Singapore som frykter den økte kinesiske innflytelsen i regionen og foretrekker en balanse.

Tilbakeslag for USA

Etableringen av handelssamarbeidet Trans-Pacific Partnership (TPP) var ment å både holde Kina i sjakk og skape et fundament for fremtidige avtaler. Opptakskravene har vært strenge og skal ha hatt som mål å beskytte arbeidere og skape en mer rettferdig handel.

Forhandlingene rundt etableringen har vært hemmeligholdte og fagforeninger og interesseorganisasjoner har kritisert prosessen. Mange asiatiske land har godkjent avtaleutkastene og håpet at en avtale ville være på plass før president Barack Obama forlot Det hvite hus.

Det vil ikke skje. Det er stor motstand mot avtalen i USA. De to presidentkandidatene er uenige om det meste, men begge er enige om at TPP er en dårlig avtale for USA.

Singapore er et av landene som har godkjent avtalen og har ventet lenge på at USA skal godkjenne TPP-avtalen.

- Det vil være et stort tilbakeslag for USAs omdømme i Asia hvis de ikke klarer å ratifisere avtalen, sier visestatsminister Tharman Shanmugaratnam i et intervju med Financial Times.

Amerikansk lakmustest

President Obama klarte å overbevise skeptiske japanske politikere for to år siden om at det ville være i landets beste interesse å bli medlem av TPP. Han har ikke klart å gjøre det samme overfor egne partikolleger. Hillary Clinton er en åpen motstander av avtalen.

USAs forsvarsminister Ashton Carter mener at avtalen er svært viktig for USA og amerikanske interesser i Asia.

- Godkjennelsen av TPP er like viktig for meg som å få et nytt hangarskip, sa Carter i vår.

Singapore statsminister var på et offisielt besøk til USA i august hvor han forsøkte å forklare overfor amerikanske politikere hvorfor det haster med å få ratifisert TPP.

- Ratifiseringen av TPP vil være en lakmustest på amerikansk troverdighet i Asia, sa Lee Hsien Loong.

Ekstreme populistiske skygger

Kina har aldri vært invitert til å delta i TPP. Kineserne venter på at TPP vil kollapse og vil etablere en handelsavtale for de østasiatiske landene.

- Demokratiet har det ikke bra for tiden. Populismen – fra venstre og høyre – blir sterkere. Det farligste er at partiene i midten som jager ekstreme populistiske skygger. De som tidligere var i midten må bruke det samme språket som de ekstreme stemmene for å bli gjenvalgt, sier Singapore visestatsminister.

Obama-administrasjonen har den andre presidentperioden hatt Stillehavsregionen og Asia som kjernen i den amerikanske utenrikspolitiske satsingen.

Økt handel, som følge av lavere toll og avgifter, skal sikre økt økonomisk vekst og velstand. Politisk har Obama sett på avtalen som en motvekt til et stadig mer selvbevisst Kina, med klare utenrikspolitiske ambisjoner om å dominere i regionen. Dette er viktig for Japan, som ser sine interesser i regionen truet av Kina, både økonomisk og politisk.

Føler seg ikke trygge

Flere land i regionen har nå territorielle disputter gående med Kina, blant annet om øyer og havområder. Vietnam er blitt en nær alliert av USA de siste årene.

- TPP handler ikke bare om direkte økonomiske fordeler. Det handler om å skape et inntrykk av åpenhet og engasjere seg i dypere forhold som vil gagne begge parter, sier Tharman Shanmugaratnam.

Singapore ønsker at USA fortsetter tilnærmingen til Asia som ble startet under Obama etter mange års fravær under administrasjonen til George W. Bush.

Asiatiske land har et håp om at det skal bli mulig å puste liv i handelsavtalen hvis Hillary Clinton blir valgt som ny president.

- Det har ofte en tendens til å roe seg etter valget er overstått. Denne gangen kan vi ikke føle oss trygge på det, sier visestatsministeren.

Markedene

Etter en forsiktig start på dagen er nøkkelindeksen ved alle de største aksjemarkedene høyere ved lunsjtider lokal tid. Shanghai-børsen er dagens vinner så langt.

Les også: Hvorfor Trump? dnPlus   (DN+)

 
Kritisk til stabil kinesisk vekst: - Forteller oss ikke mye  

- Dette er ikke holdbart  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.