Det er to uker siden de første meldingene kom inn fra kunder om at smarttelefonen Galaxy Note 7 eksploderte ved lading. Selskapet forsøkte å si at dette var isolerte tilfeller og at kunder kunne få erstatningsmodeller. Problemet har vist seg å være langt mer alvorlig.

- Slå av!

Mange investorer har mistet tiltroen til det sørkoreanske selskapet, som beskyldes for å ha skjøvet problemene foran seg. I forrige uke nedla amerikanske luftfartsmyndigheter et regelrett forbud mot å bruke smarttelefonene om bord på fly.

Enkelte flyselskaper har nedlagt forbud mot å bringe telefonene ombord i bagasjen. Samsung anbefaler kunder som har kjøpt Note 7 til å levere inn smarttelefonen og få en erstatningsmodell av en annen type inntil de kan finne en løsning.

- Vi ber brukere om å slå av og bytte inn modellene sine umiddelbart. Vi prioriterer utlevering av erstatningsenheter så raskt det lar seg gjøre, sier leder for mobildivisjonen, Koh Dong-jin, i en kommentar.

På mandag har Samsungs aksjekurs falt med 7,2 prosent. Børsverdier for over 120 milliarder kroner har forsvunnet siden forrige mandag. Samsung var blant børsvinnerne frem til lanseringen av Note 7, som fikk svært god mottakelse hos eksperter under lanseringen i august.

Rundt 2,5 millioner enheter av Note 7 er allerede solgt eller på plass hos forhandlerne. Samsung har bedt om at salget stoppes umiddelbart og at telefonene returneres til Samsung.

Historisk tilbakekalling

Dette er et mareritt for Samsung, som angripes på alle fronter – av Apple og kinesiske konkurrenter. Kinesiske Huawei har ikke lagt skjul på målet om å kaste Samsung ned fra tronen som verdens største smarttelefonprodusent innen 2019.

- Kostnadene av denne tilbakekallingen vil bli astronomisk, sier konsernsjef Jahan Rasty hos Real-World Forensic Engineering til Reuters.

De direkte kostnadene forbundet med tilbakekallingen forventes å havne på minst fem milliarder dollar. I tillegg har Samsung fått riper i lakken og bulker i karosseriet i hva som er den største tilbakekallingen av mobiltelefoner i historien.

- De må kompensere brukere, løse problemet og gi dem en ny versjon av smarttelefonen som ikke har samme produksjonsfeil. Jo lenger denne historien fortsetter jo mer vil den etse seg inn i folks bevissthet, sier Rasty.

Samsung har ikke sagt når de forventer å finne en løsning på problemet. Det antas det er enkelte batterier som har en produksjonsfeil. Note 7-modellen skulle konkurrere med de nye toppmodellene fra Apple som ble lansert i forrige uke.

Anbefaler aksjekjøp etter kursfall

Den japanske finansinstitusjonen Nomura følger Samsung Electronics tett og tror at tilbakekallingen vil ramme det sørkoreanske selskapet på kort sikt. Det er en måned til kvartalsresultatene skal fremlegges. Samsung har flere føtter å stå på – ikke bare smarttelefonsalg.

«Samsungs inntjening fremover kan til en viss grad bli påvirket av tilbakekallingen av Note 7. Vi er likevel positive til selskapets konkurransekraft og forventet inntjening på mellomlang sikt da de er konkurransedyktige på komponenter og skjermteknologi», skriver Nomura.

Nomura har en klar kjøpsanbefaling på Samsung-aksjen for langsiktige investorer med et kursmål på to millioner won – 35 prosent høyere enn dagens kurs.

Markedene

Uken har startet med et kraftig børsfall ved de største asiatiske børsene. Dette kommer etter at de amerikanske nøkkelindeksene falt med over to prosent på fredag.

Investorer er nervøse etter børsfallet i USA og venter på nøkkelstatistikker fra India og Kina denne uken for å finne fotfeste.

De kinesiske utlånsstatistikkene og samlet pengemengde i omløp kommer på mandag. Det forventes at nye utlån var på over 900 milliarder kroner i august og at pengemengden (M2) økte med 10,4 prosent.

Det er også uro på oljemarkedet. Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har falt med 72 cent (-1,5%) i asiatisk handel til 47,3 dollar fatet.

Amerikanske oljerigger i produksjon økte med syv i forrige uke – til 414, ifølge den ukentlige riggtellingen fra Baker Hughes.

Dette er det høyeste antallet siden i februar i år.

Aksjemarkedene i Singapore, Malaysia og Indonesia er stengt på mandag.

Les også: Samsung ber folk slutte å bruke toppmodellen

 
SAS og Norwegian forbyr den nye Samsung-telefonen  

Her er de største trendene fra verdens største elektronikkmesse dnPlus   (DN+)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.