Yenkursen har ikke vært svakere mot dollar siden 2007. Dette kan utløse en valutakrig i Asia.

En svak yenkurs er til stor hjelp for japanske eksportører som har produksjon i Japan eller benytter japanskproduserte komponenter.

- Vi tror at yenkursen vil svekke seg til 140 mot en dollar mot slutten av 2015, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

De siste tre årene har den japanske valutaen svekket seg med 60 prosent mot kinesiske yuan. Enkelte frykter at fortsatt svekkelse av den japanske valutaen vil utløse en valutakrig hvor Kina, Taiwan og Sør-Korea vil devaluere sine valutaer for å forbli konkurransedyktige.

- Hvor raskt yenkursen har svekket seg er svimlende. Vi forventer at yen-svekkelsen vil ha en innvirkning på andre asiatiske valutaer, sier forvalter Rajeev Demello hos Schroders Investment Management til Wall Street Journal.

Finansinstitusjonen Nomura tror den sørkoreanske sentralbanken vil sette ned renten om kort tid for å svekke valutaen.

Svak yen gir børsoppgang i 2015

Også den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs tror den japanske yenkursen vil svekkes til 130 yen for en dollar. Goldman tror nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen vil stige med 18 prosent i 2015. Den amerikanske S&P 500-indeksen vil øke med kun tre prosent.

Hvis Goldman Sachs analytikere og økonomer får rett vil prisen på nordsjøolje ligge på rundt 80 dollar i 2015. En sterkere dollarkurs vil presse gullprisen ned til 1050 dollar for en unse – rundt 10 prosent lavere enn i dag.

Goldman Sachs er bekymret for situasjonen i Europa i 2015.

«Selv om vi tror det er en reell nedsiderisiko i euroregionen er vi ikke overbevist om at markedet i tilstrekkelig grad gjenspeiler utsiktene for amerikansk vekst de neste månedene», skriver analytikere, ifølge Bloomberg News.

Drahjelp for eksportører

En svak yenkurs gir ekstra drahjelp for japanske eksportører. Oktober-statistikkene viser en eksportvekst på 9,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Dette var en dobbelt så høy vekst som forventet og førte til et handelsunderskudd på 710 milliarder yen (41 mrd. kroner).

Dette er et lavere handelsunderskudd enn hva Japan har hatt de siste månedene. Årsaken er prisfallet på olje. Japan har stengt kjernekraftverkene og er avhengig av import av olje og gass.

Lavere aktivitet i Kina

Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen ved kinesiske fabrikker viser svak utvikling de tre første ukene i november. PMI-indeksen fra HSBC endte på 50 – 0,4 poeng lavere enn i oktober. En måling på under 50 viser at aktiviteten faller.

Dette er den laveste målingen på seks måneder.

- Vi ser økt usikkerhet de neste månedene fra eiendomsmarkedet og på eksportfronten. Den økonomiske veksten står fortsatt overfor betydelig nedadgående press, sier sjeføkonom for Kina hos HSBC, Qu Hongbin.

Han mener at myndighetene vil komme på banen med nye tiltak for å støtte opp rundt den økonomiske veksten. Delstatistikker fra de siste ukene tyder på at den økonomiske aktiviteten er lavere enn den var i tredje kvartal.

Underlagsmaterialet viser at produksjonen har falt i november. Samtidig holder den innenlandske etterspørselen seg stabil.

- Vi forventer at den økonomiske veksten vil svekkes ytterligere de neste kvartalene, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Markedene

Det er nedgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene på torsdag. Hovedårsaken er den svake innkjøpssjefsindeksen fra Kina. En svakere vekst i Kina i 2015 vil ramme landets asiatiske handelspartnere hardt.

Lavprisflyselskapet AirAsia la frem skuffende kvartalsresultater på onsdag. Dette har sendt aksjekursen laverede i dag. Resultatet falt med 85 prosent. Hovedårsaken er høyere driftskostnader. Lavere drivstoffkostnader i inneværende kvartal forventes å hjelpe AirAsia.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17303,92 (0,09%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23388,95 (0,07%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2448,65 (-0,10%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1956,66 (-0,52%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9066,44 (1,14%)

India, BSE Sensex: 27978,4 (-0,19%)

Thailand, SET Index: 1574,65 (-0,18%)

Singapore, Straits Times Index: 3322,18 (-0,37%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1821,01 (-0,19%)

Indonesia, Composite Index: 5075,21 (-1,04%)

Filippinene, SE Composite: 7231,76 (-0,52%)

Australia, All Ordinaries: 5310,8 (-0,79%)

Les også:
DNB-rådgiver: - Hele opplegget stinker
Sponser Neil Youngs mp3-utfordrer
Krangler om hva som er en «flink nok» lærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.