Rådgivere til den kinesiske kommunistledelsen anbefaler at det økonomiske vekstmålet for 2015 senkes til syv prosent. Investorer venter på nye tiltakspakker og stimuli og sender kinesiske aksjekurser høyere.

Den kinesiske toppledelsen møtes i Beijing i dag for å ta nøkkelbeslutninger for neste år. Resultatene av planleggingskonferansen vil ikke bare påvirke den kinesiske økonomien, men hele verdensøkonomien.

Avhengig av Kina

«Når Kina nyser pådrar Hong Kong seg lungebetennelse», har vært et kjent ordtak i finansmarkedet i Hong Kong gjennom mange tiår – også da byen var en britisk koloni frem til 1997.

Hong Kongs økonomi har alltid vært avhengig av det kinesiske markedet. I dag er andre land nesten like avhengig av høy økonomisk aktivitet – fra råvareland som Brasil og Australia til asiatiske komponentleverandører til elektronikkindustrien.

For ett år siden satt planleggingskommisjonen sammen sist og la føringer for 2014. De endte opp med et økonomisk vekstmål på «rundt 7,5 prosent». For første gang siden 1999 vil dette målet ikke bli oppnådd. Veksten for 2014 er på vei mot å bli den laveste siden 1991.

Det er først de siste ukene at kinesiske myndigheter har innsett at den aktiviteten i det kinesiske samfunnet er for lav til at en 7,5 prosent økonomisk vekst kan oppnås.

Sentralbanken kom på banen for knappe tre uker siden ved å kutte renten – for første gang på over to år. Handelsstatistikker for november måned viser lav etterspørsel.

- Vi anbefaler et vekstmål på rundt syv prosent og et inflasjonsmål på tre prosent. Den kinesiske økonomien bør skape 10 millioner nye arbeidsplasser i 2015, sier sjeføkonom Zhu Baoliang ved den statlige tenketanken State Information Center til Reuters.

Den endelige vekstmålet vil først bekreftes offentlig under den årlige Folkekongressens møte i begynnelsen av mars neste år.

Slår ned på obligasjonsmarkedet

Kinesiske myndigheter har slått ned på obligasjonsmarkedet i dag og sendt obligasjonsrentene på en rekke selskaper høyere. De har blant annet ekskludert rundt obligasjoner verdt rundt 500 milliarder yuan (578 mrd. kroner) fra gjenkjøpsavtaler.

- Dette vil ha en stor innvirkning på obligasjonsmarkedet. Kinesiske selskapsobligasjoner er konsentrert ved aksjemarkedene. Innskjerpingen vil også spre seg til resten av obligasjonsmarkedet, men i mindre grad, sier en obligasjonsmegler i en kinesisk bank til CNBC Asia.

Obligasjonsrenten på China Development Bank steg med nesten 30 basispunkter tirsdag morgen.

Kinesiske myndigheter prøver også å få kontroll med gjelden byer og kommuner har påtatt seg de siste årene, eller garantert for. Denne gjeldsbyrden er på minst 3500 milliarder kroner.

Rekordlav prisvekst

Det kraftige fallet i oljeprisen hjelper India med å få kontroll over den galopperende inflasjonen. Prisveksten er halver fra over 11 prosent ifjor høst til 5,5 prosent i oktober.

November-statistikkene kommer på fredag.

- Inflasjonen har sannsynligvis falt til et rekordlavt nivå, sier India-økonom Shilan Shah hos Capital Economics.

Shah tror statistikkene vil vise en prisvekst på kun 4,8 prosent. Dette åpner opp for at sentralbanken kan foreta rentekutt over nyttår. Styringsrenten ligger på åtte prosent. Capital Economics tror denne vil bli kuttet til syv prosent i 2015.

Den indiske økonomien holder en høy hastighet for tiden og optimismen er høy. Sentralbanksjefen ble skiftet ut i fjor høst og i vår kom en ny regjering på plass – ledet av Narendra Modi.

Modi ønsker økonomisk vekst for enhver pris. Goldman Sachs er blant finansinstitusjonene som tror han vil innfri og gi India en høyere vekst enn Kina fra 2016 av.

Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen har steget med 57 prosent siden den tidligere sjeføkonomen hos Det internasjonale pengefondet (IMF), Raghuram Rajan, ble satt inn som sentralbanksjef i september i fjor.

Markedene

Nok en dag er det Shanghai-børsen som sørger for oppgang ved de asiatiske børsene – med litt drahjelp fra Singapore-børsen. Ved de andre børsene er det nedgang.

Årsaken er forventninger om at kinesiske myndigheter skal igangsette nye tiltakspakker og stimuli for økonomien mot slutten av året.

De kinesiske meglerhusene har gode tider med rekordomsetning ved Shanghai-børsen. Siden 18. november har aksjekursene på børsnoterte meglerhus i Kina klatret med 94 prosent, ifølge Financial Times.

«Med en svekkelse i eksporten og importen øker presset mot sentralbanken for at den skal lette på reservekravet til bankene. Forventningene om nye lettelser vil sannsynligvis fortsatt føre til høyere aksjekurser», skriver markedstrateg Stan Shamu hos finansinstitusjonen IG, ifølge CNBC.

Ellers i Asia er det nervøsitet. En ny Reuters-undersøkelse foretatt overfor japanske selskaper viser at et flertall tror den japanske økonomien står stille eller er inne i en resesjon.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17779,42 (-0,88%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23827,37 (-0,92%)

Kina, Shanghai SE Composite: 3057,74 (1,23%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1972,22 (-0,34%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9133,8 (-0,59%)

India, BSE Sensex: 28089,24 (-0,11%)

Thailand, SET Index: 1573,08 (-0,16%)

Singapore, Straits Times Index: 3328,88 (0,93%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1737,22 (-0,21%)

Indonesia, Composite Index: 5135,28 (-0,17%)

Filippinene, SE Composite: 7176,23 (-0,76%)

Australia, All Ordinaries: 5269,6 (-1,50%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no