Det var forventet en kraftig oppgang ved de to kinesiske børsene på mandag etter at myndighetene trådte til med frisk kapital i helgen til et markedsstabiliseringsfond på rundt 160 milliarder kroner.

Under press

De tre største meglerhusene har også fått beskjed om å gjøre sitt for å unngå en fullstendig børskollaps, slik det har vært en frykt for de siste ukene. På en måned har nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen stupt med 25 prosent – 12,1 prosent bare i forrige uke.

Børsverdier på til sammen 3000 milliarder dollar (over 24000 milliarder kroner) har forsvunnet. Småinvestorer må ta det aller meste av disse tapene; mellom 85 og 90 prosent av all handel ved Shanghai- og Shenzhen-børsene har kommet fra småinvestorer de siste månedene.

Nye børsintroduksjoner og emisjoner har fått skylden for noe av euforien. Det har vært en enorm overtegning av aksjer i nye emisjoner og dette har frosset opp likviditet i finanssystemet – ofte flere tusen milliarder kroner.

I løpet av helgen ga 28 selskaper beskjed om at de vil utsette de kommende emisjonene og børsnoteringene. De har sendt ut nesten identiske børsmeldinger – ført i pennen av børstilsynet China Securities Regulatory Commission.

Statens markedsstabiliseringsfond på 160 milliarder kroner blir sett på som et viktig signal til investorer om at de ønsker å skape stabilitet i aksjemarkedet og unngå den store volatiliteten de siste ukene hvor nøkkelindeksene har steget og falt 7-8 prosent i løpet av noen timer.

- Sentralbanken må åpne flodgatene for å ta oss tilbake til 4500-nivået for Shaghai-indeksen, sier en investeringsdirektør i Shanghai til Reuters.

Etter to timers handel lå nøkkelindeksen på 3766 – 2,1 prosent høyere enn ved avslutning på fredag.

Vil unngå krasj

Markedsstabiliseringsfondet tilsvarer 19 milliarder dollar. Ved utgangen av juni måned hadde kinesiske investorer foretatt kjøp av aksjer via såkalt kreditt, på over 300 milliarder dollar via meglerhusene.

Betydelig større beløp er pløyd inn i aksjeinvesteringer via andre låneopptak som ikke fremkommer i offentlige statistikker.

Statskontrollerte kinesiske medier fikk i forrige uke beskjed om å ikke publisere negative nyheter rundt aksjemarkedet og investeringer. Ifølge South China Morning Post kom dette for å unngå å skape panikk i aksjemarkedet og en full kollaps.

En lederartikkel i kommunistorganet Folkets Dagblad skriver at markedene vil stabilisere.

«Kina har egnede forhold, evne og tillit til å kunne stabilisere kapitalmarkedet. En flott regnbue åpenbarer seg alltid etter regn», beroliger avisen.

Det er også verdt å merke seg at antall aksjeinvestorer i Kina for første gang overgår antall medlemmer i kommunistpartiet, som var på 88 millioner ved slutten av fjoråret. Det er 92 millioner aktive aksjeinvestorer i Kina.

De fleste av disse har investert i aksjemarkedet de siste månedene og har deltatt på nedturen siden midten av juni.

- Etter hvert som flere mennesker blir brent fra aksjehandel jo mer press føler regjeringen. En uryddig nedgang i aksjemarkedet vil påvirke stabiliteten i den kinesiske økonomien, sier direktør Ronald Wan hos Partners Capital International i Hong Kong til Bloomberg News.

Venter nytt fall

Finansinstitusjonen Merrill Lynch tror myndighetenes inntreden i helgen vil gi en kortvarig oppgang.

«Dette er et første skritt med sentralbankens løfte om å gi likviditetsstøtte for å stabilisere markedet. Vi forventer en kursoppgang for storselskapene. Skjer dette anbefaler vi investorer om å selge i rallyet», skriver Merrill Lynch i en morgenrapport.

Merrill Lynch tror at de kinesiske børsene vil falle ytterligere. De påpeker at inntjeningen basert på dagens aksjekurs er 31 ganger høyere enn fjorårets inntjening per aksjer.

«Dette ser svært kostbart ut for oss. Det er fortsatt en ganske stor sjanse for at aksjemarkedet kan falle kraftig igjen i løpet av de neste månedene», skriver Merrill Lynch.

Morgan Stanley har kommet til samme konklusjon.

«Som et utgangspunkt vil disse tiltakene stabilisere markedet på kort sikt. Vi tror ikke det vil være bærekraftig. Uten å redusere gjeldsgraden i A-aksjemarkedet og gjennomføre dypere kapitalmarkedsreformer for å tiltrekke seg utenlandsk kapital vil oppgangen vise seg å bli kortvarig», skriver Merrill Lynch.

Markedene

Nesten alle aksjemarkedene i Asia har falt kraftig mandag formiddag etter at grekerne stemte nei under folkeavstemningen på søndag hvor 612 prosent stemte nei.

Nei-flertallet forventes å øke usikkerheten i finansmarkeder over hele verden, svekke euroen og føre til økt salg av aksjer.

Dette har allerede begynt i Asia i dag – med unntak av i Kina, hvor markedet i realiteten er lukket og få internasjonale investorer kan handle aksjer fritt.

«Det uventede nei-flertallet vil skape betydelig usikkerhet de neste 48 timene. Det vil bli svært vanskelig å få til en ny avtale uten betydelige innrømmelser fra grekernes side da statsminister Tsipras gikk seirende ut», skriver BNP Paribas i en morgenrapport på mandag.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no