Kina har påstått det ikke var en devaluering av valutaen, men en nødvendig endring av valutamekanismen som en del av reformarbeidet.

- Devalueringen ble ikke foretatt for å få konkurransefordeler over andre eksportørland, sa sentralbankdirektør Zhu Jun under G20-møtet i Tyrkia i helgen.

Nærmer oss bunnen

Dette er argumenter som få har kjøpt da myndighetene har vært aktive i aksje- og valutamarkedet nesten daglig de siste ukene for å stabilisere valutaen. Dette har forverret uroen på aksjemarkedet.

- Vi tror vi nærmer oss bunnen. Til en viss grad har belåningsgraden i markedet blitt kraftig redusert og vi tror ikke det eksisterer systemrisiko, sa Zhu.

USA ønsker at Kina skal gjennomføre reformer i økonomien, men mener at denne typen endringer i landets pengepolitikk skaper kaos og forvirring internasjonalt. De fem rentkuttene siden november i fjor har kommet uten forvarsel – som regel etter at finansmarkedene har stengt for helgen.

- De må forstå at det er økonomiske og politiske realiteter til ting som valutakurser. De må forstå at de sender signaler på måten de gjennomfører endringer og offentliggjør dem på. Og de må gjøre det klart at de beveger seg i en positiv retning. Vi vil holde dem ansvarlige, sier USAs finansminister Jack Lew i et intervju med CNBC.

Landslag i aksjekjøp

Kinesiske myndigheter har vært svært aktive med å støttekjøpe aksjer i håp om å stabilisere markedet.

Dette har ofte skjedd fra time til time og trendanalyser viser at aksjemarkedet ofte har hatt store bevegelser like etter lunsj ved de kinesiske børsene.

- Noe annet er ekstrem volatilitet. Vi ser på hvilke risikoer det er og så langt har vi ikke funnet stress i finansinstitusjonene som kan føre til en umiddelbar bekymring. Jeg holder et øye med markedet, men jeg prøver å ikke reagerer umiddelbart og fatte beslutninger basert på bevegelser fra minutt til minutt eller dag til dag, sier Lew.

«Investorer vil holde et tett øye på de asiatiske aksjemarkedene etter en fire dager langweekend. Spørsmålet er om «landslaget» med statlige støttekjøp av aksjer fortsatt er til stede for å støtte markedene eller ikke. Hvis de ikke er det vil nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen falle til 2850-nivået», skriver markedsanalytiker Bernard Aw hos den australske finansinstitusjonen IG i en morgenrapport.

Ved 6:15-tiden norsk tid har Shanghai-børsen steget med nesten 0,9 prosent. En halv time før børsslutt er oppgangen imidlertid snudd til et fall på 1,45 prosent. Frem til børsslutt gikk det fortsatt rett utfor og etter å ha vært stengt i to børsdager endte Shanghai-børsen ned 2,52 prosent mandag.

Nedjusterer veksten for 2014

Kina er alltid blant de første landene med å offentliggjøre økonomiske kvartalsstatistikker. Kina-økonomer har lenge stilt spørsmål rundt kvaliteten på underlagsmaterialet.

På mandag justerte Kinas National Bureau of Statistics ned den offisielle økonomiske veksten for 2014 fra 7,4 prosent til 7,3 prosent. Hovedårsaken er at en gjennomgang av underlagsmaterialet viser en svakere vekst innenfor tjenesteytende sektor.

Den økonomiske veksten i 2014 var den svakeste siden 1990 da landet var underlagt økonomiske sanksjoner etter massakrene på Den himmelske fredsplass i 1989. I år forventes den økonomiske veksten å havne på rundt syv prosent.

Thailandske valg utsatt

Et reformråd nedsatt av militærjuntaen i Thailand har nedstemt et utkast til en ny grunnlov – utarbeidet av en annet råd nedsatt av juntaen. Nå skal et ny råd utarbeide et nytt forslag til grunnlov som skal gå til folkeavstemning.

Denne prosessen vil ikke bli ferdig før tidligst neste sommer. Dette gjør at det ikke kan bli avholdt demokratiske valg i landet før tidligst i 2017 – nesten tre år etter at militæret tok makten.

Begge sider av den politiske konflikten i landet, som har pågått i over ti år, kritiserte utkastet til grunnlov. Den ville blant annet tillate at militæret kunne avsette en folkevalgt regjeringen hvis det oppstod større kriser i landet og sette inn et krisepanel.

Demokrati- og menneskerettighetsorganisasjoner sammenlignet denne klausulen med posisjonen politbyråene har i kommunistregimer.

«Utkastet til ny grunnlov viste en fullstendig forakt for selvråderetten til thailandske velgere», sa Pheu Thai-partiet i en uttalelse.

Markedene

Det er en forsiktig nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene etter at de kinesiske børsene holdt stengt i ukens to siste dager. Det amerikanske markedet er stengt på mandag. Det er mindre volatilitet enn det har vært de siste ukene.

Den australske dollaren har svekket seg kraftig mot amerikanske dollar i løpet av sommeren. Dette skyldes blant annet utsiktene til svakere etterspørsel etter råvarer fra Kina og andre viktige asiatiske markeder.

- Den siste nedgangen har vært en overreaksjon på hva som skjer i Kina. Den kinesiske sentralbanken kom med sterke uttalelser i helgen om at det nærmer seg slutten på uroen i det kinesiske aksjemarkedet og at yuanen kommer tilbake. Slik jeg ser dette vil den australske dollaren komme sterkt tilbake. Det vil ikke overraske meg om det styrker seg til 75 amerikanske cent de neste ukene, sier konsernsjef Andrew Su hos Compass Global Markets til CNBC Squawk Box.

 

Les også: Kinas sentralbanksjef: - Korreksjonen i aksjemarkedet er nesten over

 
Kina nedjusterer fjorårets vekst

 

Dette kan gi alvorlige konsekvenser

Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no