Hong Kongs studentforbund (HKFS) kom med kunngjøringen fredag. Det skjedde etter at grupper som støtter myndighetene i Beijing, tidligere samme dag gikk løs på to av leirene deres og rev ned telt og barrikader.

– Det finnes ikke noe annet valg enn å avlyse samtalene, heter det i en uttalelse fra studentene.

De mener myndighetene og politiet snudde ryggen til de voldelige handlingene som rammet «fredfulle Occupy-demonstranter». De hevder også at angrepene var organisert fra motparten.

Målet med samtalene skulle være å få slutt på de omfattende demonstrasjonene i Hong Kong.

Leung Chun-ying, som er Hongkongs øverste politiske leder, nekter å gå av slik demokratiforkjemperne krever, men har åpnet for å diskutere politiske reformer med dem.

Sammenstøt

Demonstrantene har på sin side nektet å møte Leung, men takket torsdag ja til å møte Hongkongs administrasjonssjef Carrie Lam. Etter sammenstøtene fredag ble imidlertid også dette møtet avlyst.

I de travle områdene Mong Kok og Causeway Bay var det anspent da demokratiforkjempere barket sammen med motdemonstranter, og politiet slet med å holde situasjonen under kontroll.

To personer ble arrestert, ifølge politiet. Ifølge overbetjent Kong Man-keung var «mye arbeidskraft» utplassert for å kontrollere situasjonen. Men demonstrantene reagerte med sinne på mangelen på arrestasjoner, og i Mong Kok sent fredag kveld ropte folkemengdene «få fram håndjernene!».

Det er også utbredte påstander om at det har foregått seksuelle overgrep i de tettpakkede folkemengdene. Tre jenter i regnponchoer ble observert gråtende på vei inn i en politibil etter at de skal ha blitt utsatt for overgrep under demonstrasjonen i Causeway Bay.

– Ulovlig og urimelig

– Jeg vil innstendig si til alle innbyggere at uansett hvilken holdning dere har til Occupy-bevegelsen, så må dere fortsatt være rolige, sa Leung i en uttalelse som ble vist på TV.

Demonstrantenes hovedkrav er at Hong Kongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.

Avisa til Kinas kommunistparti, Folkets Dagblad, skriver fredag at protestene i Hong Kong er dømt til å mislykkes. Demonstrantenes krav er verken lovlige eller rimelige, heter det i en lederartikkel som er trykt på avisas førsteside.

Les også:
Jobbtall sender Wall Street opp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.