Det forventes at de japanske bilprodusentene vil få et resultat før skatt på rundt 4000 milliarder yen (254 mrd. kroner) i regnskapsåret som avsluttes i slutten av mars. Dette er en ny rekord.

Krever lønnsøkning

Toyota oppjusterte nylig resultatprognosene til nesten 2200 milliarder yen og står for over halvparten av det forventede resultatet før skatt hos bilprodusentene. Toyotas driftsmargin vil havne på over ti prosent.

De ti andre bilprodusentene vil få et resultat på nesten 1900 milliarder yen.

I forrige kvartal økte Toyotas driftsoverskudd med 27 prosent. Dette var vesentlig bedre enn analytikere og investorer forventet. Ledelsen har budsjettert med en yenkurs på rundt 100 mot en amerikansk dollar. De siste månedene har den ligget på mellom 118 og 120.

Ansatte ønsker en del av overskuddet. Lønnsforhandlingene er underveis og fagforeningen Confederation of Japan Automobile Workers’ Unions sier de forlanger en lønnsøkning på 6000 yen i måneden for de vel 760000 medlemmene.

- For å bedømme hvorvidt lønnskravet er forsvarlig må en se på de faktiske resultatene fra arbeidsgivere. Resultatene viser at det er rom for en lønnsøkning for medlemmene, sa fagforeningsleder Yasunobu Aihara på en pressekonferanse i Tokyo på torsdag.

Arbeiderne har støtte fra statsminister Shinzo Abe. Han har oppfordret de japanske storselskapene om å gi lønnsøkninger under de kommende forhandlingene. En viktig komponent i «Abenomics»-planen er å skape prisvekst og øke det private forbruket.

En undersøkelse foretatt av Teikoku Databank viser at 48,3 prosent av over 10000 spurte arbeidsgivere sier de vil øke lønningene for regnskapsåret som begynner den 1. april.

Også den mektige næringslivsorganisasjonen Keidanren, som representerer Japans største selskapet, oppfordrer medlemmene om å gi en solid lønnsvekst.

- Jeg oppfordrer selskaper som har en god inntjening om å tenke positivt og øke lønningene - også bonuser og ekstra tillegg. Næringslivet må ta et skritt videre for å støtte økonomien, sa styreformann Sadayuki Sakakibara hos Keidanren nylig.

Høy eksportvekst – fortsatt handelsunderskudd

Den japanske eksporten økte med 17 prosent i januar - langt høyere enn forventningene om 12 prosent vekst sammenlignet med ifjor. Den japanske valutakursen har falt kraftig siden slutten av 2012 mot amerikanske dollar og dette gjør japanske eksportører konkurransedyktige.

- Dette er positivt for den japanske økonomien. Eksporten vil fortsette med å støtte den økonomiske veksten gjennom 2015. Private investeringer har også tatt seg opp nylig og vil gi et viktig bidrag til økonomien, sier sjeføkonom Tomo Kinoshita hos finansinstitusjonen Nomura til CNBC Asia.

Verdien av den japanske importen stupte med nesten ti prosent. Dette var uansett ikke nok til å gi Japan et overskudd på handelsbalansen. Det japanske handelsunderskuddet endte på 1120 milliarder yen i januar. Dette er en reduksjon på 58 prosent sammenlignet med for ett år siden.

Japan har hatt underskudd på handelsbalansen de siste 31 månedene. Dette er en ny rekord. Japan hadde tiår med handelsoverskudd inntil tsunamien i 2011 ødela kjernekraftverket i Fukushima.

De andre kjernekraftverkene ble stengt og Japan har økt importen av olje og gass kraftig.

Nytt Samsung-oppkjøp

Sørkoreanske Samsung ønsker å bygge sitt eget økosystem - tilsvarende hva Google og Apple har gjort med sine operativsystemer på smarttelefoner og nettbrett. Samsung har kjøpt det amerikanske betalingssystemselskapet LoopPay denne uken.

Apple og Google har lansert konkurrerende betalingsløsninger hvor brukere kan betale med smarttelefoner. LoopPay benytter en annen teknologi basert på metallstripen på eksisterende kredittkort.

Bruk av smarttelefonen ved betaling i amerikanske butikker vil øke fra 3,7 milliarder dollar i 2014 til 34 milliarder dollar i 2019, ifølge analyseselskapet Forrester.

Ifølge Samsung kan LoopPay-teknologien benyttes ved 90 prosent av alle eksisterende betalingsterminaler i USA. LoopPay har 60 millioner aktive brukere.

PayPal, som var den første betalingsløsningen på internett, vil sannsynligvis bli skilt ut som et eget selskap fra Ebay om kort tid. Analytikere tror selskapet kan bli kjøpt opp.

Samsung var en tidlig investor i oppstartsselskapet LoopPay - sammen med blant andre kredittkortselskapet VISA.

Markedene

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen fortsetter oppgangen og var ved 10-tiden lokal tid på torsdag på det høyeste nivået siden år 2000 med 18323.

Både den Dow Jones-indeksen og Nikkei 225 ligger over 18000-nivået. Mens dette er en toppnotering for den amerikanske indeksen har Nikkei-indeksen fortsatt et godt stykke igjen før den kommer på en «all time high».

Rekorden på 38916 ble satt den 30. desember 1989 og var begynnelsen på en kollaps av den japanske økonomien.

Aksjemarkedene i Hong Kong, Indonesia, Kina, Malaysia, Sør-Korea og Taiwan holder stengt i dag under feiringen av kinesisk nyttår.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.