Utfordringene står i kø for den kinesiske økonomien: veksten er den svakeste på nesten 25 år, industriaktiviteten svekket seg i januar og det må skapes minst 10 millioner nye arbeidsplasser i år. Det kan bli vanskelig.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen fra den kinesiske industrien viser et fall sammenlignet med desember. Målingen endte på under 50-grensen og bekrefter at aktiviteten falt i januar.

Svekkelse på alle fronter

Dette kom overraskende på mange Kina-økonomer. I ukene før tradisjonelt kinesisk nyttår, som i år avholdes i februar, er det som regel betydelig høyere aktivitet ved fabrikker. Dette gjøres for å øke lagerbeholdninger mens millioner av ansatte tar fri og reiser hjem.

- Målingen viser en nedadgående trend. Dette tyder på at den økonomiske veksten også peker nedover, sier Kina-økonom Zhan Liqun hos den statlige tenketanken Development Research Center til Reuters.

I 2014 fikk Kina en økonomisk vekst på 7,4 prosent. Dette er den svakeste veksten på 24 år. I år forventes det en enda svakere vekst; internasjonale finansinstitusjoner tror den kan havne på under syv prosent.

Mange, men ikke alle, Kina-økonomer ble overrasket over nedgangen.

- Nei, dette kom ikke som en overraskelse. Jeg ser en svekkelse i økonomien på alle fronter. Jeg har ikke sett noe som tyder på en bedring. Den kinesiske økonomien er inne i en nedadgående trend, sier sjeføkonom for Kina hos Mizuho Securities, Shen Jianguang, til Bloomberg News.

Kina-økonomer tror myndighetene vil komme på banen med tiltakspakker. Dette har vært forventet i nesten ett år, men de tiltakene som har kommet har vært mindre omfattende og rettet mot enkeltsektorer – med unntak av et rentekutt i november.

- En svekkelse av valutaen er den største risikoen den kinesiske økonomien står overfor, mener Shen, som ikke ser en bedring for den kinesiske økonomien på kort sikt.

Anstendig vekst

Den britiske storbanken HSBC er ute med en tilsvarende undersøkelse i dag og konklusjonen fra bankens Purchasing Managers’ Index (PMI) er nesten identisk med den offisielle målingen.

«Kinesiske produsenter så en svak forverring i driften ved inngangen til 2015. Selv om produksjonen økte noe og ordreinngangen har stabilisert seg ble bemanningen kuttet for femtende måned på rad. Svak etterspørsel har gjort at selskapene har redusert lagerbeholdningene i januar», skriver HSBC.

Kinesiske myndigheter vil offentliggjøre planene for 2015 under et toppmøte om en måned. Det antas at vekstmålet blir redusert til rundt syv prosent for inneværende år. Økonomer hos den australske storbanken ANZ er i tvil om dette holder for å oppnå andre viktige mål.

«Kina trenger fortsatt en anstendig økonomisk vekst for å skape 10 millioner nye arbeidsplasser i år. I tillegg går Kina raskt inn i en periode med fallende prisvekst», skriver ANZ.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med over to prosent ved åpning på mandag, men har tatt seg noe inn ved lunsjtider lokal tid.

Overraskende japansk resultatvekst

Resultatsesongen er underveis i Japan og de børsnoterte selskapene har overrasket med bedre resultater enn forventet. Ifølge finansinstitusjonen Nomura har en tredjedel av selskapene levert resultater som en over ti prosent bedre enn prognosene.

Kun en tiendedel har overrasket like negativt. Ifølge Nomura har resultatveksten samlet vært på 11,9 prosent mot en forventet bedring på syv prosent sammenlignet med samme kvartal i 2013. En svak yenkurs har hjulpet eksportørene med å få bedre resultatmarginer.

De japanske storselskapene er under press fra statsminister Shinzo Abe om å øke lønningene. Det er en svak prisvekst i Japan, men husholdningene holder igjen og er forsiktige med det private forbruket.

Venter høyere oljepris

Oljeprisen har falt litt i Asia på handel mandag formiddag etter prisoppgangen før helgen. Den japanske finansinstitusjonen Nomura tror bunnen er nådd. Årsaken er at mange amerikanske skiferoljeprodusenter må stenge produksjonsbrønner med dagens oljepris.

«Oljeproduksjonen ved skiferfeltene vil uunngåelig avta når finansielt svake produsenter med høyere kostnadsnivå stopper produksjonen. Dette støtter vårt syn om at oljeprisen vil ta seg opp og vi vil få en gjennomsnittspris på 60 dollar for Brent i år», skriver Nomura i en rapport på mandag.

Banktopp under etterforskning

Konsernsjef Mao Xiofeng i Kinas største privateide bank trakk seg uventet i helgen. Ifølge South China Morning Post er han anholdt og under etterforskning for økonomisk kriminalitet.

Kinesiske myndigheter har foreløpig ikke bekreftet dette. Ifølge banken har han gått av på grunn av «personlige årsaker». Aksjekursen på banken har falt med rundt syv prosent på mandag formiddag.

«En etterforskning kan ha sammenheng med Kinas anti-korrupsjonskampanje. Det kan ta en stund før investorer får full informasjon», skriver Credit Suisse i en rapport.

Minsheng Bank ble etablert på midten av 1990-tallet av en gruppe private entreprenører. Banken har en børsverdi på rundt 50 milliarder dollar. Harvard-utdannede Mao er med sine 43 år den yngste konsernsjefen i en børsnotert kinesisk finansinstitusjon.

Markedene

Utsiktene til en svakere enn forventet økonomisk vekst i Kina er hovedårsaken til at nesten alle asiatiske aksjemarkeder faller mandag formiddag.

De foreløpige økonomiske vekststatistikkene fra USA for fjerde kvartal på fredag viste en 2,6 prosent økonomisk vekst. Dette var svakere enn hva markedet håpet på.

 

Hvordan tror du markedene utvikler seg i 2015? Her kårer DN landets mest klarsynte(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no