I løpet av de ti første dagene av oktober har Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) nedjustert vekstprognosene for verdensøkonomien. Det er situasjonen i deler av EU som skremmer investorer mest.

Tysk skrekkhistorie

Tyskland, som har hatt høy aktivitet i økonomien, kan være på vei mot en resesjon, etter at eksporten stupte med 5,8 prosent i august. Dette er den kraftigste nedgangen på en måned siden under finanskrisen i 2009.

Tyskland er en svært viktig handelspartner for asiatiske land. Den bilaterale handelen mellom Kina og Tyskland passerte 160 milliarder dollar i 2013. Tyskland står for nesten halvparten av den samlede EU-eksporten til Kina.

- Situasjonen i Tyskland er en skrekkhistorie. Omfanget av fallet vi opplever nå bringer tilbake minner fra toppen av finanskrisen ved inngangen til 2009. Det virker som at økonomien vil trenge et lite mirakel i september for å unngå en resesjon i tredje kvartal, sier økonom Carsten Brzeski hos ING til The Guardian.

Forbundskansler Angela Merkel har avlagt syv besøk i Kina og i dag innleder Kinas president Li Keqiang sitt andre besøk i Tyskland siden han ble innsatt i fjor. Nesten 25 prosent av den kinesiske eksporten til EU havner i Tyskland.

Svakt fra Kina

Ny uro i EU-regionen er dårlig nytt for Asia og hovedårsaken til at de fleste aksjemarkedene i Asia stupte ved børsåpning fredag morgen. Litt edruelighet har satt inn og lokale investorer har plukket opp aksjer, men det er frykten som herjer.

- Dette vil være en ganske rød dag. Det virker ikke som at det er mye i horisonten som vil endre dette. Svekkelsen i Europa er en bekymring, det samme er tegn på en svakere utvikling i Kina i tillegg til et bakteppe med bekymring for politisk risiko, sier sjefsmarkedsanalytiker Ric Spooner hos CMC Markets Australia til Bloomberg.

Advarer mot fremvoksende markeder

Idet finanskrisen rammet vestlige land med full tyngde for nøyaktig seks år siden stod Kina og de fremvoksende landene stod klare med å overta stafettpinnen i vekstracet. Det forventes ikke å skje hvis deler av Europa er på vei mot en ny resesjon – ledet av Tyskland.

«Det er nå tydelig at den eksepsjonelle akselereringen i markedsveksten vi så fra 2006 til 2008 i fremvoksende markeder er over», skriver tidligere sjeføkonom i storbanken UBS, George Magnus.

Han mener at de fremvoksende markedene vil ha store utfordringer de neste årene med å gjennomføre reformer og omstruktureringer samtidig som at industrilandene tilpasser seg en ny virkelighet.

Dette kan bli vanskelig å gjennomføre og dermed blir den økonomiske veksten lavere enn hva den har vært – og kunne ha vært.

«Fremdriften i den økonomiske veksten har avtatt av ulike årsaker. Dette skyldes blant annet politiske endringer, reformutmattelse, feil vekstmodeller, overdreven avhengighet av kreditt og en manglende evne til å gjennomføre vekstfremmende strategier», ifølge Magnus.

- Markedskorreksjon underveis

Den amerikanske milliardæren Carl Icahn, som er mest kjent som en aksjonæraktivist som presser gjennom endringer i amerikanske børsnoterte selskaper, sier at en markedskorreksjon kommer – eller muligens har startet.

- Jeg har vært ganske så bekymret det siste året. Vi har pokker så mye aksjer i porteføljen så vi har håpet på en fortsatt oppgang. Nå har vi shortet enkelte investeringer, sier Icahn til CNBC.

Shorting av aksjer gjør at investorer selger aksjer en ikke eier, for senere å kjøpe tilbake aksjene. Dette er en mulighet for å kunne tjene penger på at en aksjekurs faller. Det innebærer en høy risiko.

Spår dobling av Apple

Carl Icahn er ikke negativ til alle selskaper. Han sendte et brev til Apple-ledelsen på torsdag hvor han uttrykte misnøye med hvor aksjekursen på selskapet ligger for tiden. Han sier at Apple-aksjen er undervurdert og verdt minst det dobbelte.

Han anbefaler at selskaper kjøper tilbake aksjer.

«Dette er en avgjørende epoke for Apple. Apple er klar til å ta markedsandeler fra Google i toppsegmentet og Apple kommer med en samling produkter og tjenester som fungerer sammen. Disse vil ta en stadig mer dominerende del av det mobile økosystemet», skriver Icahn.

Asiatisk gjeldsfest

Japanske banklån økte med 2,3 prosent i september sammenlignet med for ett år siden, ifølge sentralbanken. Totale utlån fra de japanske finansinstitusjonene var på 479 billioner yen (29000 milliarder kroner) ved siste månedsskifte.

De siste fem årene har Kina pumpet 13000 milliarder dollar (84500 milliarder kroner) i form av ny kreditt inn i økonomien, ifølge Centre for Economic Policy Research. Privat og offentlig gjeld i Kina har økt til 217 prosent av bruttonasjonalprodukt – opp fra 147 prosent i 2008.

Det er mulig at Kina vil legge frem utlånsstatistikkene for september allerede i dag. Kinesiske finansinstitusjoner gav nye lån på 702,5 milliarder yuan (745 milliarder kroner) i august.

I august økte pengemengden i omløp (M2) i Kina med 12,8 prosent sammenlignet med ifjor.

Markedene

Panikken som herjet idet de asiatiske børsene åpnet fredag morgen har avtatt noe etter et par-tre timers handel.

Det kommer viktige nøkkelstatistikker fra India senere i dag, blant annet handelstall. I august økte eksporten med 2,35 prosent til 27 milliarder dollar – den svakeste veksten på fem måneder. Det forventes høyere vekst i september.
 

Asiatiske aksjemarkeder (klokken 6 norsk tid)
 

Japan, Nikkei 225: 15300,55 (-1,15%)  (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23152,64 (-1,65%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2375,28 (-0,59%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1939,43 (-1,33%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8966,44 (0,00%)

India, BSE Sensex: 26413,82 (-0,85%)

Thailand, SET Index: 1553,92 (-0,43%)

Singapore, Straits Times Index: 3228,64 (-0,95%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1813,25 (-0,91%)

Indonesia, Composite Index: 4964,64 (-0,59%)

Filippinene, SE Composite: 7144,27 (-0,81%)

Australia, All Ordinaries: 5203,2 (-1,73%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no