Det sørkoreanske elektronikkselskapet har tatt markedsandeler i smarttelefonmarkedet etter en vellykket snuoperasjon. Smarttelefonserien Galaxy har vært en knallsuksess det siste halvåret med S7-modellene.

Børsvinner

Investorer har fått ta del i suksessen. Selskapets aksjekurs har steget med nesten 50 prosent de siste 12 månedene. Til sammenligning har Apple-aksjen falt med nesten seks prosent i samme periode.

Samsung kom Apple i forkjøpet ved å lansere toppmodellen Galaxy Note 7 i august. Denne har bitt svært godt mottatt med spesifikasjoner som overgår konkurrentene.

Det er knappe to uker siden de første kundene fikk de nye smarttelefonene. Det er blitt meldt om en rekke tilfeller hvor de har eksplodert under lading. Samsung lovet tidligere i uken å «etterforske isolerte hendelser».

Nå vurderes det å tilbakekalle alle enhetene. Skjer dette er det første gang at en smarttelefonprodusent vil tilbakekalle alle modeller og sannsynligvis erstatte enten batteriene eller smarttelefonenhetene.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhaps kilder er det sannsynlig at det går mot en tilbakekalling av Note 7-modellen.

- Vi fører samtaler med partnere over hele verden hvordan vi skal håndtere dette rent praktisk for produkter som er sendt ut til forhandlerne. Vi vil komme med en beslutning enten i helgen eller tidlig neste uke, sier en Samsung-kilde til Yonhap.

Ifølge Samsung er det en batteriserie som har forårsaket branner og eksplosjoner.

- Antall enheter som har dette batterier utgjør under 0,1 prosent av alle produserte enheter, sier vedkommende.

Lojale kunder rammet

Investorer frykter problemet er mer omfattende og har kritisert Samsung for ikke å ha tatt dette på alvor når de første rapportene kom inn for over en uke siden. På torsdag falt aksjekursen - og det samme gjorde børsverdier for over 50 milliarder kroner.

- Tidspunktet kunne ikke ha vært verre. Det har vært stor oppmerksomhet rundt Note 7 og dette ødelegger for Samsung, sier analytiker Bryan Ma hos teknologianalyseselskapet IDC til Reuters.

Samsung bruker flere underleverandører av batterier, blant annet et eget selskap. Det er ikke kjent hvilket selskap som har produsert batteriene som har eksplodert.

Meglerhuset Nomura Securities skriver i en rapport at de regner med at problemene rundt modellen vil bli løst i løpet av «noen uker».

«Vi håper at Samsung tar dette på alvor og ser det fra forbrukernes side. Dette er kunder som har vist merkelojalitet og kjøpt produktet tidlig. De må håndtere dette på en måte som gjør at selskapets omdømme i minst mulig grad rammes», skriver Nomura.

Apple vil lansere den nye smarttelefonmodellen Iphone 7 neste fredag.

Markedene

Investorer venter på de amerikanske arbeidsmarkedsstatistikkene senere på fredag. Hvis disse er positive øker sannsynligheten for at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten – muligens allerede senere i september.

Oljeprisen har falt gjennom hele uken – senest på torsdag. I asiatisk handel på fredag morgen er det en oppgang.

Les ogdå: Klart for verdens største elektronikkmesse

 
Apple-avsporing i Kina dnPlus  (DN+)

Asia i dag: Apple-sjef: - Et uvirkelig marked

Ny episode av DN-podkast: Vil delingsøkonomien føre til at bedriftene forsvinner?

 

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den nye ankomsthallen på Gardermoen
01:36
Publisert:

Blomster-Finn om hvordan du får en flott hage til sommeren: - Start nå!
Det er ikke så komplisert, i følge blomsterelskeren. Tar man en skikkelig høstånd er mye gjort.
03:51
Publisert: