Total Access Communication (DTAC) var et av fire selskapet som deltok i den siste budrunden på nye 4G mobiltelefonlisenser i Thailand. Etter nesten 90 timer og 199 budrunder gikk konkurrenten True Move og nykommeren Jasmine ut med seieren natt til lørdag.

57 mrd. kroner forsvunnet

DTAC kastet kortene da budene på 4-lisensene passerte 70 milliarder baht (17,1 mrd. kroner). Ved forrige auksjon i november var DTAC med inntil prisen passerte 17 milliarder baht. De to konkurrentene sikret seg lisensene ved å betale 40 milliarder baht i november.

Investorer har straffet DTAC siden auksjonen startet. Siden tirsdag i forrige uke har aksjekursen falt med nesten 40 prosent til 30 baht på mandag.

For vel 18 måneder siden lå kursen på 130 thailandske baht – en nedgang på nesten 76 prosent siden juni i fjor.

På 18 måneder har børsverdier tilsvarende 58 milliarder kroner forsvunnet fra det Telenor-kontrollerte mobiltelefonselskapet, som i over 15 år har vært spydspissen i Telenors Asia-satsing.

«DTACs nettverkslisenser i 850 og 1800-spektrumet utløper sammen med konsesjonene i 2018. Telenors datterselskap har 15 MHz i 2100-spektrumet i det lange løp. Dette har utløst spekulasjoner om selskapets fremtid», skriver fagtidsskriftet Telecom Asia på mandag.

Kan bli forbigått

DTAC har alltid vært Thailands nest største mobiltelefonselskap – kun slått av AIS. Nå tror analytikere og eksperter at konkurrenten True Move, som har gått seirende ut i to auksjonsrunder, vil ta markedsandeler og bli større enn DTAC.

- True Move har mulighet til å bli landets nest største mobiloperatør de neste årene, sier visestyreformann Settapong Malisuwan hos National Broadcasting and Telecommunication Commission, som står bak tildelingen av mobilspektrumet, til Bangkok Post.

Dette er de nest høyeste prisene som er betalt i verden på 4G-lisenser, ifølge Bangkok Post. Rekorden ble satt i Hong Kong.

DTACs administrerende direktør Lars-Åke Norling sa på lørdag at selskapet vil benytte midlene som de hadde budsjettert til auksjonen til å utvide det eksisterende nettverket de har i Thailand. DTAC er avhengig av å vinne spektrum i den neste auksjonsrunden – sannsynligvis i 2017 eller 2018.

«Gitt hva som har skjedd i auksjonen er det kritisk for DTAC at de vinner i den neste auksjonsrunden. Det kan bli en vanskeligere utfordring», skriver Nomura i en oppdatering.

Ny konkurrent

Fra å ha vært tre mobiltelefonselskaper i Thailand vil det bli fire etter at Jasmine vant en av 4G-auksjonene. Jasmine eier Thailands største internettleverandør med en 30 prosent markedsandel og rundt to millioner kunder. De har lenge ønsker å komme seg inn på mobilmarkedet.

Konkurransen forventes å bli intens. Jasmine har sannsynligvis fått med seg en sørkoreansk eller japansk partner som vil stille med finansiering. Dette er sannsynligvis SK Telecom eller japanske Softbank.

True Move har verdens største mobiltelefonselskap, China Mobile, inne på eiersiden med en strategisk eierpost på nesten 20 prosent. Selskapet kontroller av en av Thailands rikeste familier.

Den største utfordringen for DTAC er oppfatningen i markedet og hos kundene om at de ikke kan tilby konkurransedyktige 4G-tjenester på lang sikt, påpeker Nomura-analytiker Sachin Gupta på mandag.

Hovedkonkurrenten AIS har lisenser som varer frem til 2027 og 2030. True har sikret seg tre lisenser som heller ikke utløper før om 12-15 år. DTAC har to konsesjoner som utløper i 2018, hvor de betaler en prosentvis avgift av omsetning til et statlig selskap.

De har også en lisens som utløper i 2027 på 15 MHz på 2100 MHz-spektrumet.

Markedene

De fleste asiatiske aksjemarkedene falt mandag morgen – ledet av Tokyo-børsen, men har tatt seg litt opp i Kina, Sør-Korea og Taiwan ved lunsjtider.

Dette kommer på toppen av fallet på fredag i Japan etter at sentralbanken skuffet og ikke innfridde forventningene om nye, større tiltakspakker.

Den japanske valutakursen har styrket seg de siste tre-fire dagene mot amerikanske dollar. Dette kan ramme eksportørene. Toyota og Sony, som er avhengig av eksportmarkedene, har falt.

Asia har ikke tatt juleferie. DN Direkte vil følge markedene de neste timene. Følg oss på DN Direkte.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no