Japans statsminister Shinzo Abe ønsker å få fornyet tillit fra velgerne for å gjennomføre dype samfunnsreformer.

Den japanske regjeringen og sentralbanken jobber tett sammen for å nå målet om å skape prisvekst i økonomien. Dette betyr penge- og finansøkonomiske tiltak som rekordlav rente, store oppkjøp av rentepapirer og en kraftig svekket valuta.

Få kvinner i jobb

Eksperter mener at bygging av flere barnehager er vel så viktig.

Målet er å bygge nesten en halv million nye barnehageplasser med offentlige midler innen 2017.

Budsjettet har ikke rom for dette; den offentlige gjelden i Japan er på 240 prosent av bruttonasjonalproduktet. En måte å redusere denne på er å få flere til å delta i arbeidslivet og betale skatt.

- Dette er en virkelig krise. Fødselsratene har vært så lave i flere tiår at befolkningen vil falle med en tredjedel om 20 år, sier forsker Kanako Amano hos tenketanken NLI Research Institute i Tokyo til CNBC Asia.

Mangelen på barnehageplasser og en familiepolitikk som gjør det mulig for ektefeller å jobbe har rammet den japanske økonomien hardt. Verre kan det bli.

Japan er nødt til å få flere kvinner ut i arbeidslivet. Kun 63 prosent av japanske kvinner deltar. Dette er lavt for et industriland.

Goldman Sachs mener at størrelsen på den japanske økonomien kan vokse med 12,5 prosent hvis like mange kvinner som menn deltar i arbeidslivet.

Kvinnelige ledere er lønnsomme

Goldman Sachs økonomier har også studert årsregnskapene til over 750 børsnoterte japanske selskaper som har kvinnelige ledere i ledelsen. Disse hadde en langt høyere gjennomsnittlig avkastning på kapitalen enn mannsdominerte selskaper.

Japanske kvinner sier de er villige til å føde flere barn og gå ut i jobb hvis det legges til rette for det. En mangel på barnehageplasser er en av hovedårsakene til at de holder seg hjemme.

Næringslivet argumenterer for at tre års fødselspermisjon er for lang tid og at det er umulig å la en stilling stå åpen så lenge.

«Womenomics»

Statsminister Abe har sagt han vil la «womenomics» bli en viktig del av «Abenomics» og gjennomføre dype samfunnsreformer. Han har foreslått å plassere førskolelærere hjemme hos familier med små barn.

Det er rundt 300.000 utdannede førskolelærere i Japan, men mange av disse jobber andre steder på grunn av lav lønn og svært lange arbeidsdager hvor de må se etter småbarn.

Det vil koste Japan rundt 42 milliarder kroner å bygge nesten en halv million barnehageplasser. Dette er penger som myndighetene ikke har. Planen var at økning i salgsskatten fra åtte til ti prosent neste år skulle finansiere barnehageutbyggingen.

Denne skatteøkningen er utsatt til 2017. Meningsmålingene tyder på at statsminister Shnizo Abe vil gå seirende ut av valget i underhuset neste søndag.

Markedene

Det er optimisme ved de asiatiske aksjemarkedene fra formiddagen av etter en svak oppgang ved New York-børsene over natten. Oljeprisen har stabilisert seg på rundt 70 dollar. Investorer venter på resultatene fra et europeisk sentralbankmøte senere i dag.

Aksjekursen på den japanske airbagprodusenten Takata falt fra morgenen av etter at flere bilprodusenter har tilbakekalt biler med airbager fra selskapet. Aksjekursen har tatt seg opp igjen.

Yenkursen har svekket seg ytterligere i dag og ligger like under 120-nivået mot amerikanske dollar – det laveste nivået på over syv år. Dette gir drahjelp til eksportørene.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17887,34 (0,93%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23551,46 (0,52%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2824,43 (1,59%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1986,95 (0,86%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9228,11 (0,57%)

India, BSE Sensex: 28595,97 (0,54%)

Thailand, SET Index: 1596,25 (0,10%)

Singapore, Straits Times Index: 3313,94 (0,32%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1752,86 (-0,30%)

Indonesia, Composite Index: 5167,13 (0,02%)

Filippinene, SE Composite: 7339,36 (-0,29%)

Australia, All Ordinaries: 5326,8 (0,48%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:
- Helt riktig arbeid
- Jeg har ikke sett noen nordmenn som har blitt rike av å spare på konto
Tror investorer vil rømme boligmarkedet