Kina ligger i dype konflikter med Japan, Filippinene og Vietnam om hvem som har rettigheter til havområder i Asia. USA ønsker for enhver pris at Kina ikke får kontroll over Sør-Kina-havet – et av de strategisk viktigste havområdene i verden for skipstrafikken.

Vil kontrollere Sør-Kina-havet

Ifølge det militære forsvarstidsskriftet Jane’s er Kina i ferd med å bygge en kunstig øy i Sør-Kina-havet – like i nærheten av Spratly-øyene. Det antas å være store olje- og gassforekomster rundt disse øyene, som også fem andre land krever suverenitet over.

- Kina mener at Sør-Kina-havet er deres. De er ikke villige til å forhandle om dette med nabolandene, sier forsvarsekspert Michael Raska ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore til næringslivskanalen CNBC.

Den kunstige øyen er også stor nok til å kunne ha en flystripe. Hvis det blir bygd en landingsstripe for fly er dette en kraftig opptrapping av konflikten.

- Kina gir ikke etter for kravene fra USA og Sørøst-Asia om å fryse aktiviteten. Kinas posisjon er krystallklar; de mener at de vil kontrollere Sør-Kina-havet. Hvis det er problemer vil de forholde seg til disse på en bilateral basis, sier forsker Amarjit Singh ved IHS til CNBC.

Vietnam og Filippinene ønsker at Sørøst-Asia står sammen mot Kina og at de forhandler som en gruppe for å stå sterkere. Begge landene har USA som alliert.

Sony hacket

Datahackere har prøvd seg med utpressing overfor Sony natt til tirsdag. Hackere, som har identifisert seg som «Guardians of Peace», truet med å lekke privat informasjon hvis ikke spesifikke krav ble innfridd.

Sony har nektet å kommentere, men mye tyder på at konfidensiell informasjon er lekket.

Det er det interne it-systemet hos Sony Pictures som skal være hacket. Ifølge nettstedet Geek.com startet dette på en dataserver på mandag ettermiddag i California og spredde seg til Sony-kontoret i Asia i løpet av natten.

Tidlig på tirsdag ble en rekke datafiler distribuert på internett, blant annet interne finansrapporter fra Sony Picture. Et titalls Excel-filer inneholder brukernavn og passord fra Sony-avdelinger i Sørøst-Asia.

Ifølge kilder Bloomberg News har snakket med er dette sannsynligvis et forsøk på utpressing.

Sony-ansatte ble sendt hjem fra jobb og ble bedt om å slå av alle datamaskiner og koble seg fra trådløst internett på smarttelefoner og nettbrett, ifølge nettstedet Variety.com.

Tidligere i år ble den amerikanske finansinstitusjonen JPMorgan utsatt for datatyveri hvor hackere fikk tilgang til privat informasjon på over 80 millioner kunder.

I 2011 ble Sonys PlayStation Network hacket og flere millioner brukernavn og password ble stjålet.

Kinesiske boliglån til Australia

Den kinesiske storbanken Bank of China følger kinesere som har kjøpt eiendom i Australia. De ønsker å tilby boliglån på det australske markedet. De er så vidt i gang med en utlånsportefølje på rundt fire milliarder kroner.

- Jeg tror flere og flere australiere vil bli kunder hos oss. Det australske markedet har behov for kapital. Investeringene kommer fra utlandet, sier toppsjef Shanjun Hu til Sydney Morning Herald.

Totalt er det gitt boliglån på 1400 milliarder australske dollar. De tre bankene Commonwealth, ANZ og Westpac har 78 prosent av boliglånsmarkedet.

De australske boligprisene økte med 8,9 prosent i 12-månedersperioden frem til oktober. Kinesere var for første gang den største utenlandske kjøpergruppen av eiendom i Australia.

Statistikker viser også at kineserne dominerer på det amerikanske eiendomsmarkedet som den største utenlandske kjøpere.

Høyere vekst i Singapore

Reviderte statistikker fra tredje kvartal viser at Singapore fikk en økonomisk vekst på 2,8 prosent sammenlignet med ifjor. Dette er høyere enn tidligere anslag som kom i oktober. Singapore er en av verdens mest internasjonale økonomier og tar pulsen på verdensøkonomien.

Venter på OPEC

De asiatiske aksjemarkedene venter på utfallet av OPEC-møtet senere denne uken. Oljeprisene har falt kraftig siden i sommer og spørsmålet er om OPEC-landene vil redusere produksjonen for å få høyere priser eller om de vil prioritere å holde på markedsandelen de har i markedet.

«OEPC har redusert innflytelse på oljeprisen. Det gjør at de vil være forsiktige med å redusere produksjonen. Den raske produksjonsveksten som oljeproduserende land utenfor OPEC har fått til gjør at de risikere at selv et stort kutt i oljeproduksjonen ikke vil være nok til å opprettholde prisene. Det kan føre til at de både taper inntekter og markedsandeler», skriver analytikere hos Barclays i en ny rapport.

Markedene

Aksjeindeksen MSCI, hvor de største fremvoksende aksjemarkedene i Asia inngår, har falt med 0,4 prosent tirsdag formiddag.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17413,6 (0,32%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23862,91 (-0,13%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2550,78 (0,70%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1976,6 (-0,10%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9137,46 (0,17%)

India, BSE Sensex: 28444,85 (-0,19%)

Thailand, SET Index: 1590,63 (0,03%)

Singapore, Straits Times Index: 3338,75 (-0,05%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1839,28 (0,30%)

Indonesia, Composite Index: 5125,42 (-0,32%)

Filippinene, SE Composite: 7296,91 (-0,39%)

Australia, All Ordinaries: 5321,1 (-0,52%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no