Ikke en gang en nedgradering av den japanske statsgjelden tidligere denne uken har klart å skremme investorer ved Tokyo-børsen. Nøkkelindeksen Nikkei 225 er på det høyeste nivået på over syv år. Oppgangen forventes å fortsette.

Venter nye tiltak

Pilene peker opp ved nesten alle aksjemarkedene i Asia fra morgenen av. Det er høy volatilitet. Den kinesiske Shanghai-indeksen toppet oppgangen i Asia med 2,7 prosent ved åpningen, men har falt noe frem mot lunsj.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har ikke vært høyere siden mai 2011. Bare den siste måneden har den kinesiske nøkkelindeksen steget med over 16 prosent.

Dette skjer til tross for at den kinesiske økonomien er på vei mot den svakeste veksten i 2014 på over 20 år og en kontinuerlig strøm av svake økonomiske statistikker og undersøkelser de siste to månedene.

Dette ser investorer imidlertid på som positivt. De er overbevist om at myndighetene og sentralbanken vil komme på banen med nye tiltak om kort tid.

Det forventes at reservekravene til bankene vil bli justert lavere. Dette gjør at de kan øke utlån, blant annet til eiendomssektoren. I dag har de to eiendomsgigantene China Vanke og Poly Real Estate steget med over seks prosent ved Shanghai-børsen.

- Dette kommer trolig til å støtte de sektorene som er høyest belånte. Det vil gagne selskaper som har fortrinnsrett til kreditt i Kina samt statsforetak. Hvis veksten tar seg opp vil dette gagne finansselskapene, sier strateg Michael Wang hos Amiya Capital til Bloomberg News.

Tror på fordobling

Morgan Stanleys analytikere mener det at Shanghai-børsen kan stå foran et «ultra-bull»-rally hvor aksjekursene kan fordobles de neste 18 månedene.

Kinesiske småinvestorer er tilbake etter å ha blitt kraftig brent på aksjeinvesteringer i 2006 da Shanghai-børsen stupte med over 60 prosent. Det åpnes for tiden et stort antall nye verdipapirkontoer for å kunne drive med aksjehandel.

Frem til tidligere i år var det forbud mot nye børsnoteringer i Kina for å luke ut useriøse selskaper. De selskapene som er blitt børsnotert i år har gitt en gjennomsnittlig avkastning på 180 prosent, ifølge Bloomberg.

Den svakere veksten i Kina gjør at det kan bli vanskeligere å gjennomføre planlagte reformer i den kinesiske økonomien. Mye tyder på at det vil bli innført en innskuddsgarantiordning for opp til en 600.000 kroner.

- Dette er noe som er blitt diskutert i 20 år. At det snakkes om igjen nå gjenspeiler hvor vanskelig det er å få gjennomført reformer. Hvis veksten avtar vil dette også svekke posisjonen til de som prøver å gjennomføre reformer, sier Kina-økonom Alaistair Chan hos Moody’s Analytics til CNBC.

Skuffende vekst i Australia

Den økonomiske veksten for Australia for tredje kvartal endte på 2,7 prosent mot forventninger om en vekst på 3,1 prosent. I tillegg ble veksten for andre kvartal nedjustert til 2,7 prosent. Lavere priser på råvareprodukter har sendt aktiviteten i gruvesektoren ned i år.

- Vi tror at fallende råvarepriser og lavere aktivitet i gruvesektoren vil dra den økonomiske veksten langt lavere enn hva de fleste analytikere forventer de neste par årene, sier Asia-økonom Daniel Martin hos Capital Economics.

Mye tyder på at situasjonen har forverret seg i løpet av høstmånedene.

- Det er en skuffende utvikling og den innenlandske økonomien står foran mange utfordringer, sier økonom Matthew Circosta hos Moody’s Analytics til CNBC i Australia.

Australia har hatt sammenhengende økonomisk vekst i 23 år.

Markedene

Den japanske yenkursen fortsetter å svekke seg mot amerikanske dollar og ligger på onsdag formiddag på 119,4 mot en dollar. For vel to år siden lå kursen på 78 mot den amerikanske dollaren.

Svekkelsen er gode nyheter for japanske eksportører med produksjon i Japan, blant annet bilprodusentene og produsenter av avanserte produkter som roboter, kameraer og komponenter til elektronikksektoren som eksporteres til blant annet Kina.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17778,13 (0,65%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23555,99 (-0,42%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2776,48 (0,47%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1971,34 (0,28%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9173,82 (1,52%)

India, BSE Sensex: 28418,93 (-0,09%)

Thailand, SET Index: 1594,75 (0,05%)

Singapore, Straits Times Index: 3323,81 (0,04%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1771,49 (-0,82%)

Indonesia, Composite Index: 5163,46 (-0,24%)

Filippinene, SE Composite: 7357,54 (0,18%)

Australia, All Ordinaries: 5284,9 (0,47%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no