Det er full panikk ved de asiatiske børsene like etter at handelen startet med en kraftig nedgang ledet av Kina, Hong Kong og Taiwan.

Ved 5:30-tiden norsk tid hadde nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med rundt ni prosent. Ved Taipei-børsen var aksjekursene i gjennomsnitt 6,3 prosent lavere og ved Hong Kong-børsen var fallet på vel fire prosent.

- Den kinesiske økonomien er ganske stygg og det er bobler i enkelte sektorer. Nedsalget i de globale markedene presser også kursene lavere, sier fondsforvalter Wu Kan ved JK Life Insurance til Bloomberg News.

 

Fra bekymring til panikk

Det statlige kinesiske pensjonsfondet fikk i helgen fullmakt til å foreta investeringer i aksjemarkedet. Dette blir sett på som et forsøk på å stabilisere aksjemarkedet og kursene.

Til tross for nedgangen ved de kinesiske aksjemarkedene de siste månedene og generell uro, prises fortsatt kinesiske aksjer mer enn tre ganger høyere enn gjennomsnittet for selskapene som inngår i den amerikanske nøkkelindeksen S&P 500.

Det var forventet en nedgang etter markedsuroen i USA før stengetid på fredag. Hovedårsaken til den kraftige børsnedgangen over store deler av verden er nye rapporter fra Kina som tyder på at aktiviteten i industrien er betydelig lavere enn forventet.

- Synet på de økonomiske utsiktene i Kina ser ut til å skifte fra en alvorlig bekymring til nær panikk, sier professor Eswar Prasad ved Cornell University til Wall Street Journal . Prasad var tidligere leder for Det internasjonale pengefondets (IMF) Kina-avdeling.

 

- Verre enn du tror

Markedsuroen og skepsisen til Kina kommer ikke overraskende på den amerikanske investoren Jim Chanos, som står bak Kynikos Associates. Han har lenge advart mot Kina og har ikke lagt skjul på at han har «shortet» aksjer for å ta gevinst i aksjemarkedet når aksjekursene fallet. Det gjør han fortsatt.

Han er fortsatt svært pessimistisk til Kina.

- Det er verre enn du tror det er. Uansett hva du kan tro er det verre, utbasunerer han i et intervju med den amerikanske næringslivskanalen CNBC.

Oljeprisen falt kraftig i forrige uke og dette har fortsatt i morgentimene i Asia. Det er bekymring for om Kina vil klare å holde etterspørselen oppe.

 

- Ikke så kompetente

Myndighetene har klart å levere en økonomisk vekst på syv prosent i år - helt i rute med løftene. Internasjonale finansinstitusjoner har begynt å nedjustere disse vekstmålene etter at aktiviteten i sommermånedene har vært lavere enn forventet.

- Folk begynner å innse at den kinesiske regjeringen ikke er allmektig og allvitende. Faktisk er de som mange av oss: noen ganger har de ingen anelse hva som skjer eller kan gjøres, sier Chanos.

Mange har hatt en sterk tro på at kinesiske myndigheter vil klare å snu økonomien vekk fra den tradisjonelle eksport- og investeringsmodellen – til en mer stabil økonomisk vekst hvor innenlandsk forbruk drar mer av lasset.

- Verden begynner å innse at Kina ikke er på langt nær så kompetente som en trodde – spesielt på det økonomiske området hvor alle ga de toppkarakterer, sier Fraser Howie, som er forfatter av boken «Red Capitalism: The Fragile Financial Foundation of China’s Extraordinary Rise» til Wall Street Journal.

Det forventes at kinesiske myndigheter vil igangsette tiltak for å stabilisere aksjemarkedene og økonomien om kort tid. Dette kan skje i form av rentekutt, en ny reduksjon i reservekravene bankene har og andre tiltak rettet mot enkeltsektorer.

- Dette er en virkelig katastrofe og det virker som ingenting kan stoppe det, sier investeringsdirektør Chen Gang ved Heqitongyi Asset Management Co. til Bloomberg Business.

 

Markedene

Det er nedgang ved alle asiatiske aksjemarkeder som har åpnet for handel.

Det er også uro på de asiatiske valutamarkedene. Den malaysiske ringgiten har svekket seg med over to prosent mot amerikanske dollar.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.