Det saudiarabiske oljeselskapet Saudi Arabian Oil har senket prisen på olje til 2,3 dollar lavere enn markedsprisen på leveringer i mars. Dette er den største rabatten som er gitt på 14 år.

Oljerabatt

Det er asiatiske kunder som får de største prisreduksjonene i forhold til den globale markedsprisen.

- USA pleide å være markedet saudiaraberne var mest opptatt å bevare markedsandelen på, men det er ikke lenger tilfelle. Det er i Kina de ser veksten komme de neste tiårene. USA produserer en større andel av oljen de har behov for, sier sjefmarkedsstrateg Bill O’Grady hos Confluence Investment Management til Bloomberg News.

Den mektige kinesiske planleggingskommisjonen har beordret alle oljeraffinerier om å bygge opp oljelagrene og gi jevnlige oppdaterte statistikker. Ved årsskiftet var de strategiske reservelagrene fordoblet sammenlignet med i 2013.

- Kina har relativt små reserver i forhold til USA. De varer trolig bare noen uker sammenlignet med måneder i USA. Det er et reelt behov for Kina å øke reservene, sier førsteamanuensis Matt Ferchen ved Tsinghua University i Beijing til New York Times.

Kina har svært gode forbindelser med Iran og har sikret seg langsiktige avtaler som sørger for priser på olje som ligger lavere enn markedspris. Det foregår også omfattende byttehandel mellom Iran og Kina hvor Iran får tilgang til kinesiske produkter.

For Saudi-Arabia og Iran er det en ting som gjelder.

- Dette er ytterlige bevis på at de vil gjøre alt for å beskytte markedsandelen sin i Kina. De prøver å være konkurransedyktig hva som er det viktigste vekstområdet, sier Bill O’Grady.

Også Russland har behov for et godt samarbeide med Kina.

- Kina ønsker en bedre forhandlingsposisjon på olje og dette gjør at det er større vilje til å engasjere seg med Russland. I og med at Russland har begrensede alternativer vil dette gjøre at Russland vil være villig til å inngå flere avtaler, sier Ferchen.

Vil kaste australsk statsminister

Australias statsminister Tony Abbots dager kan være talte. Et benkeforslag kan fjerne Abbot som partileder neste tirsdag.

«Jeg tror vi må ta dette videre og se hvor stor støtte partiledelsen har. Dette gir alle en muligheten til enten å støtte statsministeren eller gå i en annen retning», skriver partikollega Luke Simpkins i en epost.

Simpkins utfordrer ikke Abbot selv, men åpner opp for at en utfordrer fra regjeringen kan overta som statsminister. Abbot kom til makten etter en tilsvarende politisk manøvrer da forgjengeren Julia Gillard ble kastet i 2013.

- Jeg føler meg veldig trygg. Jeg er veldig trygg. Jeg kjenner mine kolleger, jeg stoler på mine kolleger, jeg respekterer mine kolleger og jeg vet at mine kolleger ble valgt for å få en slutt på kaoset. Jeg er sikker på at det er dette vi nå gjør, sier Abbott til Sky News.

Det skal avholdes valg i Australia i 2016. Meningsmålingene viser at støtten til regjeringspartiet har falt kraftig siden i fjor vår.

Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs nedjusterte tidligere denne uken vekstprognosene for Australia og forventer det blir nye rentekutt etter denne ukens rentenedsettelse.

Sentralbanken sier på fredag at den økonomiske veksten vil havne på mellom 2,25 og 3,25 prosent. Dette er 0,25 prosentpoeng lavere enn den forrige prognosen.

Sentralbanksjefen og finansministeren holdt en presentasjon for regjeringen tidligere denne uken. Dette er første gang sentralbanksjef Glenn Stevens har holdt en slik presentasjon siden han ble innsatt for åtte år siden.

I følge lekkasjer til australske medier forventes underskuddet på statsbudsjettet å øke de neste årene. Regjeringen har som offisielt mål å få balanse innen 2024.

Ifølge finansminister John Fraser må Australia låne 110 millioner australske dollar (650 millioner kroner) hver dag for å betale renter på lån og finansiere det voksende budsjettunderskuddet.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene venter på signaler fra Europa og USA, blant annet frykt for ny uro i Hellas og sysselsettingstall for januar måned i USA.

I Japan er det en oppgang etter at Sony viste at de er i rute med snuoperasjonen. For første gang på nesten ti år har elektronikkselskapet et driftsoverskudd fra alle divisjoner.

Oljeprisen har steget med vel en dollar i asiatisk handel etter prisoppgangen på fire prosent på torsdag.

Finansministrene for verdens 20 største økonomier møtes i Istanbul i neste uke. Ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun vil valuta dominere møtet.

Den lave oljeprisen har sendt inflasjonen kraftig ned i mange land og dette har gitt rom for lettelser. Dette har svekket valutaene. Det er frykt for at dette vil utløse en valutakrig.

Den amerikanske dollaren har svekket seg mot japanske yen i asiatisk handel til 117,5 på fredag.

- Valutameglere er skeptiske til den sterke dollaren i forkant av sysselsettingstallene. Nye økonomiske indikatorer har tegnet et blandet bilde av den amerikanske økonomien, sier valutasjef Yazu Sakai hos Tokyo Forex & Ueada Harlow til nyhetsbyrået Kyodo.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no