Nesten 15 år inn i «Asias århundre» har regionen fortsatt den økonomiske veksten fra forrige århundre. For 20 år siden stod regionen for 17 prosent av den globale verdiskapningen. I dag er dette på 25 prosent og skal øke til 35 prosent i 2030 og over 50 prosent i 2050, ifølge The Australia and New Zealand Banking Group (ANZ).

Nå er det finanssektoren som skal dra Asia videre fremover. Skal det kunne skje må reformarbeidet skyte fart. Det tror ANZs konsernsjef Michael Smith er i ferd med å skje.

- Det vil ikke bli søvnløse netter for valutameglere i Asia i fremtiden. Det vil være tradere i London som må stå opp til alle døgnets tider for å reagere på uforventede økonomiske statistikker og politiske endringer i regionen, sa Smith under en konferanse i Hong Kong mandag.

Den forestående børsnoteringen av det kinesiske internettselskapet Alibaba, som er en av de største i verden siden finanskrisen i 2008, er begynnelsen på en rekke store børsnoteringer – styrt fra Asia, mener storbanken ANZ.

«Vi kan forvente en rekke store børsnoteringer som vil slå tidligere rekorder i Asia i årene fremover. Dette vil skje innenfor finanstjenester, energi, telekommunikasjon og infrastruktur – bransjer som i dag er dominert av store, statseide foretak», skriver ANZ i rapporten «Caged Tiger: The Transformation of the Asian Financial System», som også ble lagt frem i dag.

Alibaba har valgt å bli børsnotert i New York – og ikke i Asia. Ledelsen har sagt det er et mål å få en sekundærnotering i Asia på sikt.

I dag er børsverdien på de asiatiske aksjemarkedene utenfor Japan på rundt 10000 milliarder dollar. Slår ANZ-prognosene til vil dette mer enn femdobles de neste 15 årene – høyere enn USA, EU og Storbritannia sammenlagt i 2030.

Verden må forberede seg på et tektonisk skifte nå som de asiatiske markedene vokser opp, ifølge ANZs konsernsjef. Åpningen av det kinesiske finansmarkedet er underveis. Myndighetene har gitt klarsignal til å igangsette reformer. Planen er å liberalisere Kinas kapitalkonto og yuanen.

«Vi kan forvente åpning av Kinas finanssystem. Dette vil utløse en flom av kapital inn i globale obligasjon- og aksjemarkeder. Asias finanssystem vil bli større enn USA og Europa til sammen i 2030», ifølge ANZ.

Bankens sjeføkonom Warren Hogan lanserer begrepet «A10» for de ti største asiatiske økonomiene (Kina, Japan, India, Indonesia, Sør-Korea, Malaysia, Thailand, Filippinene, og Vietnam).

«A10-landene vil stå for halvparten av den globale verdiskapningen i 2050 og nesten halvparten av verdens middelklasse», ifølge Hogan.

Ifølge ANZ vil den kinesiske valutaen vil dominere i Asia. De asiatiske obligasjonsmarkedene vil seksdobles i størrelse de neste 15 årene.

- Kina er nøkkelen til at disse scenariene skal slå til. Kinesiske myndigheter har allerede innsett behovet for reformer. De enorme endringene som kommer er ubestridelige, sa ANZs konsernsjef i dag.

Kinas skuffer - igjen

Det er alltid vanskelig å tolke de økonomiske statistikkene for årets to første måneder i Kina. To nyttårsfeiringer og lavere ordreinngang fra de største markedene gjør at det først i mars er tilnærmet vanlig aktivitet.

Det er fortsatt en uke igjen av mars, men innkjøpssjefsindeksen fra HSBC viser at aktiviteten i industrien har fortsatt nedgangen fra de siste månedene inn i mars. Markit/HSBC Purchasing Managers' Index (PMI) ligger på 48,1 – lavere enn 50-nivået, som markerer en bedring eller svekkelse.

- Vanligvis vil innkjøpssjefsindeksen ta seg opp i mars. Årsaken er at etter kinesisk nyttår er det ny aktivitet. Årets marsmåling skuffer, sier Kina-økonom Wei Yao hos Société Générale i Hong Kong til Reuters.

En nedbryting av undersøkelsen viser at ordreinngangen til kinesiske fabrikker har falt de siste fire månedene og er nå på det laveste siden juli i fjor. Det er liten hjelp å få fra kinesiske forbrukere, som myndighetene ønsker skal dra en større del av økonomien.

- Kinas vekstfremdrift fortsetter å avta. Svakheten er bredt sammensatt med en fortsatt svekkelse fra den innenlandske etterspørselen, sier sjeføkonom for Kina, Hongbin Qu, hos HSBC.

Internasjonale finansinstitusjoner tror at myndighetene vil komme på banen med nye tiltak om kort tid. De har allerede gitt klarsignal til å igangsette store infrastrukturprosjekter den siste uken. HSBC og Société Générale tror mere er i vente.

- Vi forventer at Beijing vil lansere en rekke politiske tiltak for å stabiliserer veksten. Sannsynlige tiltak er å senke etableringsbarrierene for private investeringer, målrettede offentlige infrastrukturinvesteringer i til undergrunnsbaner, miljøtiltak, offentlige boliger og føre utlånsrentene lavere, ifølge sjeføkonomen hos HSBC.

Australia viser muskler

Utsiktene til en svakere økonomisk vekst i Kina har sendt prisen på kobber lavere i dag. Den australske dollaren har også svekket seg med 0,25 prosent, men dette er mindre enn hva som tidligere har skjedd når Kina har påtatt seg en liten forkjølelse.

- Styrken i den australske dollaren har kommet som en overraskelse på mange. Den forventede reaksjonen fra svakere aktivitet i Kina har ikke hatt den negative virkningen som mange fryktet. Australia har vært i stand til å rebalansere økonomien – vekk fra gruvedrift og eksport, og til tjenester og detaljhandel. Dette ble gjenspeilet i forrige måneds sysselsettingsrapport, sier direktør Boris Schlossberg hos BK Asset Management til Financial Review.

Markedene

De fleste aksjemarkedene i Asia starter uken med en oppgang – nok en gang ledet av Tokyo-børsen.

Frykten for sammenstøt mellom ulike grupper i Thailand har sendt Bangkok-børsen ned fra morgenen av. En ny undersøkelse i dag viser at stemningen i den thailandske industrien er den dårligste på 56 måneder.

På Taiwan har opprørspoliti svart med å bruke vannkanoner mot demonstranter som har okkupert parlamentet i fem dager. De ønsker å blokkere en omfattende handelsavtale med Kina, som de demonstrantene mener vil gi Kina fri tilgang til det taiwanske markedet.

Taiwans president mener avtalen er nødvendig for å bane vei for tilsvarende handelsavtaler med andre land, blant annet en ny Stillehavsavtale med blant annet USA og Japan.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.