Det er 16 år siden et av de lengste råvarerallyene i historien startet – takket være høy etterspørsel fra Asia, spesielt Kina. Prisene har stupt siden 2014, men nå er optimismen på vei tilbake

Oljeprisen på nordsjøoljen Brent og amerikansk lettolje (wti) ligger stabilt på godt over 40 dollar i asiatisk handel i Asia på torsdag. På tre måneder har oljeprisen steget med over 55 prosent. Det er samme utvikling for andre viktige råvarer.

Høyere råvarepriser

Få land i verden er så avhengig av Kina og råvareprisene som Australia. Nesten en tredjedel av landets eksport havner i Kina.

Prisen på jernmalm kollapset i 2014, men har i likhet med oljeprisen tatt seg opp de siste ukene. Jernmalmprisen har steget med over 50 prosent hittil i år og ligger på over 60 dollar tonnet. Dette er nesten halvparten av hva den lå på for to år siden (115 dollar).

Etterspørselen fra kinesiske stålverk er fortsatt høy, men det er ikke den samme veksten som gruveprodusentene tidligere var vant med. Australias to største gruveselskaper vil redusere produksjonen av jernmalm for å stabilisere prisene.

BHP Billiton bekreftet på onsdag at de vil redusere produksjonen med 10 millioner tonn fra jernmalmgruver i Australia. Rio Tinto vil også redusere produksjonen med mellom 10 og 20 millioner tonn. De to selskapene hadde i fjor en årsproduksjon på 600 millioner tonn.

- Konsekvensen for dette er et strammere jernmalmmarked i 2017, noe som er positivt for prisene. Vi forventer at dette vil utløse en konsensus om en oppjustering av jernmalmprisene og resultatene de kommende månedene, sier analytiker Lyndon Fagan hos JPMorgen til The Australian.

Halvert kostpris

Gruveselskapene vil investere i ny teknologi for å bli mer kostnadseffektive, blant annet økt bruk av helautomatiske tog for å frakte jernmalm og andre mineraler over lange distanser i Australia.

Aksjekursen på BHP Billiton har steget med 48,9 prosent på tre måneder. Selskapet har en børsverdi på 106 milliarder australske dollar (671 milliarder kroner). Det er fortsatt langt til toppen; på fem år er aksjekursen mer enn halvert med 55,3 prosent.

Gruveselskapene har hatt et høyt kostnadsnivå. I 2013 var verdens fem største jernmalmprodusenter avhengig av en pris på 64,3 dollar tonnet for å gå i balanse. Ifølge den amerikanske finansinstitusjonen Citi er dette halvert til 32,2 dollar i 2016.

Gruveselskapene peker på effektiviseringstiltak og automatisering som en viktig årsak til at de har lavere kostpriser.

«Det er viktig å skjønne at svakere valutaer i de råvareproduserende landene og fraktpriser står for 51 prosent av kostnadsprisreduksjonene for gruveindustrien. Dette er to årsaker som ledelsen i selskapene ikke har noen som helst kontroll over. Begge kan raskt snu og føre til at oppgangen i jernmalmmarkedet snur», skriver Citi.

Skepsis til råvarerally

De tre siste årene har den australske dollaren svekket seg med rundt 30 prosent mot amerikanske dollar. De siste ukene har den styrket seg – som mange andre råvarevalutaer.

Kobberprisen har steget med 15 prosent siden januar, sølvprisen er 24 prosent høyere, aluminium har tatt seg opp de den siste måneden med en prisoppgang på 10 prosent – senest 2,2 prosent på torsdag.

Prisen på sink, som benyttes til stålproduksjon, er 32 prosent høyere siden januar.

Vil råvarerallyet vare? Stålprisen i Kina har steget med 40 prosent hittil i år – senest seks prosent på torsdag og er på det høyeste på 14 måneder.

Den kinesiske stålproduksjonen nådde en ny rekord i mars med 70,65 millioner tonn. Det er økt nybyggingsvirksomhet i den kinesiske eiendomssektoren, som står for rundt 50 prosent av etterspørselen. Eiendomsprisene i Kina steg med 4,9 prosent i mars.

- Høyere stålpriser har gitt et kortsiktig løft for jernmalmprisene. Rallyet kan gå tom for damp da det vil være økt tilbud fra de største produsentene i år, sier råvareanalytiker Helen Lau hos Argonaut Securities til Bloomberg.

Markedene

Det er et minirally ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag formiddag - ledet av børsene i Tokyo og Hong Kong. Klokken 06.30 norsk tid er Nikkei-indeksen opp 2,56 prosent til 17.339 poeng. De kinesiske børsene åpnet med et fall, men har tatt seg opp.

Det er energi- og råvaresektoren som står bak det meste av oppgangen.

 

LES OGSÅ OM:

Egil Stenshagen: Tapte - og vant dnPlus (+)

Kutter 1500 stillinger: Forsvaret skal slankes dnPlus (+)

Statoil sliter: Venter den verste våren dnPlus (+)

 

SE PÅ DNTV:

Her ber Mitsubishi-sjefen om unnskyldning for utslippsjukset
Den japanske bilprodusenten Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester for å presentere et kunstig lavt drivstofforbruk. Rundt 600.000 biler er omfattet av jukset.
00:36
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hold deg oppdatert på DN Investor