Singapore har noen av de best betalte offentlige ansatte i verden. Statsministeren innkasserte i fjor en årslønn på nesten 12 millioner kroner. Men også den lønnen er resultatavhengig. For to år siden ble den kuttet med 36 prosent da Lee Hsien Loong ikke innfridde.

Svakere vekst

Nå er bonusene for 2014 klare og offentlige ansatte vil få 2,3 månedslønninger utbetalt - mot 2,5 månedslønninger ifjor.

- Dette er i tråd med den svakere veksten Singapore har opplevd i år. Aktiviteten i næringslivet er svak. Jeg blir ikke forundret om bonusene i privat sektor også vil bli kuttet, sier Singapore-økonom Irvin Seah hos DBS Group Holdings til Bloomberg News.

Denne beslutningen kom etter at den singaporske økonomiske veksten for tredje kvartal endte på 2,8 prosent. Dette er lavere enn budsjettert. Den økonomiske veksten endte på 3,9 prosent i 2013; i år ligger det an til en vekst på rundt tre prosent.

Singapore har klart å fjerne korrupsjon i økonomien de siste 40 årene og bystaten blir sett på som en av de minst korrupte i verden. Høye lønninger i offentlig sektor og bonuser to ganger i året har bidratt til å fjerne korrupsjonen som tidligere også eksisterte i Singapore.

Fagforeningene er fornøyd med årets bonus. Offentlige ansatte med lave lønninger får en garantert minstebonus som ligger høyere i forhold til månedslønnen.

- Vi forstår at bonusen er lavere i år på grunn av svakere økonomisk vekst. Til tross for dette er dette en god bonus regjeringen har bestemt. Jeg tror alle medlemmene er fornøyd og takknemlig, sier fagforeningsleder G Muthukumarasam hos Amalgamated Union of Public Daily Rated Workers til Straits Times.

Jubel hos Samsung-investorer

Investorer har vært utålmodige og ønsker å se at Samsung gjennomfører en snuoperasjon for å skape ny økonomisk vekst og bedre marginer. Nå kjøper Samsung seg tid ved å starte tilbakekjøp av aksjer. Dette har sendt aksjekursen kraftig opp på torsdag.

Det sørkoreanske elektronikkselskapet har tapt markedsandeler i smarttelefonsegmentet det siste året. Statistikkene fra tredje kvartal viste at markedsandelen falt fra 32 til 24 prosent på ett år. Driftsresultatet falt med over 60 prosent og resultatet ble nesten halvert.

Samsung har bygd seg opp en kontantbeholdning på rundt 60 milliarder dollar. Dette er halvparten av hva Apple har i bakhånd, men investorer mener at dette er for store beløp som Samsung ikke har behov for.

- Samsung styrer kontantene på samme måten som amerikanske selskaper. Det er en rekke amerikanske teknologiselskaper som har sett på seg selv som vekstselskaper. Så ser de at de ikke klarer å skape vekst, sier direktør Roger Kay hos Endpoint Technology Associates til CNBC.

I første omgang vil Samsung kjøpe tilbake aksjer for rundt to milliarder dollar. Dette har sendt aksjekursen nesten åtte prosent høyere torsdag formiddag. Dette er det nest største tilbakekjøpet av aksjer selskapet noensinne har foretatt.

Ifølge en børsmelding fra selskapet er målet å stabilisere aksjekursen. Aksjekursen falt med 25 prosent fra oktober i fjor til oktober, men har tatt seg noe opp de siste ukene før dagens melding.

Apple tar smarttelefonmarkedet

En ny rapport fra Counterpoint Research viser det vil bli solgt smarttelefoner for 300 milliarder dollar i år. Dette er en ny rekord og 20 milliarder dollar høyere enn i fjor. Dette skjer til tross for at prisene på smarttelefoner har stupt det siste året. Kinesiske selskaper har senket prisene.

- Vi kan takke Apple for den nye rekorden, sier analysedirektør Neil Shah til CNBC.

Apple vil stå for rundt en tredjedel av inntektene fra smarttelefonsalget. For første gang i historien vil Iphone-omsetningen passere 100 milliarder dollar.

Apple opplever høyt salg av de nye Iphone-modellene og oppnår en høyere gjennomsnittspris for hver solgte Iphone enn for ett år siden. Iphone 6-modellene selges for i gjennomsnitt 605 dollar – opp fra 560 for den forrige modellen. Bransjegjennomsnittet er 238 dollar.

Det forventes å bli solgt 1,3 milliarder smarttelefoner i år. I 2015 vil markedet passere 1,5 milliarder enheter, hvis prognosene fra Counterpoint slår ril. Folkerike markeder som India, Indonesia og Brasil vil stå for mye av veksten.

Thailandsk valg kan bli utsatt

Den thailandske finansministeren i militærregjeringen sier i et intervju med BBC at det kan ta opptil 18 måneder før det avholdes demokratiske valg i Thailand.

- Alt avhenger av veikartet som er tegnet og om dette lar seg følge. Det tar tid å organisere valg, sier finansminister Sommai Phasee.

Den økonomiske veksten i Thailand forventes å havne på rundt en prosent i år. Økonomiske tiltakspakker er godkjent av regjeringen og vil bli satt inn i økonomien de neste månedene.

Dette gjør at finansministeren føler seg sikker på at den økonomiske veksten i 2015 vil bli på over fire prosent.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er avventende fra torsdag formiddag og venter på en beslutning fra OPEC om det vil komme et produksjonskutt på olje.

Det er Thanksgiving i USA og finansmarkedene holder stengt i dag.

- Mangelen på markedsinnflytelse fra USA vil tappe mye av energien fra det japanske aksjemarkedet. Markedet mangler incentiver nå som resultatsesonger i realiteten er over, sier global strateg Matsumi Kagawa hos Tokai Tokyo Research Center til CNBC.

Det går nye rykter om at Kina vil komme på banen med nye tiltakspakker om kort tid. Sentralbanken kuttet renten sist fredag.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17256,65 (-0,74%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23995,28 (-0,49%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2615,79 (0,44%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1986,26 (0,27%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9181,54 (0,64%)

India, BSE Sensex: 28375,54 (-0,06%)

Thailand, SET Index: 1597,54 (0,41%)

Singapore, Straits Times Index: 3347,91 (-0,05%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1832,41 (-0,53%)

Indonesia, Composite Index: 5142,13 (0,18%)

Filippinene, SE Composite: 7300,37 (-0,77%)

Australia, All Ordinaries: 5380,4 (0,22%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.