen. Denne er nå inne i en avgjørende fase. Situasjonen i privat sektor vil forbli ille inntil det er tegn på at krisen går mot en løsning. Uten en fungerende regjering vil offentlig forbruk være lammet, sier Asia-økonom Krystal Tan hos Capital Economics.

Hun tror inneværende kvartal blir ille og at Thailand kan havne i en teknisk resesjon med negativ vekst to kvartaler på rad.

Demonstrantene, som har protestert i Bangkoks gater siden i fjor høst, gjør seg klar til et endelig oppgjør med overgangsregjeringen, som de mener styres fra Dubai av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra.

Protestleder Suthep Thaugsuban sa i helgen han vil overgi seg til politiet neste tirsdag hvis de ikke har lykkes med å felle overgangsregjeringen og de gjenværende statsrådene.

- Det er på tide. Dette har pågått for lenge og må komme til en slutt. Økonomien er hardt rammet. Hvorvidt dette blir en lykkelig avslutning avhenger av de store folkemassene i landet og offentlige ansatte de neste dagene, sa han i helgen.

De elendige kvartalstallene var forventet og Bangkok-børsen forholder seg rolig med en svak oppgang av nøkkelindeksen.

 

Børskrasj for Malaysia Airlines

Det er krise hos Malaysia Airlines etter at et passasjerflyet forsvant sporløst i begynnelsen av mars på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Det er fortsatt ikke funnet sport av flyet og passasjertrafikken har stupt de siste månedene.

Malaysia Airlines la frem et negativt kvartalsresultatet på 443 millioner ringgit (800 millioner kroner) i forrige uke. Allerede før hendelsen hadde Malaysia Airlines lagt frem negative resultater i de tre foregående regnskapsårene.

Aksjekursen falt med 9,5 prosent på fredag. Etter et par timers handel i dag har aksjekursen falt ytterligere 21 prosent. Det siste året har aksjekursen falt med rundt 65 prosent.

«På nåværende tidspunkt foretar vi en grundig gjennomgang av hele forretningsplanen. Alle alternativer blir vurdert for å sikre en langsiktig bærekraftig forretningsmodell. Å vinne tilbake kunder og et nådeløst kostnadsfokus vil være en del av vår gjenoppreisningsplan», skriver selskapet i kvartalsrapporten.

For tre år siden var Air Asia og Malaysia Airlines i forhandlinger om å samarbeide og la lavprisselskapet gjennomføre en omstrukturering. Dette ble avvist av fagforeningene. Den malaysiske staten, som er hovedeier, sa for to uker siden de ikke er villig å tilføre flyselskapet ny kapital.

- Denne gangen er det ikke sikkert at Malaysia Airlines reddes, slik de har blitt tidligere. De kan være på vei mot konkurs, sier analytiker Mohshin Azis hos Malayan Banking til Bloomberg.

«Abenomics» på rett vei

I ukene før Japan økte omsetningsskatten med tre prosent til åtte prosent strømmet ordrene inn til selskaper som har spesialisert seg på maskiner og roboter til bruk i produksjonsfabrikker. Ordreveksten var på 19,1 prosent – mot forventet seks prosent.

- Dette kan tyde på en endring vekk fra tiltaksstyrt etterspørsel til reell etterspørselsvekst fra privat sektor. Det er et veldig godt tegn. Forrige ukes økonomiske vekststatistikker (bruttonasjonalprodukt) viste tegn på vekst i både eksport og investeringer. Dagens statistikker er nok en bekreftelse på at Japan kan være på vei mot en bærekraftig vekst, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors til CNBC.

Statsminister Shinzo Abes «Abenomics»-plan har klart å skape ny optimisme i Japan det siste året med reformer og tiltak. Målet er at etter 15-16 måneder med finans- og pengepolitiske tiltak skal den japanske økonomien i større grad stå på egne føtter.

Japan fikk en årsjustert vekst i bruttonasjonalproduktet på 5,9 prosent i første kvartal.

Natt til i dag

  • Det amerikanske telekommunikasjonsselskapet AT&T har lagt inn et bud på satellittselskapet DirecTV på 48,5 milliarder dollar. DirecTV har rundt 20 millioner abonnenter.
  • Farmasiselskapet Pfizer har økt budet på konkurrenten AstraZeneca til 69,3 milliarder – 15 prosent høyere enn budet for to uker siden. Det fusjonerte selskapet vil bli verdens største farmasiselskap og ha hovedkontor i New York City.
  • Facebook er i ferd med å utvikle en ny lynmeldingstjeneste som skal konkurrere med Snapchat. Snapchat sletter tekstmeldinger, bilder og videosnutter og har blitt svært populær hos blant annet ungdommer. Facebook-tjenesten går foreløpig under navne Slingshot.
  • Deutsche Bank planlegger å hente inn åtte milliarder euro for å øke kjernekapitalen til 11,8 prosent. 6,3 milliarder dollar vil komme fra en emisjon og 1,75 milliarder euro i form av en investering fra Qatars Paramoung Holdings Services.

Markedene

Det er blandet utvikling ved aksjemarkedene i Asia. Shanghai-børsen i Kina leder nedgang. Årsaken er et svakere eiendomsmarked i Kina. Eiendomsprisene falt i 26 av Kinas 70 største byer i april. Dette er 12 byer flere enn i mars måned.

 

Asiatiske aksjemarkeder  (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 14099,31 (- 0,64%)  (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 22618,36 (-0,42%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2004,41 (-1,10%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2012,84 (-0,03%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8897,14 (0,10%)

India, BSE Sensex: 24121,74 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1406,35 (0,08%)

Singapore, Straits Times Index: 3264,93 (0,07%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1887,23 (0,21%)

Indonesia, Composite Index: 5074,04 (0,84%)

Filippinene, SE Composite: 6868,15 (0,73%)

Australia, All Ordinaries: 5406,1 (-0,98%)

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Verdens tre største selskaper er fra Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.