Det er fem år siden Kim Jong-un overtok som leder av Nord-Korea. Han har vist seg å være en brutal og ambisiøs diktator som har fulgt i fotsporene til sin far og farfar.

Verdenssamfunnet har svart med å innføre økonomiske sanksjoner etter flere atomprøvesprengninger – også med støtte fra Kina.

Skal gjenopplive partiet

Sist Nord-Korea avholdt en partikongress eksisterte Sovjetunionen og den kalde krigen pågikk for fullt. Kina hadde så vidt begynte å eksperimentere med markedsreformer ved inngangen til 1980-tallet.

Lite har endret seg i Nord-Korea på disse 36 årene. Regimet har blitt mer farlig for verdenssamfunnet og nabolandene. Kina, som tidligere hadde påvirkning, har ikke klart å stoppe den 33 år gamle diktatoren fra å foreta massehenrettelser og true stabiliteten i Nordøst-Asia.

Under partikongressen forventes det at den offisielle «songun-politikken» hvor militæret står først vil bli erstattet med «byongjin». Denne politikken vil prioritere utviklingen av det kjernefysiske programmet og landets økonomi.

- Partikongressen er ment å gjenopplive partiet og redusere innflytelsen til militæret. Songun-politikken har i realiteten gjort Nord-Korea bankerott og gjort landet permanent avhengig av Kina. Dette kan være gode nyheter for nordkoreanerne da ressurser som tidligere har gått til militæret vil bli frigjort, sier professor i statsvitenskap ved Pusan National University i Sør-Korea, Robert E. Kelly, til USA Today.

Fortsetter revolusjonen

Landet er et av verdens fattigste med et bruttonasjonalprodukt (bnp) per innbygger på 1800 dollar i året. Til sammenligning er det på 27000 dollar i Sør-Korea. I 1980, da Nord-Korea avholdt den siste partikongressen, var bnp per innbygger i Sør-Korea på 1780 dollar.

Rundt 3000 partimedlemmer var samlet i hovedstaden Pyongyang da partikongressen åpnet på fredag morgen. Ifølge det offisielle nyhetsbyrået Korean Central News Agency er formålet å «utvikle partiet og fortsette revolusjonen».

Enkelte eksperter mener at Kim spiller et høyt spill hvis han fratar militæret ressurser. Han har vist seg å være en hensynsløs leder som har henrettet familiemedlemmer, politikere og generaler.

- Han har gjennomført enkelte reformer som har gitt resultater. Nå føler han at han må justere den prinsipielle ideologien for å forklare disse endringene. Å endre kursen vil ikke bli enkelt uansett hvor god endringen er. Han ønsker ikke å foreta seg noe som truer tredje generasjon av dynastiet, sier professor i nordkoreanske studier ved Dongguk University i Seoul, Koh Yu-hwan, til Bloomberg.

Nytt koreansk mirakel?

Eksperter på Nord-Korea utelukker ikke at partikongressen kan bli starten på et «koreansk mirakel». Etter at Myanmar (tidligere Burma) åpnet grensene og gjennomførte demokratiske valg i fjor er Nord-Korea det siste lukkede markedet i Asia.

Ingen tror på demokrati i Nord-Korea, men land som Kina, Vietnam og Laos har klart å inkludere privat sektor til tross for en ideologi som ligger langt fra tradisjonell kapitalisme.

«Mai i 2016 kan være et godt tidspunkt for Kim Jong-un å lede landet sitt på veien til gradvise, men reelle reformer. En slik overgang vil endre Nord-Korea på samme måte som det har skjedd i Kina og Vietnam – uansett hvordan dette er rammet inn ideologisk», skriver professor og Nord-Korea-ekspert Ruediger Frank i en rapport publisert av US-Korea Institute.

Nord-Korea har potensielt store ressurser i form av råvarer. Industrien er ikke utviklet og nye økonomiske sanksjoner gjør det ulovlig å drive handel med landet.

«Han kan gå inn i historien som mannen som forløste det enorme økonomiske potensialet i landet og gjorde Nord-Korea til den neste østasiatiske dragen», skriver han.

Markedene

Det er en bred nedgang ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag – ledet av børsene i Kina, Hong Kong og Singapore – alle med en nedgang på over en prosent.

I Japan har mange tatt fri denne uken i forbindelse med «Golden Week» og det er liten aktivitet ved Tokyo-børsen. Den japanske resultatsesongen starter for fullt i neste uke.

De økonomiske vekststatistikkene kommer i midten av mai. Det forventes at Japan er inne i en teknisk resesjon etter med to kvartaler med negativ utvikling i bruttonasjonalproduktet.

Investorer venter på den amerikanske sysselsettingsrapporten. Denne kommer før de amerikanske markedene åpner.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.