Flere hundre politifolk prøvde å fjerne demonstranter som har holdt til i en tunnel ved hovedkontoret til byadministrasjonen i Hong Kong like før daggry i dag. De ble møtt med kraftig motstand. Demonstrantene spredde seg til områder og rundt 50 er bekreftet arrestert.

Det sirkulerer en video på Youtube som viser at seks politimenn slår og banker opp en protestleder. Ifølge byens politisjef er de seks suspendert og det er igangsatt etterforskning.

Frykter for omdømmet

Gatedemonstrasjonene har pågått i nesten tre uker og dette har allerede rammet Hong Kongs økonomi. Dette har vært et mål for å skape oppmerksomhet rundt bevegelsens krav om frie og demokratiske valg av den neste lederen for finansbyen.

Investorer som bruker Hong Kong som innfallsport til resten av Asia er bekymret.

- Vi kan ikke overse at jo lengre dette varer vil det implikasjoner og påvirke omdømmet til Hong Kong, sier direktør Mark McCombe hos finansinstitusjonen BlackRock til Bloomberg.

Antall demonstranter som er ute i gatene har falt kraftig fra over 100.000 til i overkant av 1000 mennesker – i hovedsak studenter.

- Jeg tror ikke demonstrasjonene vil bli avsluttet snart. Utenfor hovedkontoret til bymyndighetene har vi fortsatt over 1000 mennesker, sa den 18 år gamle protestlederen Joseph Wong på tirsdag kveld.

Det har også vært sammenstøt mellom demonstranter og lokalbefolkning som ikke ønsker at situasjonen for byen og økonomien skal bli ustabil. Byen er svært avhengig av den kinesiske økonomien. Det sies at hvis Kina nyser pådrar Hong Kong seg lungebetennelse.

Demonstrasjonene i høst har vært de alvorligste siden 1960-tallet.

Halverte eiendomspriser

Ifølge Capital Economics er det ikke demonstrantene som utgjør den største risikoen for Hong Kongs økonomi. Byens valuta er direkte knyttet opp mot amerikanske dollar.

Når den amerikanske sentralbanken setter opp renten, sannsynligvis i 2015, vil dette bety på utfordringer for Hong Kong.

- Selv om demonstrasjonene avsluttes vil den pågående antikorrupsjonskampanjen i Kina og utsiktene til en høyere rente i USA bety at neste år ikke blir uten stormkast, sier Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics i en ny analyse.

Denne renteøkningen vil komme. Leather og andre Asia-økonomer er i tvil om hvor godt forberedt asiatiske økonomien er når renten settes opp i industrilandene.

- Som et minimum vil en høyere rente veie ned på det private forbruket og investeringer. Dette vil ramme den økonomiske veksten. Det er også en risiko for at en høyere rente vil utløse en kollaps i eiendomsprisene. De virker betydelig overpriset i forhold til inntjeningen, sier han.

Det er ikke første gang dette skjer. Da finanskrisen rammet Thailand, Indonesia og Sør-Korea i 1997 utløste dette panikk i Hong Kong. Eiendomsprisene falt med 60 prosent. Det tok nesten et tiår før eiendomsprisene var tilbake til samme nivå.

- Sist dette skjedde førte dette til svært alvorlige konsekvenser for økonomien. Misligholdte lån økte kraftig og både privat forbruk og byggevirksomheten ble hardt rammet, sier Leather.

Advarer mot risiko

Heller ikke kredittratingselskapet Moody’s tør å utelukke at noe tilsvarende kan skje på nytt.

- En mulig eiendomskollaps utgjør en betydelig større risiko til Hong Kong enn demonstrasjonene. Det er en sannsynlighet for at en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken (Fed) kan utløse et fall. Dette er ikke en del av hoved-scenariet vårt, men det er en sannsynlighet for en bred nedgang, sier Kina-økonom Alaistair Chan hos Moody’s Investor Services til CNBC.

Svak prisvekst i Kina

Det kommer små drypp med økonomiske statistikker fra Kina i forkant av de økonomiske veksttallene for tredje kvartal. Prisveksten endte på 1,6 prosent i september – det laveste nivået på fire år. Inflasjonsmålet er på 3,5 prosent.

Dette gir sentralbanken rom til å manøvrere og sette inn målrettede tiltak i økonomien. Produsentprisene falt med 1,9 prosent i september.

Rentekutt i Sør-Korea

Den sørkoreanske sentralbanken kuttet renten på nytt i dag – for andre gang på tre måneder. Rentekuttet på 0,25 prosentpoeng til to prosent var forventet fra 18 av 20 makroøkonomer som følger den sørkoreanske økonomien, ifølge Reuters.

Den nyinnsatte finansministeren har presset sentralbanken de siste månedene til å gjøre mer for å fart på den økonomiske aktiviteten. En svak japansk yenkurs har gjort at sørkoreanske eksportører har fått ny konkurranse fra japanske eksportører på verdensmarkedet.

Markedene

Panikken som har herjet på aksjemarkedene den siste uken har forsvunnet. Nøkkelindeksene i USA endte svakt opp på tirsdag og optimismen har spredd seg til Asia i dag. Det er oppgang ved nesten alle aksjemarkedene – med unntak av Taipei-børsen.


Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 14968,95 (0,22%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23198,56 (0,65%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2369,76 (0,43%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1929,39 (0,01%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8702,8 (-0,75%)

India, BSE Sensex: 26349,33 (0,00%)

Thailand, SET Index: 1554,8 (0,52%)

Singapore, Straits Times Index: 3197,88 (0,11%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1798,03 (0,09%)

Indonesia, Composite Index: 4959,99 (0,75%)

Filippinene, SE Composite: 7000,67 (0,78%)

Australia, All Ordinaries: 5223,2 (0,37%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no