Det har vært stor aktivitet ved Shanghai-børsen i høst.

Med høy omsetning kommer også høyere volatilitet. Siden nyttår har nøkkelindeksen steget med over 42 prosent og nærmer seg 3000-grensen. Småinvestorer og institusjonelle investorer pøser penger inn i markedet.

Nye rekorder

Ukentlig settes det nye omsetningsrekorder. Forrige fredag ble det satt en foreløpig rekord da det ble omsatt 46,5 milliarder aksjer. Denne rekorden ble slått på onsdag da over 56 milliarder aksjer skiftet eiere.

Den siste uken er den gjennomsnittlige omsetningen av aksjer 460 prosent høyere enn ifjor. I november åpnet over en million kinesere sin første verdipapirkontor for å handle aksjer – nesten fire ganger flere enn i november ifjor.

Millioner av andre småsparere har hentet frem gamle kontoer og flokker til Shanghai-børsen for å plassere sparepengene. Penger er det nok av. Kinesere privatkunder har plassert nesten 60000 milliarder kroner i bankinnskudd hvor renten er på nesten samme nivå som inflasjonen.

Eksperter er usikre på om børsrallyet kan fortsette.

- Om dette viser seg å holde avhenger av om alle de foreslåtte reformene blir rullet ut. Først da kan vi se om dette bare er et lite lysglimt eller begynnelsen av et bull marked, sier Kina-økonom Liu Ligang hos den australske storbanken ANZ i Hong Kong til Reuters.

Liberalisering underveis

Situasjonen er ikke ulik for nesten ti år siden da kinesiske privatinvestorer fikk øynene opp for aksjer. De flokket til meglerhus. I løpet under to år steg nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen fra 1100 til 6000.

Nedturen ble bratt; de neste året falt indeksen med over 70 prosent. Kinesiske investorer, som er kjent for å være villige til å ta en høy risiko, plasserte pengene i eiendomsprosjekter. Prisene gikk rett til værs og skapte en eiendomsboble i mange byer.

Eiendomsprisene har falt det siste året. Kinesiske myndigheter er i ferd med å gjennomføre reformer i finanssektoren og kapitalmarkedet. Målet er å skape en konkurransedyktig finanssektor i Shanghai som kan konkurrere med Hong Kong, Singapore og Tokyo i Asia.

Dette vil ikke være gjort over natten. Det må renteliberalisering til og kapitalkontoen må åpnes mot utlandet. Når dette skjer vil utenlandske investorer kunne investere i Kina og kinesiske selskaper vil få forenklet tilgang til kapital fra internasjonale markeder.

Dette er noe myndighetene ønsker, men det ligger flere år frem i tid. I dag er det i hovedsak storselskaper som har tilgang til vanlig bankfinansiering. Små- og mellomstore selskaper har ofte blitt tvunget til å benytte gråmarkedet og høye renter.

Åpner for utenlandske investorer

Utenlandske investorer kan også delta i børsrallyet som finner sted i Kina. Fra november av ble det mulig å handle A-aksjer ved Shanghai-børsen via meglerhus i Hong Kong. Det er innført kvoter som begrenser handelen.

Internasjonale finansinstitusjoner har lenge hatt kvoter for å gi enkeltinvestorer mulighet til å investere i børsnoterte fond, såkalte ETF (exchange-traded fund).

Nye statistikker viser at flere av disse fondene har solgt seg ut fra Kina denne uken under børsrallyet. Ifølge en oversikt fra ANZ er det overført 2,3 milliarder dollar fra Kina av disse fondene¬ den siste uken. Dette er det største ukesbeløpet på tre år.

Deutsche Banks «Harvest CSI 300»-fond steg med over åtte prosent ved New York-børsen på torsdag og har steget med 32 prosent på en måned. Forvaltere har registrert rundt 40 ETF-fond i USA. Deutsche Banks fond er størst med vel 600 millioner dollar.

- Dette spillet er i endring. Markedet forflyttet seg til direkte investeringer. Forvaltere må tenke gjennom hvordan de skal tilpasse seg disse endringene, sier direktør Brndan Ahern ved Krane Fund Advisors i New York til Bloomberg News.

Årsaken til disse endringene er muligheten til å investere via Hong Kong i enkeltaksjer og ikke gå via store internasjonale finansinstitusjoner som har hatt spesialtillatelser i flere år og tilbudt investorer muligheter til å investere via børsnoterte fond.

Ny asiatisk storallianse

Det japanske selskapet Itochu og thailandske Charoen Pokphand (CP Group) er i forhandlinger om å kjøpe en betydelig aksjepost i det kinesiske statskontrollerte konglomeratet Citic, ifølge Wall Street Journal.

Citic var blant de første kinesiske konglomeratene som oppstod etter at landet begynte å åpne grensene for nesten 40 år siden. Citic har en børsverdi på rundt 45 milliarder dollar (320 milliarder kroner).

En ny eierstruktur gjør at utenlandske investorer kan investere i det børsnoterte selskapet i Hong Kong og delta i investeringer i Kina – også i bransjer som tidligere har vært lukket.

Det thailandske konglomeratet CP Group var det første utenlandske selskapet som fikk lisens til å investere direkte i Kina på slutten av 1970-tallet. Selskapet er blant verdens største landbruksselskaper med en betydelig virksomhet i Kina og en omsetning på 41 milliarder dollar.

Itochu har en over 150 år lang historie og er blant verdens største investorer innenfor råvarehandel, blant annet uran og sjeldne mineraler.

Aksjekursen på Citic Securities har steget med ti prosent fredag formiddag.

Markedene

Investorer håper at børsrallyet i Asia vil fortsette – drevet av Japan, Kina og India. Utenlandske investorer er noe skeptisk og har solgt seg kraftig ned i Japan og Kina den siste uken, ifølge en oversikt fra storbanken ANZ.

Volatiliteten er stor ved Shanghai-børsen. Nøkkelindeksen steg med tre prosent etter børsåpning fredag morgen, men har siden falt. Det er også rykter om nye reformer i finanssektoren som skal gjøre det enklere for fond og forvaltere å investere direkte i kinesiske aksjer.

Ikke noe av dette er bekreftet.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17902,94 (0,09%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24007,69 (0,73%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2881,28 (-0,63%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1984,32 (-0,12%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9211,57 (-0,15%)

India, BSE Sensex: 28582,11 (0,07%)

Thailand, SET Index: 1597,76 (0,00%)

Singapore, Straits Times Index: 3319,46 (0,44%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1749,12 (0,20%)

Indonesia, Composite Index: 5186,72 (0,18%)

Filippinene, SE Composite: 7205,93 (-1,30%)

Australia, All Ordinaries: 5301,1 (-0,84%)

Les også:
Uber styrer unna skatt i Norge
Solgte tidenes dyreste etter få dager
Brennhett i Bergen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.