En svak yenkurs og visumfritak gjør at asiatiske turister flokker til Japan. Hypermoderne toaletter står på shoppinglisten for Asias nyrike turister.

Det er nesten 50 år siden det japanske selskapet Toto utviklet moderne toaletter med innebygd dusj. Dagens toaletter kommer med avansert elektronikk og sensorer som kontrollerer alt fra oppvarmede seter, vanntemperatur og vanntrykk til automatisk føning og tørking.

Unik toalettkultur

Turister lar seg imponere og kjøper med seg hypermoderne toaletter til hjemlandene. Japanske toalettprodusenter har først nylig begynt å eksportere de mest avanserte toalettene til resten av verden. Dette er toaletter som raskt koster over 20000 kroner med innebygd elektronikk.

- Det nye statussymbolet i Kina er å kjøpe ting og ha en opplevelse. Det holder ikke å bare kjøpe en Louis Vuitton-veske, sier direktør Shaun Rein ved markedsanalyseselskapet CMR til Associated Press.

Selskapet Toto, som er den største produsenten av toaletter i Japan, har åpnet en egen utstilling på hovedflyplassen Narita ved Tokyo.

«Dette gir turister en mulighet til å oppleve Japans unike toalettkultur», skriver Toto i en pressemelding.

Denne toalettopplevelsen ønsker japanske myndigheter å eksportere.

- Den japanske toaletteknologien er perfekt for å vise verden hva japansk gjestfrihet er. Vi har verdens beste toaletter, sier landets likestillingsminister Haruko Arimura, som har ledet arbeidet med en 145 sider lang rapport på hvordan japanske toaletter skal erobre verden.

Japanske myndigheter har lykkes med reiselivsstrategien «Cool Japan». I april og mai var det en fordobling i antall turister sammenlignet med i fjor. Målet er 20 millioner turister årlig i 2020. Dette vil være nesten en firedobling på ti år.

Aksjekursen på Toto, som står bak de mest avanserte toalettene i Japan, er på en «all time high» med en firedobling siden 2012 og slår nøkkelindeksen Nikkei 225.

Bedring i Kina

Åtte ganger i året tar den amerikanske sentralbankens «beige book» pulsen på den amerikanske økonomien i distriktene. Denne har i tiår vært et viktig verktøy for sentralbanken og inneholder anekdoter og intervjuer som er innsamlet – ikke vare statistikker og underlagsmateriale.

Et privat selskap utarbeider tilsvarende rapporter fra den kinesiske økonomien. «China Beige Book» har siden finanskrisen i 2009 blitt benyttet av internasjonale institusjoner for å plukke opp endringer som skjer i realøkonomien raskere enn de offisielle statistikkene.

Den siste utgaven av Kinas «beige book» viser at den økonomiske aktiviteten er på vei opp i andre kvartal. Det er spesielt eiendomsmarkedet og det private forbruket som drar opp.

Kinesiske bedrifter gjør det bedre enn hva det er blitt gitt inntrykk av, ifølge det amerikanske selskapet som utarbeider rapporten.

- Den kinesiske økonomien er inne i en bred oppgang. Kontantstrømmen er stabil, det er volumvekst og marginene har sett en svak bedring. Kapitalinvesteringer og nye lån har stabilisert seg i kvartalet og arbeidsmarkedet er fleksibelt, sier analysesjef Craig Charney hos CBB International, som står bak «China Beige Book».

Det er fortsatt en måned igjen til de offisielle vekststatistikkene for andre kvartal legges frem. Ifølge Bloomberg News’ siste prognoser, som er innhentet fra Kina-økonomer, ligger det an til en vekst på 6,5 prosent. Dette er 0,5 prosentpoeng svakere enn myndighetenes mål på syv prosent.

Kutter i arbeidsstokken

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen for juni måned er mer negativ. Målingen endte på 49,6, som indikerer lavere aktivitet ved fabrikkene – for fjerde måned på rad.

- På den ene siden er det signaler om at produksjonen har stabilisert seg med en svak oppgang i nye ordrer. På den annen side fortsetter fabrikker å redusere antall ansatte. Reduksjonen er den største vi har sett på seks år, sier fagøkonom Annabel Fiddes hos Markit, som utarbeider innkjøpssjefsindeksen sammen med storbanken HSBC.

Hvis det viser seg at arbeidsledigheten øker i Kina er dette et faresignal som myndighetene vil ta på alvor.

- Dette er noe offentlige ansatte vil være bekymret over. De har alltid sagt de vil dra en linje ved arbeidsmarkedet. De bryr seg egentlig ikke om hvor høy den økonomiske veksten er så lenge arbeidsmarkedet holder seg oppe. Denne rapporten tyder på at dette er svekket. Det tyder på nye offentlige tiltak, sier direktør Frederic Neumann hos HSBC til næringslivskanalen CNBC Asia.

Markedene

Nedgangen fortsetter for fullt ved de kinesiske børsene. I forrige uke stupte nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen med over 13 prosent – over halvparten av dette skjedde på fredag. I dag har fallet vært på nesten 2,5 prosent.

På mandag var børsene stengt for handel, men kort tid etter børsåpning på tirsdag begynte aksjekursene å falle kraftig. Erfarne investorer har i flere måneder advart og sagt det er et tidsspørsmål før det kommer en kraftig korreksjon ved kinesiske børser.

I Japan har Nikkei-indeksen klatret høyere og ligger på et nivå som sist ble sett i 1996.

Det er en bred oppgang i hele Asia. Dette skyldes et nytt hop om at den greske krisen kan komme til en løsning om kort tid. Nøkkelindeksen ved Aten-børsen steg med ni prosent på mandag.

 

Les også: Asia i dag: Kinesere i kø for å sikre seg superbil. Startpris: 1,8 millioner

 
Asia i dag: Venter på børskrasj i Kina  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no