Japans statsminister Shinzo Abe er i ferd med å gjøre klar en ny regjering etter valgseieren forrige søndag. Han fikk mandat fra velgerne til å fortsette «Abenomics»-eksperimentet som har som mål å gjenopplive den japanske økonomien.

Japansk næringsliv, ledet av de børsnoterte eksportørene, har kunnet glede seg over «Abeonomics»-tiltakene. Abe har som mål å skape en prisvekst på to prosent. Sammen med sentralbanken har regjeringen tatt i bruk alle virkemidler.

Resultatet er at den japanske valutaen har svekket seg med over 25 prosent på vel to år, børsrally ved Tokyo-børsen og en ny optimisme i samfunnet.

- Øk lønningene

Næringslivet har økt kontantbeholdningene og innskudd kraftig – blant annet takket være den svake yenen. Ved utgangen av tredje kvartal hadde disse økt til 233000 milliarder yen (14300 milliarder kroner). Dette er en ny rekord og en vekst på over 4,3 prosent.

- De store kontantbeholdningene viser at Abe fortsatt har en stor jobb foran seg. Bedriftene har fortsatt en deflasjonstenkemåte. Kontantberget de har samlet opp må begynne å finne veien til økonomien i form av investeringer og lønnsvekst for å få en slutt på deflasjonen, sier Japan-økonom Daiju Aoki hos UBS Group til Bloomberg News.

Abe og sentralbanksjefen har oppfordret næringslivet om å øke lønningene. Lønnsforhandlingene for 2015 starter om få uker.

- Jeg vil spesielt be selskaper som har fått store overskudd fra en svak yenkurs om å øke lønningene og investeringene. På toppen av dette må de vurdere om de skal øke prisene de betaler til underleverandørene, sa Abe i forrige uke.

Rammer veksten

Bilprodusenten Toyota er blant de japanske selskapene som forventer å få et rekordstort overskudd i inneværende regnskapsår. Sentralbanken lovte i forrige uke at de vil fortsette å pumpe likviditet inn i økonomien. Dette vil i hovedsak skje ved å kjøpe opp rentepapirer som utstedes av finansdepartementet.

Det internasjonale pengefondet (IMF) skriver i en rapport at japansk næringsliv har langt høyere kontantbeholdninger enn sammenlignbare land.

«En stor kontantbeholdning kan spille en positiv rolle, blant annet som en forsikring mot sjokk. Men de har også en høy makroøkonomisk kostnad hvis de forhindrer ressurser fra å benyttes mest mulig effektivt. De høye kontantbeholdningene vil sannsynligvis holde igjen både potensialet og den kortsiktige veksten», ifølge IMF.

Japan er for tiden inne i en teknisk resesjon etter to kvartaler med en nedgang i den økonomiske aktiviteten. Dette skyldes ifølge Japan-økonomer at salgsskatten ble økt fra fem til åtte prosent fra 1. april. For 2015 forventes det en svak vekst.

Deprimerte japanere

Mot slutten av uken vil det komme nye økonomiske statistikker for november måned. Prisveksten forventes å havne på 0,7 prosent etter at det er justert for økningen i salgsskatten. Dette er betydelig lavere enn regjeringens mål.

«November-statistikkene vil vise at den japanske økonomien fortsetter å gjøre det dårligere enn forventet. Det private forbruket har vært flatt, eller svakt negativt, siden salgsskatten ble økt. Realinntektene faller og sentimentet i den japanske samfunnet er deprimert», skriver Moody’s Analytics i en ny rapport.

Nedjusterer økonomisk vekst

Sørkoreanske eksportører har tapt markedsandeler overfor japanske konkurrenter etter at yenkursen begynte å svekke seg for vel to år siden. Marginene er også skviset.

På mandag nedjusterte finansdepartementet vekstprognosene for 2014 og 2015. Målet om en vekst på over fire prosent for 2015 vil ikke bli innfridd. Nå senkes listen til en 3,8 prosent vekst.

- Vi har kjørt en ekspansiv politikk, men forbrukerne og privat sektors investeringer har ikke bedret seg så mye som det burde, sa ekspedisjonssjef Lee Chan-woo i finansdepartementet på en pressekonferanse i dag tidlig.

Sentralbanken har foretatt to rentekutt siden i sommer, men næringslivet er svært forsiktige og ønsker ikke å foreta store, nye investeringer. Den private forbruksgjelden er rekordhøy i Sør-Korea, ifølge Bloomberg News.

Vurderer nye sanksjoner mot Nord-Korea

USAs president Barack Obama vurderer å plassere Nord-Korea på en oversikt over land som støtter terrorisme og nye sanksjoner. Årsaken er at politiorganisasjonen FBI før helgen bekreftet at Nord-Korea står bak angrepet mot datasystemene til filmstudioet Sony Pictures i Hollywood.

- Vi er i gang med å gå gjennom funnene. Jeg mener ikke at dette var en krigshandling, men en svært alvorlig cybervandalisme. Det har vært svært kostbart og det er noe vi tar veldig alvorlig, sa Obama til CNN.

Den amerikanske presidenten har innledet julefeiringen sammen med familie og venner på Hawaii.

Nord-Korea har svart på truslene fra USA på sedvanlig vis.

«Hæren og det nordkoreanske folk står klare til å motstå en konfrontasjon med USA. Vi har alle våpen klare, inkludert cyberkrigføring, for å ødelegge festningene», sier landets National Defense Commission i en uttalelse.

Markedene

Jul- og nyttårsroen har senket seg over de asiatiske aksjemarkedene med en oppgang i nesten hele Asia. Volatiliteten fra de siste tre ukene er blitt kraftig redusert og det er en ny optimisme å spore.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen nærmer seg det høyeste nivået på nesten fire år.

Oljeprisene, med leveranser i februar, har stabilisert seg og klatret svakt i dag. Nordsjøolje omsettes til 61,6 dollar fatet og amerikansk råolje ligger på 57,5 dollar.

Saudii-Arabias oljeminister sa på søndag at landet ikke vil redusere oljeproduksjonen.

Det er ingen mangel på dommedagsprofeter som mener at oljeprisene skal falle ytterligere.

- Med mindre Saudi-Arabia balanserer markedet kan prisene falle til 15 eller to dollar fatet. Spørsmålet jeg stiller er hvorfor stoppet vi på dette prisnivået nå? Vi er skeptiske til at prisene finner et bunnivå her, sier direktør Mike Harrowell hos Resources Research til CNBC.

Det er små bevegelser i valutamarkedet i Hong Kong, Singapore og Tokyo på mandag formiddag.

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.