Statsminister Shinzo Abe har gjort mer for Japan på knappe 18 måneder enn de siste seks forgjengerne samlet. Nå gjør han seg klar til å lansere nye reformer i det japanske samfunnet.

I de seks årene før Shinzo Abe overtok som statsminister mot slutten av 2012 hadde forgjengerne sittet i gjennomsnitt 13 måneder. Resultatet var en fullstendig handlingslammelse i Japan. Abe har skapt en ny optimisme i landet hos forbrukere og næringsliv. Han er ikke ferdig.

Et strategidokument på 60 sider er lekket og viser deler av Abes vekststrategi for Japan de neste 12-15 årene. Japanske medier kaller dette versjon 2 av «Abenomcis»-strategien han lanserte under valgkampen høsten 2012.

Selv om det er få detaljer rundt kontroversielle temaer som skatt og høy offentlig gjeldsbyrde, viser dokumentet at det er vilje og ønske om å diskutere åpent utfordringene Japan står foran. Tidligere har toppolitikerne sjelden foretatt denne typen selvransakelse.

Gjenreisning

Utkastet til strategiplanen, med tittelen «Gjenreisingsplan for Japans industri», vil stille nye krav til børsnoterte selskaper. Japanske selskaper har lenge blitt kritisert for manglende innsyn – spesielt av utenlandske investorer, som ønsker styremedlemmer uten tilknytning til selskapet.

Det japanske markedet skal åpnes for utenlandske investorer. I dag utgjør utenlandske investeringer i Japan kun 3,5 prosent av landets bruttonasjonalprodukt – det laveste nivået av noe OECD-land. Målet er å fordoble dette.

Private investorer skal i større grad kunne delta i offentlige infrastrukturprosjekter og i privatisering av blant annet flyplasser. Den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs har vist interesse for å drive Kansai International Airport ved Osaka.

Kvinner i arbeidslivet

Andelen kvinner som deltar i arbeidslivet er svært lav i Japan. Flere undersøkelser viser at ved å få flere kvinner ut i jobb kan også den økonomiske veksten bli høyere – og vedvare. Abe ønsker å firedoble andelen kvinner i lederstillinger til 30 prosent.

Befolkningen i Japan faller. Hvis japanske kvinner går ut i arbeidslivet frykter mange at de vil føde færre barn enn de gjør i dag. Dette utelukkes heller ikke i rapporten. Svaret, ifølge Abe og regjeringen, er å øke bruken av roboter for å bedre produktiviteten.

Andelen roboter i landbruket skal 20-dobles. I industrien skal det skje en fordobling i et land som i dag har flest roboter i bruk i fabrikker.

Monopolene til de regionale kraftselskapene skal forsvinne innen 2020. Japan ønsker å bli mindre avhengig av import av olje og gass fra Midtøsten og vil starte økt import av flytende gass fra USA. Kjernekraftverkene skal gjenåpne med høyere kvalitetsstandarder.

Den endelige strategiplanen skal legges frem av Abe senere i juni.

Venter på bunnen for Kina

Storbanken HSBC, som står bak den private innkjøpssjefsindeksen for Kina, har nedjustert målingen for mai måned fra 49,7 til 49,4. Dette tyder på at aktiviteten faller raskere enn tidligere trodd. Målingen er ment å ta pulsen på aktiviteten i kinesiske fabrikker.

- Det er for tidlig å si at bunnen er nådd, særlig i lys av en svakere eiendomssektor. Mangelen på bærekraftig fremdrift tilsier sterkere politisk støtte for økonomien. Vi forventer at lettelser i både penge- og finanspolitikken i løpet av de kommende månedene, sier sjeføkonom for Kina hos HSBC, Hongbin Qu.

HSBC-målingen er mer negativ enn den offisielle innkjøpssjefsindeksen fra Kina. Underlagsmaterialet viser imidlertid en bedring i eksportordrene.

Aktiviteten i den kinesiske serviceindustrien er høy, ifølge en rapport fra National Bureau of Statistics som kom i dag. Målingen endte på 55,5 i mai – opp fra 54,8. En måling på over 50 betyr vekst, mens et tall lavere indikerer en nedgang.

Markedene

Panikken har uteblitt fra det thailandske aksjemarkedet etter at generalene tok makten for to uker siden og innførte unntakstilstand og to dager senere gjennomførte et militærkupp.

Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen er på det høyeste siden uroen startet på nytt i Thailand i fjor høst. Bare de siste to ukene har SET-indeksen steget med rundt fem prosent. Utenlandske investorer er tilbake i det thailandske aksjemarkedet, viser nye statistikker.

Under den politiske krisen manglet regjeringen og Board of Investment fullmakter til å godkjenne private investeringsprosjekter verdt over 40 millioner kroner.

Det ligger søknader på rundt 135 milliarder kroner og venter, blant annet fra 10 bilprodusenter. Militærjuntaen lover at disse skal behandles innen to måneder.

Kredittratingselskapet Moody’s bekreftet i går utsiktene for Thailand med en BAA1-rating.


Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15059,38 (0,82%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23240,91 (0,69%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2043,98 (0,23%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2001 (-0,05%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9107,24 (0,34%)

India, BSE Sensex: 24755,24 (0,28%)

Thailand, SET Index: 1453,37 (0,86%)

Singapore, Straits Times Index: 3298,25 (-0,12%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1867,83 (0,19%)

Indonesia, Composite Index: 4925,1 (0,26%)

Filippinene, SE Composite: 6795,99 (1,26%)

Australia, All Ordinaries: 5478 (-0,39%)

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.