Mohamed El-Erian, som er økonomisk sjefrådgiver for forsikringsgiganten Allianz, mener at hovedelementene som skal til for å skape en «perfekt storm» - med maksimale ødeleggelser som en mulig konsekvens – er tilstede i finansmarkedene.

- Vi er midt inne i en perfekt storm hvor tre elementer spiller inn mot hverandre samtidig og det uunngåelige – eller kanskje det utenkelige - skjer, sier El-Erian til Bloomberg.

Volatilitet med klar nedside

Han mener situasjonen er svært alvorlig – både i utviklede økonomier i USA og Europa, men også i fremvoksende økonomier i Asia – og Japan. Japan er i en særstilling med en økonomi på kanten av en resesjon, men med politikere og sentralbank villig til å bruke alle våpen som er tilgjengelig.

- Det første elementet er bekymring for globale fundamentale forhold og dermed resultatene hos selskapene. Det andre er bekymring rundt hvor effektive sentralbankenes politikk er. Det siste elementet er tilgang til tålmodig kapital, sier han.

Den japanske sentralbanken har innført negativ rente og denne uken har renten på ti år japanske statsobligasjoner falt til under null prosent. Den japanske sentralbanken har svart med å oversvømme markedet med likviditet.

 

- Ved å kombinere disse tre kreftene får vi volatilitet med en klar nedside til risikofylte investeringer, sier han.

Mohamed El-Erian har en doktorgrad i økonomi fra Oxford University og var sentral i å bygge opp Pimco til å bli verdens største obligasjonsforvalter. Han har også vært visedirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF).

Frykter global resesjon

Han har karakterisert den japanske sentralbankens beslutning om å sende renten inn i negativt territorium som «sjokkerende» og at dette er et forsøk på å svekke valutaen og gjøre eksportørene mer konkurransedyktig og skape en ny vekst.

- Landene følger sine nasjonale mål og agendaer – uavhengig av internasjonale konsekvenser. Du ser dette veldig tydelig på valutafronten. Det store flertall av land, med unntak av USA, håper å svekke sine valutaer. Jeg plasserer Bank of Japans beslutning i denne kategorien, sa Mohamed El-Erian til Reuters nylig.

Han advarte i et intervju med CNBC i slutten av januar om at verdensøkonomien står ved et veiskille.

- Verdensøkonomien er ved slutten av en periode med gjeldsvekst og avkastning som en direkte følge av at det føres en løs pengepolitikk. Vi må enten foreta en revurdering av verdifastsettelsene og vokse raskere – eller alternativet er at vi ender opp i en global resesjon med økonomiske forstyrrelser. Vi vil vite svaret innen tre år, sa han.

Fem spørsmål til Yellen

Den amerikanske sentralbanksjefen vil levere sin halvårlige redegjørelse til den amerikanske kongressen og senatet denne uken. El-Erian håper politikerne stiller Janet Yellen fem spørsmål som han håper hun kan gi svar på.

  • Hvordan vil den internasjonale svekkelsen påvirke de amerikanske utsiktene?
  • Er den siste lønnsveksten i USA bærekraftig?
  • Er inflasjon eller deflasjon den største risikoen for den amerikanske økonomien?
  • Er det kraftige fallet i bankaksjer en indikasjon på nye problemer?
  • Vil uroen på finansmarkedet spre seg til realøkonomien?

Tung bør

Markedsobservatører og investorer over hele verden venter spent på redegjørelsen hennes, som kan gi et hint om når USA vil foreta den neste renteøkningen. Tidligere ble dette antatt ville skje i mars. Nå mener de fleste det blir utsatt til senere i år – sannsynligvis til juni.

«Yellen har nok en gang vekten av den finansielle verden på sine skuldre. Hun har en mulighet til å roe markedene ved å si at Fed vil bruke mer tid på å overvåke markedene. Det er ikke klart om det vil være tilstrekkelig, gitt at hun ikke ønsker å gi inntrykk av at renteøkningen i desember var en feilgrep. Hun kan også ønske å argumentere for at elementer i den amerikanske økonomien, blant annet arbeidsmarkedet, fortsatt er sterk», skriver senior markedsstrateg Gavin Friend hos National Bank Australia i en analyse.

Markedene

Tokyo-børsen fortsetter fallet etter å ha åpnet høyere onsdag morgen. Det er høy volatilitet og kursfall i finans-, teknologi- og energisektoren.

Aksjemarkedene i Hong Kong og Sør-Korea åpner på torsdag. De kinesiske børsene holder stengt frem til mandag.

Markedsanalytiker Evan Lucas frykter høy volatilitet i Asia inntil alle aksjemarkedene har åpnet igjen etter kinesisk nyttår. Uroen kan dermed fortsette inn i neste uke.

Han spør om markedene for tiden er på vei mot en «kapitulasjon».

«Kinesisk nyttår vil skape en flaskehals. Åpningen av markedene etter kinesisk nyttår er en økende risiko og kan akselerere kapitulasjonen», skriver Lucas hos IG i rapporten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no