Det er fullt kaos i de politiske korridorene i Sør-Korea.

I løpet av den siste uken har lokale medier kommet med en rekke avsløringer om det over 40 år lange forholdet mellom presidenten og Choi Soon-sil. Choi har fungert som en personlig rådgiver og hatt betydelig innflytelse.

Sparkes fra regjeringen

President Park Geun-hye har barrikadert seg bak lukkede dører de siste dagene og ikke kommentert de nye avsløringene som ifølge sørkoreanske medier er som en politisk såpeopera. Hun skal ha benyttet Choi som en uformell rådgiver på økonomiske og sikkerhetsspørsmål.

På onsdag ble det bekreftet at hun har skiftet ut statsministeren og finansministeren med umiddelbar virkning. Kim Byong-joon overtar som statsminister og Yim Jong-yong, som har ledet det sørkoreanske finanstilsynet, settes inn som ny finansminister.

Hverken Yoo eller den sparkede statsministeren har vært involvert i de pågående skandalene rundt presidenten og hennes omgangskrets.

«Kim er den rette personen til å lede regjeringen og overvinne de nåværende vanskelighetene», skriver presidentkontoret i en pressemelding.

Opposisjonen og politiske kommentatorer mener at dette viser hvor desperat Park er for å prøve å bli sittende.

- Utskiftningen av statsministeren og finansministeren kan ikke skje uten at dette diskuteres med opposisjonen. Dette har skjedd uten forvarsel. Slik situasjonen er i Sør-Korea nå holder det ikke å foreta personellendringer i regjeringen og tro at dette lar seg løse, sier partileder Park Jie-woni People's Party i en kommentar.

Yoo Il-ho, som har vært finansminister siden i januar i år, er svært respektert og har klart å stabilisere økonomien de siste månedene.

- Fortjener dødsstraff

Choi Soon-sil skal ha ledet en gruppe hemmelige rådgivere, som gikk under navnet «de åtte feer», ifølge avisen Chosun Ilbo. Disse skal ha hatt en innflytelse over presidenten som ingen av de politiske rådgiverne hadde.

Choi Soon-sil ble arrestert da hun kom tilbake til Sør-Korea fra Tyskland på søndag kveld.

- Vær så snill, tilgi meg. Jeg har begått synder som fortjener dødsstraff, sa hun under varetektsfengslingen på tirsdag ettermiddag.

Choi Soon-sil og hennes familie er i sentrum av stormen. Hennes far, Choi Tae-min, var kjent som en sjaman, spåmann og prest som allerde tidlig på 1970-tallet hadde nære forbindelser til Park og hennes foreldre.

Da hennes foreldre ble drept på 1970-tallet, skal Choi Tae-min ha hjulpet Park «med å etablere kontakt med sin avdøde far», ifølge Wikileaks-lekkasjer fra den amerikanske ambassaden i Seoul.

«Ryktene florerer om at den avdøde presten hadde full kontroll over Parks kropp og sjel under oppveksten. Hans barn har opparbeidet seg en enorm rikdom som et resultat av dette», heter det i telegrammet datert 20. juli 2007 fra den amerikanske ambassaden i Seoul.

Svak økonomi

President Park Geun-hye har vært sen med å innse alvoret i krisen. Støtten hos velgerne har falt til 17 prosent på de siste meningsmålingene. I helgen sparket hun nære politiske rådgivere.

Han har beklaget at hun har gitt fra seg hemmelige, graderte dokumenter til venninnen.

Over 12000 mennesker demonstrerte mot henne i helgen med krav om at Park måtte gå av. Krefter fra både høyre- og venstresiden i sørkoreansk politikk har forlangt at hun trekker seg. Hun tror hun skal klare å ri av stormen.

Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen har falt med 1,4 prosent i løpet av formiddagssesjonen. Dette er tilsvarende hva aksjemarkedene i Tokyo og Taipei har falt.

- Det å ikke ha et sentralt kontrolltårn som overser økonomien ville ikke ha betydd så mye hvis landet hadde vært inne i en høykonjunktur. Det er bekymringsfullt når det er nødvendig med politisk koordinering, sier økonomiprofessor Jun Sung In ved Hongik University til Bloomberg News.

Markedene

Det har vært en dramatisk formiddag ved de asiatiske børsene på onsdag.

Årsaken er i følge analytikere ved asiatiske finansinstitusjoner en økt frykt for at Donald Trump skal vinne presidentvalget i USA i neste uke.

«Markedet er rystet på grunn av noen meningsmålinger som viser at Trump liger foran Hillary Clinton for første gang. Gitt Trumps kontroversielle politiske plattformer hvor han vil vurdere handelsavtaler på nytt og innvandring», skriver strateg Chang Wei Lang hos Mizuho Bank i en morgenrapport på onsdag.

Oljeprisen fortsetter å falle i asiatisk handel etter nedgangen i vestlige markeder på tirsdag. Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har falt med 0,65 prosent til 47,83 dollar fatet.

Ikke siden i mars har de amerikanske oljelagrene økt mer enn i forrige uke, viser ukesrapporten fra American Petroleum Institute (API). De amerikanske oljelagrene økte med 9,3 millioner fat.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.