Apple la frem solide regnskapstall for siste kvartal på tirsdag, men det er utsiktene fremover som skaper bekymring. På onsdag kvittet investorer seg med Apple-aksjen i New York og sendte kursen ned med 6,6 prosent. Børsverdier på over 440 milliarder kroner forsvant.

Følg markedene på DN Investor

Forventer svak utvikling

Den sørkoreanske konkurrenten Samsung Electronics har torsdag lagt frem regnskapstall for fjorårets siste kvartal. Selskapet har lagt bak seg et vanskelig kvartal med et fall i resultatet før skatt på nesten 40 prosent sammenlignet med i 2014.

Salg av smarttelefoner er ikke den pengemaskinen det engang var for Samsung. Marginene har falt kraftig. I 2013, hvor smarttelefonmarkedet var langt mindre enn det er i dag, hadde Samsung mobildivisjonen driftsoverskudd i kvartalet på rundt 6000 milliarder won (43 milliarder kroner).

De siste kvartalene har driftsoverskuddet fra salg av smarttelefoner ligger på i overkant av 2000 milliarder won.

- Det vil bli utfordrende å opprettholde driftsoverskuddsnivåene fra 2015 i år. Vi forventer svak makroøkonomisk utvikling og svak etterspørsel fra it-sektoren å fortsette i første halvår. Vi ser en bedring i andre halvår, sa direktør Robert Yi under resultatpresentasjonen.

Samsung vil lansere nye smarttelefoner i Galaxy-serien om en måned. Galaxy S7-modellen forventes å være i samme prisklasse som Apples Iphone-modeller. Det er færre kunder som er villige til å betale 7000 kroner for en toppmodell.

Laveste vekst noensinne

Det er massemarkedene i Kina, India, Indonesia og Brasil som har sørget for høy vekst i smarttelefonmarkedet det siste året. I 2015 ble det solgt over 1,4 milliarder smarttelefoner, viser en ny rapport fra Strategy Analytics.

Dette er en ny rekord og en vekst på 12,3 prosent fra 2014. Men det er mer enn en halvering i veksten fra 2014 da det ble solgt nesten 30 prosent flere smarttelefoner enn foregående år. Det var en svak vekst mot slutten av 2015.

- Globale smarttelefonforsendelser vokste med kun seks prosent fra 380,1 millioner enheter i fjerde kvartal 2014 til 404,5 millioner i siste kvartal. Dette kvartalet hadde den svakeste veksten noensinne. Smarttelefonveksten avtar på grunn av høy utbredelse av smarttelefoner i store markeder som Kina og bekymringer hos forbrukerne om verdensøkonomien, sier direktør Linda Sui hos analyseselskapet Strategy Analytics i en rapport som kom på torsdag.

Samsung er fortsatt verdens største smarttelefonprodusent med et salg på 320 millioner enheter i fjor og fikk en markedsandel på 22,2 prosent.

«Samsung fikk den høyeste veksten på nesten to år i siste kvartal. Dette sørget for at de fikk avstand til Apple. Det ryktes at Samsung vil lansere toppmodellen Galaxy S7 i løpet av de neste ukene. Det vil gjøre at Samsung befester stillingen», skriver Strategy Analtyics.

- Apple har passert toppen

Apple følger på neste plass med 231 millioner solgte enheter og en markedsandel på 16,1 prosent for hele året. I siste kvartal var Iphone-salget flatt på like under 75 millioner enheter – det samme som i 2014.

- Apples Iphone-salg har passert toppen. Apple må ekspandere inn i nye markeder som India eller Nigeria hvis de ønsker å skape ny vekst for Iphone i 2016, sier direktør Neil Mawston hos Strategy Analytics.

Kinesiske Huawei har tatt steget inn i 100-millionersklubben med 107,1 millioner solgte smarttelefoner i 2015. Dette gav en markedsandel på 7,4 prosent. De kinesiske selskapene Lenovo og Xiaomi følger på de neste to plassene med markedsandeler på rundt fem prosent.

Xiaomi, som har kommet som en rakett i Kina og India de siste årene, holder andre kinesiske konkurrenter på avstand. De er også større enn LG, Microsoft og Sony.

- Xiaomi holdt fast på femteplassen med en fem prosent markedsandel. Xiaomi kjemper i Kina og India med bedre design på 4G-smarttelefoner og legger konkurransepress på rivaler som Huawei, LG, ZTE og Micromax, sier Linda Sui hos Strategy Analytics.

Markedene

Det er rolig på de asiatiske aksjemarkedene på torsdag formiddag.

Oljeprisen har holdt seg stabil i asiatisk handel og ligger på nærmere 33 dollar fatet klokken 06.30 norsk tid – rundt samme nivå som da handelen startet.

DN Direkte inngår fra denne uken som en del av DN Investor. Her vil du finne de siste markedsnyhetene fra hele verden og detaljerte markedsstatistikker og nøkkeltall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Bankeksperter venter skred av finans-salg

 
Asia i dag: Nådeløse motvinder rammer Asia  

morten.iversen@dn.no