Like før midnatt på torsdag kveld eksploderte to bomber i badebyen Hua Hin – en tre timers kjøretur sør for Bangkok. Dette er et populært reisemål for fastboende i Bangkok. Mange har tatt en langweekend da fredag er helligdag for å markere den thailandske dronningens fødselsdag.

Like før klokken seks er det bekreftet av fire mennesker er drept som følge av eksplosjonene.

- Politisk motivert

Minst en person ble drept og over 20 skadet – flere svært alvorlig - i de to bombene på torsdag kveld. I morgentimene på torsdag har det vært en rekke eksplosjoner andre steder i Thailand, blant annet i Surat Thani og ved et politisjekkpunkt ved Patong Beach i Phuket.

Flere veier er stengt ved turistområder.

Det har også vært nye eksplosjoner i Hua Hin på fredag. Politiet anbefaler folk om å holde seg innendørs i Hua Hin og større kjøpesentre holder stengt.

Ingen har påtatt seg ansvaret for bombene det siste døgnet, som startet med flere eksplosjoner ved et marked i den sørlige byen Trang – sør for Krabi - på torsdag ettermiddag.

I de tre sørligste provinsene i Thailand, på grensen til Malaysia, har det siden 2004 vært nesten ukentlige bombeangrep mot politi, soldater og skoler fra en muslimsk opprørsgruppe. Disse har ikke vært kjent for å foreta seg noe utenfor regionen.

«Bombene på steder som Hua Hin og Patong hadde ikke som mål å skape maksimalt antall dødsfall. Min følelse er at dette er politisk motivert. Spørsmålet vi må stille oss er hvem kan tjene på dette», skriver den politiske kommentatoren og Pravit Rojanaphruk på en verifisert sosial mediekonto.

Det er ett år siden en bombe eksploderte ved det religiøse monument Erawan midt i Bangkok sentrum. 20 mennesker ble drept – de fleste turister fra Kina og Malaysia. Ifølge thailandsk politi var det personer fra den kinesiske minoriteten uigur som stod bak.

Forsøk på å skape kaos

Etter nesten ti år med politiske konflikter ble det gjennomført et militærkupp i Thailand i mai 2014. Målet er å avholde demokratiske valg i 2017. Sist helg ble en viktig hindring fjernet da det ble gjennomført en folkeavstemning for en ny grunnlov.

Dette ble godkjent med over 61 prosent av velgerne. Mange er kritiske til grunnloven da den gir militæret betydelig innflytelse i Thailand i en overgangsperiode på fem til syv år.

- Bombingene er et forsøk på å skape kaos og uro i Thailand. Hvorfor rammer bombene akkurat nå som vi er på vei mot stabilitet, en bedre økonomisk utvikling og vekst for reiselivssektoren, sa statsminister og junta leder Prayut Chan-O-Cha på en pressekonferanse i Bangkok på fredag formiddag.

Landet er splittet, noe som kom tydelig frem under folkeavstemningen. Provinser i den nordlige og nordøstlige delen av landet stemte «nei» til grunnlovsforslaget.

Prayut bekreftet tidligere denne uken at det skal avholdes valg i 2017.

 

Reddes av reiselivssektoren

Den thailandske økonomien har ville ha vært inne i en resesjon hvis det ikke hadde vært for reiselivssektoren. I fjor besøkte 29 millioner turister Thailand – en vekst på 20 prosent.

Den thailandske økonomien forventes å vokse med rundt tre prosent i år.

- Offentlige infrastrukturinvesteringer og reiselivssektoren forventes å oppveie for svak innenlandsk etterspørsel og lav aktivitet i verdensøkonomien, sa sentralbanksjef Veerathai Santiprabhob i et intervju med Reuters denne uken.

Ifølge World Travel & Tourism Council er 2,2 millioner thailendere direkte sysselsatt i reiselivssektoren og 5,3 millioner indirekte. Dette forventes å øke kraftig frem til 2025 – mye takket være den nye middelklassen i Kina, India og Russland – folkerike land.

Utenlandske investorer til Thailand falt med 90 prosent i første halvår – den første nedgangen siden 2005.

- Investorer er bekymret for vold og kontinuitet i politikken. De ønsker forutsigbarhet på hvordan de kan planlegge investeringer, sa direktør Kobsidthi Silpachai hos Kasikornbank til CNBC tidligere denne uken.

De thailandske markedene holder stengt på fredag i forbindelse med markeringen av dronningens fødselsdag.

 

Markedene

Nøkkelindeksene ved de fleste asiatiske børsene er høyere på fredag etter at det ble satt nye rekorder ved Wall Street på torsdag. I Asia er fellesindeksen for de fremvoksende aksjemarkedene på det høyeste på over ett år.

Den kinesiske industriproduksjonen øke med seks prosent i juli – inntil 0,7 prosent lavere enn hva som var forventet fra analytikere Reuters hadde kontaktet i forkant. I Juni steg industriproduksjonen med 6,2 prosent.

Kinesiske myndigheter ønsker at forbrukerne bruker mer penger på seg selv i form av øke forbruk.

Julistatistikkene viser i en vekst for detaljhandelen på 10,2 prosent. Dette er også svakere enn hva som var forventet med en vekst på 10,5 prosent, men blir av analytikere karakterisert som «akseptabelt» på fredag morgen.

Les også: Flere drept i minst åtte eksplosjoner i Thailand

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.