Fordømmelser kommer fra både USA, Japan, Russland, Storbritannia og Frankrike.

USA kaller oppskytingen provoserende og destabiliserende og sier Nord-Koreas «skjødesløse handling må få alvorlige konsekvenser».

Fra Moskva heter det at «slike handlinger medfører en betydelig forverring av situasjonen på Den koreanske halvøy og i det nordøstlige Asia som helhet.

Det var søndag morgen lokal tid at langdistanseraketten ble skutt opp fra en base i Nord-Korea. FNs sikkerhetsråd har innkalt til krisemøte søndag ettermiddag for å drøfte saken.

Norge fordømmer

Også Norge fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas rakettoppskytning.

– Sammen med den underjordiske atomprøvesprengningen 6. januar er dette handlinger som truer den regionale stabiliteten, sier Brende i en uttalelse søndag.

Han sier Nord-Koreas atomtester klart strider med en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og oppfordringer fra et samlet internasjonalt samfunn om å stanse omstridte våpenprogrammer.

– Uakseptabel

Japans statsminister Shinzo Abe kaller oppskytingen «fullstendig uakseptabel», mens det britiske utenriksdepartementet i en uttalelse sier at Storbritannia «vil samarbeide med allierte og andre partnere for å sikre et sterkt svar dersom regimet i Pyongyang fortsetter å bryte FNs resolusjoner».

Kina på sin side nøyer seg med å «beklage» det nordkoreanske regimets rakettoppskyting og oppfordrer samtidig alle parter til å roe seg ned og hindre en eskalering av situasjonen.

Vil utplassere rakettsystem

Søndag kunngjorde sørkoreanske myndigheter at Sør-Korea og USA skal begynne formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettforsvarssystem på den koreanske halvøya.

– Det har blitt oppnådd enighet om å innlede formelle samtaler om muligheten for utplassering av THAAD-systemet i Sør-Korea som en del av innsatsen for å styrke det amerikansk-koreanske rakettforsvaret, sier en talsmann for det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

Kina er svært kritisk til ideen om å utplassere et amerikansk rakettforsvarssystem i regionen, men den sørkoreanske talsmannen understreker at systemet kun vil sikte seg mot Nord-Korea.

Brudd på FN-resolusjoner

Myndighetene i Pyongyang hadde på forhånd varslet at landet ville sende opp en satellitt som skal overvåke jorden, men flere land har uttrykt sterk skepsis til den forklaringen.

Oppskytingen er et brudd på FN-resolusjoner som forbyr landet å utvikle avansert raketteknologi. Den innebærer også en skjerpet konfrontasjon mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet.

Oppskytingen skjedde kun få timer etter at det varslede tidsvinduet ble innsnevret og skjøvet fram et døgn.

Les også:
Russland fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

USA og Sør-Korea diskuterer rakettutplassering

Nord-Korea: - Vellykket rakettoppskyting


Se DN Tv: Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonalt argument for å kjøpe denne bilen

Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonelt argument for å kjøpe denne bilen
Ikonet Ford Mustang er tilbake. Og denne gangen på norske veier.
01:59
Publisert:


 
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.