Etter mange år med høy vekst faller omsetningen og resultatene hos det sørkoreanske elektronikkselskapet Samsung. Konkurransen fra kinesiske mobiltelefonprodusenter er tøff. Nå kommer Apple med nye modeller.

Samsung Electronics la frem foreløpige resultattall for andre kvartal i dag. Disse viser en omsetning på 52 billioner won (318,9 milliarder kroner) og et driftsoverskudd på 7,2 billioner won (44 milliarder kroner).

Det var forventet et driftsoverskudd på 8,1 billioner won hos 35 analytikere som følger selskapet. 25 av disse hadde nedjustert forventningene kraftig i løpet av de siste ukene. Dette er svakere sammenlignet med både fjoråret og foregående kvartal.

Innfrir ikke

Samsung-ledelsen innrømmer de står over betydelige utfordringer – ikke minst fra konkurranse fra kinesiske selskaper i lavprissegmentet. Det var forventet at Samsung ville selge rundt 90 millioner smarttelefoner i forrige kvartal; nå tyder det på at havnet på under 80 millioner enheter.

«Selskapet har vært vitne til en svakere vekst i smarttelefonsegmentet. Det er også økt konkurranse i det kinesiske og enkelte europeiske markeder. Dette har ført til høyere varelagre i det lave og midtre prissjiktet», skriver Samsung i en pressemelding.

Selskapet karakteriserer etterspørselen etter nye smarttelefoner som «svak». Samsung er også underleverandør av skjermer, dataminne og andre komponenter til konkurrerende modeller, men her har de klart å opprettholde driftsmarginene.

Samsung solgte 10 millioner enheter av toppmodellen Galaxy S5 på 25 dager etter lanseringen i vår. Salget skal ha avtatt de siste ukene og de har fått konkurranse fra Sony, HTC og kinesiske selskaper.

Inneværende kvartal skal bli bedre, hvis Samsungs prognoser slår til. Det forventes at de vil lansere en ny og større smarttelefon i Galaxy Note-serien mot slutten av sommeren.

Samsung Securities påpeker at søsterselskapet har problemer i smarttelefonmarkedet.

- Samsung Electronics sliter med å skille egne produkter fra billigere modeller som tilbys fra kinesiske konkurrenter, sier analytiker M.S. Hwang hos meglerhuset, ifølge Bloomberg.

Les også: Asia i dag: Nedtelling for Apples smartklokke

Svakt nettbrettmarked

Nye nettbrett som konkurrerer direkte med Apples Ipad-serie vil være i utsalg i midten av juli. Nettbrettmarkedet har vist seg å være en vanskelig nøtt å knekke for Samsung.

Mens de har en markedsandel på rundt en tredjedel av smarttelefonsalget på verdensbasis, mot Apples andel på 15 prosent, er det Apple som har kontroll på nettbrettmarkedet.

«Nettbrettmarkedet er svakt. Dette skyldes det tar lengre tid før brukerne erstatter nettbrettet enn de gjør med smarttelefonen, som vanligvis er to eller tre år. I tillegg har leveringer av smarttelefoner med store skjermer erstattet etterspørselen etter mindre nettbrett», ifølge Samsung.

Det sørkoreanske meglerselskapet HMC Investment Securities har nedjustert salgsprognosene av Samsung nettbrett med 15 prosent til 8,5 millioner enheter i inneværende kvartal. Dette er rundt halvparten av hva Apple selger i et godt kvartal.

Apple truer Samsung

Apple har startet produksjon av nye Iphone-modeller ved kinesiske fabrikker. Det forventes at de vil lansere to nye modeller med betydelige større skjermstørrelser enn dagens modell. Dette gjør at de vil konkurrere direkte med Samsungs mest lukrative modeller.

- Samsung-resultatene når sannsynligvis bunnen i inneværende kvartal, men den kommende lanseringen av Iphone 6 vil bli en stor utfordring for selskapets toppmodeller i andre halvår, sier analytiker Lee Seung-woo hos IBK Securities i Seoul til Marketwatch.

Samsung-sjefen har advart de siste tre årene om at selskapet må satse på nye produktnisjer som skal gi fremtidig vekst.

- Apple vil møte en kraftig motvind hvis de ikke tar noen alvorlige grep for å møte de langsiktige utfordringene de står foran. Dette er et maskinvareselskap, det er livsnerven. De trenger et alternativ. Maskinvaremarkedet vil nå en topp om et år eller to. Samsung mangler programvare og tjenester. Smarttelefondivisjonen står for over 70 prosent av resultatet, sier sjefanalytiker Bob O’Donnell hos Technoanalys Research til CNBC i dag.

Les også (krever pålogging): Varsler offensiv mot multi-nasjonale selskaper dnPlus

Bedring for Japan

Japan har hatt store handelsunderskudd siden jordskjelvet og tsunamien ødela kjernekraftverket i Fukushima i 2011. Maitallene viser en svak bedring med et handelsunderskudd på 675,9 milliarder yen – 16,9 prosent lavere enn for ett år siden.

Den japanske eksporten økte med 2,2 prosent i mai – lavere enn veksten på 6,6 prosent i april. Importen falt med 0,4 prosent.

Den japanske økonomien forventer å få en vekst på 0,6 prosent i inneværende kvartal etter at omsetningsskatten ble økt med tre prosentpoeng til åtte prosent fra 1. april. Dette har ført til en noe svakere etterspørsel fra forbrukere.

Japan har klart å så et overskudd på driftsbalansen mot utlandet de siste fire månedene. Maitallene viser et overskudd på 522,8 milliarder yen – bedre enn prognosen på 403,6 milliarder yen.

Kina-finansiert Nicaraguakanal

Det kinesiske selskapet HKND Group er et skritt nærmere en avtale om å bygge en kanal mellom Atlanterhavet og Stillehavet som en konkurrent til den 100 år gamle Panamakanalen.

En nicaraguansk regjeringskomite godkjente på mandag en plan om å bygge en 278 kilometer lang kanal. Prosjektet har en investeringsramme på 40 milliarder dollar og skal stå ferdig allerede i 2020, ifølge komitemedlem Telemaco Talavera.

Kanalen skal gå gjennom Nicaraguas største innsjø og ferskvannskilde. Prosjektet har støtte av president Daniel Ortega. Nicaraguakanalen skal i hovedsak bygges og finansieres av kinesiske selskaper og finansinstitusjoner.

Markedene

De asiatiske markedene venter på at startskuddet for resultatsesongen i USA skal starte senere i dag. Som vanlig er det aluminiumsprodusenten Alcoa som er først ute av storselskapene.

Ifølge Marketwatch forventes omsetningen å ha falt med 4,1 prosent til 5,61 milliarder dollar i kvartalet. Alcoa har vært en børsvinner siden selskapet ble kastet ut fra Dow Jones Industrial Index i fjor høst. Aksjekursen har steget med 81 prosent.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15373,57 (-0,04%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23514,92 (-0,11%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2056,81 (-0,15%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2001,62 (-0,17%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9524,3 (0,04%)

India, BSE Sensex: 26120,21 (0,08%)

Thailand, SET Index: 1510,3 (0,47%)

Singapore, Straits Times Index: 3283,12 (-0,26%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1893,19 (0,03%)

Indonesia, Composite Index: 5034,77 (0,91%)

Filippinene, SE Composite: 6951,53 (-0,68%)

Australia, All Ordinaries: 5501 (-0,10%)

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.