India og Kina har en nesten umettelig appetitt etter gull. Det går store mengder gull fra Midtøsten til India. Nå reduseres importskatten. Det kan føre til et etterlengtet rally for gullprisen.

Nye statistikker for 2014 viser at den indiske gulletterspørselen havnet på 842,7 tonn. Dette er 14 prosent lavere enn i 2013. Hovedårsaken er indiske myndigheters restriksjoner på import og høyere særavgifter, ifølge World Gold Council.

Omfattende gullsmugling

Resultatet av disse restriksjonene er omfattende gråvareimport og smugling til India fra Midtøsten. Det ble smuglet rundt 175 tonn gull til India i 2014, ifølge World Gold Council.

- Hvis det er en reduksjon i importavgiftene og endring i den offentlige politikken vil gråmarkedet bli betydelig redusert. Vi har sett svært mye smugling det siste året, sier direktør Som Somasundaram PR i WGG til Financial Express.

Høyere økonomisk vekst i India gjør at det forventes høyere etterspørsel av gull hos indiske forbrukere.

- Vi forventer etterspørselen å bli på mellom 900 og 1000 tonn i 2015. Dette skyldes en bedre økonomi og høyere økonomisk vekst. Når inntektene øker og det er mer penger mellom hendene på folk, havner deler av det til gullkjøp, sier Somasundaram.

Tollvesenet ved hovedflyplassen i Mumbai har funnet gullbarrer gjemt i datamaskiner, turbaner, sko og festet på kroppen. Det er også funnet gullpulver blandet sammen med kaffe.

- Den vanligste måten er å smugle gullbarrer i endetarmen, sier tollinspektør Kiran Kumar Karlapu ved Chhatrapati Shivaji International Airport til Bloomberg News.

Smuglingen er organisert. Kurere som er blitt anholdt sier de får rundt 3000 kroner for hvert kilo de smugler. Dette er 500 kroner mindre enn for ett år siden.

Avgiftskutt

Det har kommet signaler fra myndighetene om at de vil redusere importavgiftene på gull når statsbudsjettet legges frem i slutten av februar. Ifølge analytikere hos Natixis vil særavgiften bli kuttet fra ti til to prosent.

- Ulovlig smugling har avtatt siden myndighetene indikerte de vil redusere avgiftene. Dette gjør at gull via offisielle kanaler er mer tilgjengelig, sier direktør Bachraj Bamalwa hos All India Gems & Jewellery Trade Federation til Bloomberg News.

Dette tror eksperter kan føre til høyere priser på gull på verdensmarkedet og økt etterspørsel i India, Kina og Midtøsten – de største og viktigste markedene.

Den kinesiske etterspørselen etter gull har falt med en tredjedel siden 2013. Dette skyldes fallet i gullprisen; mange kinesere har investert i gull. Gullprisen har falt fra over 1800 dollar i 2011 til 1230 dollar denne uken.

Comeback for «Made in Japan»

På mandag fremlegges de økonomiske vekststatistikkene for Japan for forrige kvartal. Japan-økonomer tror at den svake yenkursen og høyere eksport sørget for at økonomien fikk en økonomisk vekst på 3,6 prosent i kvartalet og er dermed ute av en kortvarig resesjon.

Den japanske valutaen har svekket seg med rundt 30 prosent mot amerikanske dollar siden høsten 2012. Dette har gjort japanske produkter mer konkurransedyktige på eksportmarkedene.

- «Made in Japan» gjør et comeback. Selskaper oppmuntres til å investere og produsere i Japan av statsminister Shinzo Abe og Abenomics-politikken. To år inn i «Abenomics» virker det som et selskapene følger oppfordringen. Eksportvolumet begynte å vise en robust vekst de siste fire månedene av 2014. Industriproduksjonen tar seg også opp, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japam Macro Advisors.

Bilprodusenten Toyota forventes å legge frem rekordresultater etter at inneværende regnskapsår avsluttes i slutten av mars.

Storselskapene er under press fra regjeringen om å gi lønnsøkning til ansatte. Fagforeningen hos Toyota insisterer på en gjennomsnittlig lønnsøkning på rundt 370 kroner i måneden. Dette er penger økonomer håper kan settes inn i økonomien i form av økt forbruk.

Markedene

Aksjemarkedene i Japan, Australia og Kina deler på jobben med å dra de fremvoksende markedene i Asia høyere på fredag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen ligger på nesten det høyeste nivået på syv år etter solide økonomiske statistikker.

Disse statistikkene har styrket yenkursen, noe som blir vurdert som negativt.

Et børsrally er underveis i Australia – ledet av gruvegiganten Rio. Sentralbanksjefen holdt en tale på torsdag hvor han i detalj gav sin vurdering av den australske økonomien – og hva sentralbanken kan foreta seg for å holde den økonomiske aktiviteten oppe.

I Kina er det ny optimisme før den kinesiske nyttårsfeiringen starter og markedene vil holde stengt deler av neste uke.

Den kinesiske gullsmedkjeden Chow Tai Fook planlegger å investere 2.6 milliarder dollar i en kasinoresort i Sør-Korea.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no