Landets statsminister har advart mot skatteinnkrevere som bruker alle midler for å kreve inn skatt.

Vodafone, AT&T, Nokia, IBM, HSBC og Shell er et lite knippe av et titalls internasjonale storselskaper som ligger i konflikter med den indiske skatteetaten. De har fått baksmell på milliarder av kroner og internasjonale eksperter har lenge ristet på hodet.

Sjelden skatteseier

Microsofts oppkjøp av mobildivisjonen til Nokia ble utsatt i flere måneder på grunn av en skattekonflikt mellom en indisk datterselskap av Nokia og lokale skattemyndigheter.

Indias nyvalgte statsminister Narendra Modi har ikke lagt skjul på hva han mener om landets skatteetat.

- Skatteterrorismen som er rådende i dette landet er farlig. En kan ikke lede et land i troen om at alle er en tyv, sa Modi tidligere i år.

Nå har oljeselskapet Shell funnet en sjelden seier over indiske skattemyndigheter. Skattemyndighetene hadde pålagt Shell å betale over ti milliarder kroner etter at det indiske datterselskapet økte aksjekapitalen og utstedte aksjer til morselskapet.

«Dette er en positiv dom. Shell har hele tiden fastholdt at en kapitaltilføring fra et utenlandsk morselskap i et indisk datterselskap ikke kan bli skattlagt som inntekt», sier Shell i en uttalelse.

Skattemyndighetene mente at Shells morselskap betalte en for lav pris for aksjene og fastsatte verdien med skjønn. Denne verdien var nesten 20 ganger høyere.

- I denne saken mente retten at skatteetaten klart hadde overskredet sin myndighet til å beskatte en transaksjon, sier Shells advokat Mahesh Bhutani til Times of India.

Utenlandske investeringer

Det britiske mobiltelefonselskapet Vodafone vant først en skattesak mot myndighetene i 2009. Da snudde politikerne og endret skatteloven - med tilbakevirkende kraft slik at Vodafone ble dømt igjen. Vodafone vant til slutt denne saken i oktober i år.

Statsminister Modi prøver å lokke internasjonale selskaper til India. Det har vist seg vanskelig, ikke minst på grunn av byråkrati og korrupsjon. Modi ønsker å tilrettelegge for at selskaper kan drive produksjon fra India – tilsvarende hva Kina har klart de siste 30 årene.

- Denne skatteavgjørelsen er viktig og veldig gode nyheter. Det vil sannsynligvis hjelpe mange selskaper i tillegg til å bedre Indias internasjonale rennomme, sier konsernsjef Dinesh Kanabar hos Dhruva Tax Advisors til Financial Times.

Det er fortsatt en mulighet for at skattemyndighetene vil anke de to dommene som gikk i favør av Vodafone og Shell til Indias Høyesterett.

- Rettens kjennelse, sammen med regjeringens innsats for å lokke til seg utenlandske selskaper, vil føre til økte internasjonale investeringer. Dette gir utenlandske investorer som vurderer India den nødvendige sikkerhet, sier skatteadvokat Rabindra Jhunjhunwala til Bloomberg News.

Les også:
DNB-rådgiver: - Hele opplegget stinker
Sponser Neil Youngs mp3-utfordrer
Krangler om hva som er en «flink nok» lærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.