Thailands landsfader og monark gjennom de siste 70 år, kong Bhumibol, døde torsdag etter et langvarig sykehusopphold, 88 år gammel.

Vakuumet skaper usikkerhet om veien videre mot et demokratisk Thailand, som de siste tiårene har vært gjenstand for flere kupp. og i dag er styrt av militærjuntaen.

- Preget av konflikter

Seniorforsker Marte Nilsen ved Institutt for fredsforskning (PRIO) advarer imidlertid mot å overdrive kongens fredsbevarende rolle.

Marte Nilsen, PRIO.
Marte Nilsen, PRIO. (Foto: Julie Lunde Lillesæter)

Dette til tross for at han antas å ha sanksjonert militærkuppet i 2006 og at han i 1992 på direktesendt TV fikk de stridende partene til å snakke sammen fremfor å bruke våpen.

- Det er et land preget av mye konflikter, sier Nilsen til Dagens Næringsliv.

Maktkampen i Thailand har egentlig pågått i flere år, og militærkuppet i mai 2014 henger sammen med dette, påpeker forskeren.

- Militærjuntaen ønsket seg full kontroll når det øyeblikket kom at kongen ikke lenger var der, sier hun.

- Voldsom beredskap

Juntaen har allerede varslet et år med landesorg, og kongens død har sålangt ikke utløst noen konfrontasjoner.

Samtidig vet man ikke hva som skjer bak lukkede dører, påpeker Nilsen.

- Bare få dager før kongen døde var det en voldsom beredskap i og rundt Bangkok etter at det hadde kommet noen for øret at det var planlagt en bombe i hovedstadsområdet. Det litt anspente politiske bildet er vedvarende, selv om mange nok vil respektere sørgeperioden, sier forskeren.

- Helt umulig oppgave

Hun påpeker at kongen har hatt en tilbaketrukken rolle de senere år. Samtidig vil Thailands kronprins, Maha Vajiralongkorn (64), neppe ha samme betydning i folket som sin far, ifølge Nilsen. 

Thailands kronprins Vajiralongkorn (t.v.) og dronning Sirikt, her i det bilde fra 2009. Foto: AP Photo/Apichart Weerawong.
Thailands kronprins Vajiralongkorn (t.v.) og dronning Sirikt, her i det bilde fra 2009. Foto: AP Photo/Apichart Weerawong. (Foto: Ap)

Bakgrunn: Thailands kronprins skaper usikkerhet

I motsetning til kong Bhumibol, som var født i USA, utdannet i Sveits og kom til tronen i en alder av 18 år, har kronprinsen levd et helt liv på vent. Kong Bhumibol brukte også et helt liv på å bygge seg legitimitet, godt hjulpet av USA, og økende velstandsutvikling, påpeker forskeren.

- Kronprinsen har en helt umulig oppgave å skulle overføre det ikoniske kongebildet over til seg selv. Han står overfor en helt annen situasjon enn det kongen gjorde, sier hun. 

Parallelle konflikter

Den politiske konflikten og miilitærkuppene som første avsatte statsminister Thaksin Shinawatra i 2006, og deretter hans søster Yingluck Shinawatra i 2014, kan også sees på som en kamp mellom by og land, rik og fattig, i et land der velstandsutviklingen ikke har kommet alle til del. Saken fortsetter under bildeserien

 

Men en parallell konflikt preger også sør-Thailand, der opprørsgrupper i muslimsk dominerte provinser anklages for å ha utført flere bombeangrep, senest i august i år, der omkring 20 personer omkom. Denne konflikten vil vedvare uavhengig av kongens død og landesorg, mener Nilsen.

- Den konflikten vil være mindre preget av kongens bortgang, der kongen har en mindre ikonisk posisjon ettersom muslimer ikke har de samme tradisjoner for persondyrkelse, sier PRIO-forskeren.

- Kan blusse opp

Sør-Thailand er også et yndet turistmål også blant nordmenn. Nilsen mener at Thailand som reisemål ikke utgjøre en umiddelbar fare, men oppfordrer samtidig reisende til å sette seg inn i de politiske forholdene i landet man skal til.

- Situasjonen i Thailand er ikke endret for turister, men den politiske konflikten er ikke over, den kan blusse opp. Nå vil Thailand være preget de neste ukene og månedene av sorgen, og man vil merke det som turist, som på åpningstider, i hvert fall frem til jul, sier forskeren.

General blir regent

Bangkok Post melder fredag at general og tidligere statsminster Prem Tinsulanonda (96), president i kongens private rådgivingskomité (privy council), overtar som regent i Thailand inntil videre.

I henhold til grunnlovens avsluttes regent-perioden i det nasjonalforsamlingen inviterer kongens avtaker til å overta tronen.

Statsminister Prayuth Chan-o-cha informerte imidlertid nasjonalforsamlingen fredag om at kronprins Maha Vajiralongkorn ønsker bruke noe tid til å sørge med nasjonen før han vil akseptere invitasjonen til å bli konge, ifølge Bangkok Times.

Lav vekst

Militærjuntaen har klart å skape en viss form for stabilitet i Thailand de siste to årene. Økonomien har klart en svak vekst takket være store investeringer i offentlige infrastrukturprosjekter og reiselivssektoren.

Tidligere regjeringer har ofte straffet regioner hvor de ikke har hatt støtte ved å ikke investere i nødvendig infrastruktur og strødd rundt seg med penger i folkerike områder. Et rissubsidieprogram fra den forrige regjeringen har kostet Thailand minst 100 milliarder kroner.

Thailand har hatt en lavere økonomisk vekst enn sammenlignbare land i Sørøst-Asia de siste åtte årene. I år forventes den økonomiske veksten å bli på rundt tre prosent.

20. grunnlov

Da den thailandske hærsjefen gjennomførte et militærkupp i mai 2014 ble den eksisterende grunnloven revet i stykker. En midlertidig grunnlov kom på plass før hærsjef Prayuth Chan-ocha ble utnevnt som statsminister for to år siden.

En grunnlov ble sendt ut til folkeavstemning i august, der den fikk stort flertall.  Et flertall stemte også for å la nasjonalforsamlingen utpeke en statsminister hvis det oppstår en situasjon hvor situasjonen er fastlåst.

Dette var den 20. grunnloven Thailand har hatt siden landet ble et konstitusjonelt monarki i 1932. Det har vært tre militærkupp siden 1991 – to de siste ti årene. Etter militærkuppet i 2006 normaliserte situasjonen seg raskt, men den siste gangen har det tatt lang tid.

Innføring av den nye grunnloven starter prosessen med å avholde valg på en ny nasjonalforsamling og en ny sivil regjeringen. Dette skal etter planen skje i 2017.

Les også: Kinesisk handelssjokk: - Utsiktene er ikke lyse

Kongens død gir børsnerver dnPlus  (+)

Dette landet er Asias nye vekstkomet

Se DNtv:

Her går Michelle Obama i strupen på Trump
Michelle Obama er tydelig i sitt budskap etter at den ti år gamle, private samtalen der Trump pratet om hvordan han tar for seg av damer ble kjent.
00:49
Publisert:

- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.