I september ble forskeren Asle Toje gjenstand for harselas i NRKs radioprogram «Salongen», der utsagn fra deltagere i mer seriøse NRK-programmer vitses med.

Forskeren hadde i forkant snakket om flyktningkrisen på Dagsnytt 18, og opplevde episoden i «Salongen» som et avtalebrudd fra statskanalen.

Kryssklipp-behandlingen fikk flere andre til å takke nei til invitasjoner fra NRK, deriblant professor Janne Haaland Matlary ved Universitetet i Oslo. I tillegg mottok Kringkastingsrådet en rekke klager.

Mandag var Toje tilbake som gjest Dagsnytt 18 på NRK. Denne gangen for å snakke om Nobels fredspris.

- Jeg har ikke fått noen formell beklagelse fra NRK, opplyste Toje til DN i forkant av sendingen mandag.

Han forklarer at han takket ja til å stille fordi han følte seg forpliktet til det.

- Nå skal jeg til NRK for å diskutere Nobels fredspris, og det er jobben min. Jeg er forskningssjef på Nobellinstituttet, så det kan ikke jeg si nei til, sier han.

Kan ikke beklage

I et portrettintervju med DN tidligere i høst fortalte Toje at han først takket nei til å snakke om flyktningkrisen i Dagsnytt 18, men at han gjennom løfter om «skikkelig behandling» likevel valgte å stille.

- Da føles personangrepet i «Salongen» som et avtalebrudd, forklarte han i intervjuet.

Videre mente Toje han var i den lykkelige situasjonen at han ikke trengte å finne seg i en slik behandling.

- Jeg kan heller stille opp i andre medier. Det er et klassisk konsumentvalg: hvis jeg velger Colgate, er det ikke nødvendigvis en boikott av Solidox, har han tidligere forklart.

Mandag avviser Toje at han forventer en beklagelse fra NRK etter det mange lyttere omtalte som rasistisk fremstilling av ham i «Salongen».

- NRK kan ikke beklage en satire, det har ikke NRK hatt tradisjon for å gjøre. Det var heller ikke det jeg hadde ventet. Det jeg håpet på, var at NRK ville ta en debatt om nyhetsdekningen i september og oktober. Og det vil jeg si har vært et relativt spektakulært nederlag fra min side, det har det ikke vært noe tilløp til, mener han.

Problematisk

Forskeren legger til at han har løpende kontakt med mange NRK-journalister og et godt forhold til de aller fleste i statskanalen.

Hans inntrykk er at NRK har forstått hvor problematisk det kan være for «motstemmene som skal kjempe de taptes sak» å bli satt inn i en kontekst som i «Salongen».

Toje mener selv han ble satt i en vanskelig situasjon da intervjuet hans dukket opp i satireprogrammet fordi mediedekningen i saken var «overveldende» i én retning, og han selv måtte bidra med momenter for alternative tolkninger.

- At det er problematisk, det tror jeg de fleste i NRK ser.

- Er du bekymret for at det samme skal skje etter sendingen i kveld?

- Det har oppstått en myte om at jeg er hårsår, men jeg har elefanthud. Jeg tåler veldig mye, og hvis «Salongen» skulle ønske å lage et innslag av dette, noe jeg tviler på, så må de jo bare gjøre det. Min holdning er: la dem nå bare holde på.

Ønsker mangfold

Direktør for samfunnskontakt Åshild Mathisen i NRK har tidligere skrevet i en kommentar i Morgenbladet at hun er enig med Toje om at det er vanskelig å finne kritiske røster i innvandringsdebatten.

«Derfor blir han invitert til Dagsnytt 18. Og derfor blir han karikert i NRK P2s Salongen», heter det i kommentaren.

Til DN forklarer Mathisen at NRK er opptatt av at deres satiriske miljøer skal være fri.

For mediehuset er også et mangfold av stemmer ønskelig, sier hun.

- Da er det flott at Toje stiller i våre flater. Vi har sagt at det er synd hvis han ikke ville stille.

 

Les også: Sjeføkonom advarer om asylkostnad: - Debatten må tas

- Skuffet, trist, skremt

Laveste oljepris på nesten syv år

 

Se også:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting:

Deler ut gratis is i kampen mot issmelting
Klimaisen skapte en av de lengste køene under klimamøtet i Paris, er en del av iskremprodusenten Ben & Jerry's klimakampanje.
02:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.