Å oppholde seg i Beijing når smogen er på sitt verste, reduserer livslengden med 20 minutter for hver time man oppholder seg der, ifølge en ny studie. Mange tusen dør daglig som følge av luftforurensningen i de kinesiske storbyene.

Kinesiske storbyer er blant verdens mest forurensede. I perioder på høsten og vinteren kan utslippene av svevestøv (PM2,5) være over ti ganger høyere enn hva internasjonale eksperter mener er et farlig nivå. Myndighetene lover bedring, men gamle industrianlegg holder igjen.

Livsfarlig forurensning

En ny studie foretatt av Berkely Earth, i samarbeid med utdannelses- og forskningsinstitusjoner, konkluderer med at gjennomsnittlig over 4000 mennesker dør som følge av luftforurensning - hver dag. Dette tilsvarer 1,5 millioner mennesker årlig.

- Sist jeg var i Beijing var luftforurensningen livsfarlig. Hver time jeg oppholdt meg der reduserte levealderen min med 20 minutter. Det er som om hver mann, kvinne og barn røykte 1,5 sigarett i timen, sier forskningsdirektør Richard Muller hos Berkely Earth til Bloomberg News.

Forskningsresultatene er helt ferske fra april til august i år og er basert på resultater fra 1500 målestasjoner over hele Kina. De benyttet en forskningsmodell som Verdens helseorganisasjon (WHO) har utviklet og som benyttes i andre land.

I firemånedsperioden pustet 92 prosent av den kinesiske befolkningen inn minst 120 timer med forurenset luft. Verst er det i den nordøstlige delen av Kina, i området rundt hovedstaden Beijing og industriområdene i Tianjin og Hebei hvor gamle stålkraftverk og kullkraftverk ligger.

«Det er mange kilder til forurensningen, men den er spesielt utbredt i en nordøstlig korridor som strekker seg fra Shanghai til nord for Beijing. Omfattende forurensning er ikke overraskende da svevestøv kan være i luften fra dager til uker og reise tusenvis av kilometer», konkluderer forskerne.

Kina har stengt enkelte gamle kullkraftverk og vil erstatte disse med mer moderne kraftverk med mindre utslipp. Kina har et høyt energibehov og til tross for satsing på fornybar energi er det kullkraftverk som vil forsyne landet med kraft i mange tiår fremover.

Rundt to tredjedeler av energibehovet kommer fra kullkraftverk.

Kom Apple i forkjøpet

Samsung har lansert nye smarttelefoner som skal konkurrere direkte med de nye Iphone-modellene fra Apple. Apple har bedt analytikere og journalister om å sette av tid den 9. september til hva som forventes å bli en lansering av Iphone 6S i California.

Den sørkoreanske konkurrenten tror kundene ønsker større skjermer enn hva Apple tilbyr med sine to modeller. Om en uke vil en pluss-versjon av toppmodellen Galaxy S6 være å finne i utsalg.

Denne har nesten samme spesifikasjoner som modellen som har vært i utsalg de siste fire månedene, men vil ha en 5,7 tommers stor skjerm.

Samsung har tapt markedsandeler til kinesiske konkurrenter de siste to årene.

I toppsegmentet har Apple tatt markedsandeler i viktige nøkkelmarkeder som Kina og Sørøst-Asia.

- Den dystre virkeligheten for smarttelefonmarkedet er at det er ekstremt vanskelig. Samsung gjør en respektabel jobb. Ja, det er tøffere for dem, men de er fortsatt verdens største smarttelefonprodusent og de tjener fortsatt penger. Av og til virker det som at folk glemmer dette, sier analysesjef Ben Wood hos CCS Insight til CNBC.

Samsung har også kommet med en ny versjon av Galaxy Note-utgaven. Spesifikasjonene er nesten identiske som fjorårets modell, men det er foretatt betydelige forandringer i programvaren og pekepinnen (stylus) hvor det kan gjøres kjappe notater selv når skjermen er i standby.

Samsung Electronics omsetning har falt de siste kvartalene, men marginene for mobildivisjonen bedret seg svakt i siste kvartal.

Aksjekursen på Samsung Electronics har falt med nesten 25 prosent siden mars.

Markedene

Den kinesiske valutaen har styrket seg svakt på fredag etter tre dager med svekkelse. Ifølge valutameglere har myndighetene intervenert i markedet siden onsdag ettermiddag og ønsker å stabilisere kursen for å unngå en fortsatt svekkelse.

De kinesiske endringene i valutapolitikken har ført til frykt i andre asiatiske land. Den malaysiske valutaen har falt med nesten tre prosent på fredag formiddag mot amerikanske dollar og er på det laveste nivået siden under finanskrisen for 17-18 år siden.

Malaysia og Brunei er de eneste to asiatiske landene som er nettoeksportører av olje. Inntekter fra oljeindustrien utgjør en tredjedel av de offentlige inntektene i Malaysia. De siste seks ukene har oljeprisen falt kraftig igjen.

«Det kraftige fallet i eksportinntektene fra energisektoren det siste året vil legge press på den økonomiske veksten. Lavere inntekter rammet de offentlige inntektene og investeringer i energisektoren», skriver Capital Economics i en rapport.

Det er nervøsitet på de asiatiske aksjemarkedene, men lav aktivitet og mindre volatilitet sammenlignet med hva det var tidligere i sommer.

SE DNtv: - Dårlige nyheter for Norge

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.